Goran Šnajder je na prvi tekmi četrtfinala (26. oktobra) povišal vodstvo Zavrča na 3:1, toda na koncu je Maribor izvlekel remi 3:3 in je seveda velik favorit za napredovanje v polfinale. Foto: NK Zavrč
Goran Šnajder je na prvi tekmi četrtfinala (26. oktobra) povišal vodstvo Zavrča na 3:1, toda na koncu je Maribor izvlekel remi 3:3 in je seveda velik favorit za napredovanje v polfinale. Foto: NK Zavrč

A ne gre za velikana evropskega nogometa, ampak za slovenskega tretjeligaša Zavrč, ki pa ga vendarle ne gre podcenjevati. Državni prvaki so to spoznali na prvi tekmi četrtfinala Pokala Hervis, ko so s težavami izvlekli remi 3:3 in si bodo morali preboj v polfinale zagotoviti danes, še bolj pa so se opekli branilci pokalne lovorike iz Domžal, saj jih je Zavrč izločil z izidom 5:0.

Zavrč živi za nogomet
"Rekel bi, da vsak drugi občan naše občine živi z nogometom. To nas spremlja že deset let. Drugih športov v Zavrču ni, le kakšna veselica ali nogomet, to je za nas vse," je Roman Vuk, predsednik nogometnega kluba Zavrč, opisal evforijo, ki vlada v občini s 1500 prebivalci, kadar je na sporedu nogometna tekma. Navijači gredo pogosto tudi na gostovanja. Danes bo proti Mariboru odpotovalo sedem avtobusov.

Klub z vasi meša štrene največjim
"Za Zavrč, ki je druga najmanjša občina v Sloveniji, je to nenormalen uspeh, da igraš med osem v pokalu. Klub s tretje lige in s takšne male vasi, to je bajno. Igrali smo praktično z vsemi slovenskimi prvoligaši. Vedno je bilo tesno, nihče nas ni nadigral, da bi nas bilo sram. Tudi z Mariborom smo nekajkrat igrali. Večkrat so zmagali, ampak vedno smo blizu," razmišlja Vuk.

Dravograd končal 14-mesečno nepremagljivost Zavrča
Težko je verjeti, da bi Zavrč po nedeljskem porazu na derbiju 3. lige vzhod proti Dravogradu (1:0) lahko izločil veliki Maribor, toda nogomet je vedno nepredvidljiv. Prvi poraz po 14 mesecih je morda prišel pravočasno: "Nekateri so bili z mislimi že v Mariboru. Prvi polčas je bil izrazito slab, v drugem pa smo igrali tako, kot smo sposobni, vendar nismo znali zadeti niti s treh metrov," je povedal trener Miran Emeršič, ki ima nekaj težav s poškodbami.

Prvič pod reflektorji
Emeršič dobro ve, da jim v Ljudskem vrtu ne bo lahko: "Čaka nas ambient, ki ga nismo vajeni, težke razmere, redkokdo je iz naše ekipe v življenju to že okusil. Pod reflektorji nismo vajeni igrati. Ne smemo iti v tekmo brezglavo, ampak moramo umiriti igro in čakati na svoje priložnosti. Motiva ne bo manjkalo, trudil se bom, da ga bo ravno prav, saj preveč motiva tudi ni dobro in bi lahko pregoreli v preveliki želji."

Dopoldne služba, popoldne trening
Zavrč je že z uvrstitvijo v četrtfinale naredil več, kot je smel pričakovati. Odlično mu kaže tudi v 3. ligi, saj ima po 13 krogih 8 točk prednosti pred Dravogradom. V klubu, v katerem so razmere zgledno urejene, se zavedajo, da bi morali ob igranju v 2. ligi še okrepiti ekipo. "Z zdajšnjo zasedbo bi težko zdržali tempo 2. lige. Treba je tudi vedeti, da so fantje dopoldne v službi, treninge pa imamo štirikrat tedensko," je še povedal Emeršič.

Pokal Hervis, četrtfinale

Povratna tekma, danes ob 18.00:
MARIBOR - ZAVRČ (prva tekma: 3:3)

CM Celje, Rudar in Garmin Šenčur so si že priigrali polfinale.