Napadalec Matic Fink v akciji v prvem polčasu. Foto: MMC RTV SLO/Nejc Puš
Napadalec Matic Fink v akciji v prvem polčasu. Foto: MMC RTV SLO/Nejc Puš
Olimpija remizirala s Partizanom

9. maja 1911 so v Ljubljani ustanovili prvi nogometni klub Ilirija. Ob tem jubileju se je najuspešnejši klub iz prestolnice pred približno 5.000 gledalci pomeril s črno-belimi iz Beograda, ki so letos postali srbski prvaki, igrali pa so tudi v Ligi prvakov. Začetni udarec je s šalom Olimpije okrog vratu izvedel nekdanji igralec obeh klubov Džoni Novak, ki je nato od predstavnikov Partizana prejel darilo - Partizanov dres.

Pred tekmo so se v mimohodu predstavili otroci devetih ljubljanskih klubov (Svoboda, Šmartno, Krim, Interblock, Črnuče, Arne Tabor, Slovan, Ljubljana in Olimpija).

Partizan povedel, nato v glavni vlogi Vršič
V 15. minuti so si gostitelji priigrali lepo priložnost. Sodelovala sta nekdanja nogometaša Interblocka Filip Valenčič in Matic Fink, a je pravočasno iz vrat stekel Vladimir Stojković, Fink pa je streljal mimo vrat. V 30. minuti je Partizan povedel. Prekršek za najstrožjo kazen je storil še tretji novinec Olimpije, ki je prišel iz Interblocka, Antonio Delamea Mlinar, z bele točke pa je bil uspešen Zvonimir Vukić.

Zmaji so se prebudili v drugem polčasu. Prikazali so lep nogomet in v 53. minuti je z izjemnim strelom z levico z več kot 20 metrov Vršič izid izenačil na 1:1. V 79. minuti si je ljubljanski kapetan privoščil veliko napako. Izgubil je žogo, za njim pa ni bilo nobenega obrambnega nogometaša in Marko Šćepović se je znašel sam pred Kristjanom Lipovcem ter ob levi vratarjevi vratnici zadel za 2:1. Vršič se je odkupil minuto pred iztekom rednega dela tekme, ko je zanesljivo izvedel enajstmetrovko in postavil končni izid prijateljskega obračuna.

Prijateljska tekma:
OLIMPIJA - PARTIZAN 2:2 (0:1)
5.000; Vršič 53., 89./11-m; Vukić 30./11-m, Šćepović 79.

Olimpija: Lipovac (80./Džafić), Sretenović (72./Andjelković), Delamea Mlinar, Jović (59./Kašnik), Božič (46./Radujko), Salkić, Ivelja (46./Rujović), Omladič (46./Škerjanc), Fink, Vršič, Valenčič (76./Bešić).

Partizan: Stojković (46./R. Ilić), Aksentijević, Savić (32./Otašević, 61./Frimpong), Ivanov (32./Stanković), Volkov (46./Davidov), Kamara (33./Petrović, 61./Brašanac), Babović (46./S. Marković), Vukić, S. Ilić (46./de Sousa), L. Marković (46./Diarra), Jovančić (46./Šćepović).

Olimpija remizirala s Partizanom