Aristide Bance je po uri igre izničil vodstvo Gane. Foto: Reuters
Aristide Bance je po uri igre izničil vodstvo Gane. Foto: Reuters
Nogometaši Nigerije
Nazadnje so Nigerijci osvojili afriško prvenstvo leta 1994. Foto: Reuters


Že v prvem polčasu so "superorli" trikrat zadeli. V 25. minuti je po akciji napadalca Chelseaja Victorja Mosesa Nigerijo v vodstvo popeljal branilec Uwa Elderson Echiejile. Pet minut pozneje je prednost povišal Ideye Aide Brown, ki je mrežo zatresel po podaji Emmanuela Emenikeja. Napadalec moskovskega Spartaka se je nato še sam vpisal med strelce, ko je v 44. minuti iz prostega strela s pomočjo Mohameda Sissokoja premagal Mamadouja Samasso.
Nigerija, ki je dvakrat do zdaj postala afriški prvak, je vse dvome o potniku v finale razblinila v 60. minuti, ko je zadel rezervist Ahmed Musa. 15 minut pozneje je Mali, ki z lanskega prvenstva iz Gabona in Ekvatorialne Gvineje brani tretje mesto, dal častni zadetek. Za 4:1 je bil uspešen Cheick Fantamady Diarra.

Zgodovinski uspeh Burkine Faso
Gance je v 13. minuti v vodstvo popeljal Mubarak Wakaso, ki je prek sumljivo dosojene 11-metrovke meril v desni spodnji kot in premagal nemočnega Daoudo Daikiteja. Tekma je bila izredno napeta, akcija se je selila z ene na drugo stran zelenice, nogometašem Burkine Faso, ki je bil oškodovan za vsaj eno najstrožjo kazen, je vendarle uspelo izid poravnati po uri igre. Po odlični globinski podaji Charlesa Kaboreja je v polno zadel Aristide Bance. Tekma se je prevesila v podaljška, kjer so se številne priložnosti ponudile na obeh straneh, a je ostalo pri izidu iz rednega dela, tako da so o potniku v finale odločali streli z bele točke.

11-metrovke so bolje izvajali nogometaši Burkine Faso (Ganci so dve zapravili), odločilno je s 'panenko' zadel Bance.

Afriško prvenstvo, polfinale, Durban/Nelspruit:
MALI - NIGERIJA 1:4 (0:3)
C. Diarra 75.; Elderson 25., Ideye 30.,
Emenike 44., Musa 60.

BURKINA FASO
- GANA * 4:3 (1:1, 1:1)
Bance 60.; Wakaso 13./11-m

* - po 11-metrovkah

Tekma za 3. mesto bo v soboto, finale pa v nedeljo.