Robin van Persie je najprej priboril enajstmetrovko, nato pa jo še izkoristil. Foto: EPA
Robin van Persie je najprej priboril enajstmetrovko, nato pa jo še izkoristil. Foto: EPA
Wayne Rooney
Robin van Persie, Wayne Rooney in Antonio Valencia proslavljajo drugi gol. United je šele drugič napredoval, potem ko je prvo tekmo izgubil z 0:2. Prvič mu je to uspelo leta 1984, ko je izločil Barcelono. Foto: EPA
Robin van Persie
Van Persieja so z igrišča odnesli na nosilih. Foto: EPA
Hulk
Hulk je zadel za vodstvo Zenita v Dortmundu. Foto: EPA
Sebastian Kehl
Sebastian Kehl je v Dortmundu takole izenačil na 1:1. Foto: EPA

"Rdeči vragi" so tako nadoknadili poraz z 0:2 na prvi tekmi. Najzaslužnejša za preboj med najboljšo osmerico sta trikratni strelec Robin van Persie in vratar David De Gea, ki je nekajkrat izjemno posredoval ob nevarnih poskusih grških prvakov.

Velika zmaga Manchestra pa ima malo grenkega priokusa, saj se je prav v zadnjih minutah poškodoval van Persie, ki so ga z zelenice odnesli na nosilih. Kakšne narave je poškodba Nizozemca, še ni znano.

Vratnica Rooneyja
Domači so odločno začeli lov na zaostanek, a so gostje uspešno nevtralizirali pritisk. Olympiacos si je priigral tudi prvo pravo priložnost. Po prodoru Joela Campbella na desni strani je Hernan Perez z nekaj metrov žogo poslal čez vrata. A že v naslednjem napadu je na drugi strani Wayne Rooney (17.) z glavo zatresel vratnico. Podal mu je 40-letni Ryan Giggs, ki je prvič po več kot mesecu dni začel tekmo.

Van Persie z enajstmetrovke v polno
Kar ni uspelo Rooneyju, je v 25. minuti Robinu van Persieju. Jose Holebas je v kazenskem prostoru nespretno od zadaj zrušil nizozemskega napadalca, ki se je pripravljal na sprejem žoge. Sodnik Björn Kuipers je pokazal na enajstmetrovko, ki jo je izvajal sam van Persie in jo tudi izkoristil. V 35. minuti je Patrice Evra streljal z glavo po podaji iz kota, a je Roberto s skrajnimi močmi preprečil nov zadetek.

De Gea rešil Manchester; van Persie povišal na 2:0
Grki so prežali na protinapade. V 40. minuti je tako David De Gea najprej ubranil poskus Davida Fusterja z glavo, nato pa po odbiti žogi še strel Alejandra Domingueza. In ko je že kazalo, da se bo prvi polčas končal z 1:0, je van Persie vtekel na podajo Rooneyja in z okoli desetih metrov med nogami takoj matiral Roberta.

Van Persie zabil še tretji gol
Van Persie je v drugem polčasu nadaljeval, kjer je ostal. Danny Welbeck je namreč v 52. minuti izsilil prekršek kakšnih 20 metrov od vrat Olympiacosa. Prosti strel je izvajal van Persie in žogo mimo živega zidu poslal v vratarjev kot za 3:0. Malo pozneje je imel na drugi strani izjemno priložnost Marcano, vendar je njegov poskus zletel mimo vrat.

United odbil vse napade Olympiacosa
Manchester se je v nadaljevanju potegnil nekoliko nazaj in prežal na protinapade, medtem ko je Olympiacos jalovo napadal. V 79. minuti je z desne strani streljal Dominguez, a je bil De Gea na mestu. Grški prvaki so v končnici neuspešno pritiskali. V 90. minuti je po prekršku Marcana na zelenici obležal van Persie, tako da so ga morali z igrišča odnesti na nosilih. A to ni skalilo veselja, ki je po zadnjem sodnikovem žvižgu zavladalo na Old Traffordu.

Zenitu zmanjkala še dva gola
Napredovanje si je zagotovila tudi Borussia Dortmund, ki je sicer doma izgubila z Zenitom (1:2), kar pa ni bilo usodno, saj je v St. Peterburgu slavila s 4:2. Zenit je povedel v 16. minuti, ko je Hulk s pravo bombo z okoli 25 metrov ugnal Romana Weidenfellerja. Borussia je izenačila v 38. minuti, za kar je poskrbel kapetan domačih Sebastian Kehl, ki je po podaji Marcela Schmelzerja Vjačeslava Malafejeva matiral z glavo. Odločitev o zmagovalcu pa je padla v 72. minuti, ko je rezervist Jose Rondon ukanil Weidenfellerja. Zenit je po odhodu Luciana Spalettija vodil vršilec dolžnosti Sergej Semak. Novi trener, Andre Villas Boas, bo klub prevzel v četrtek.

LIGA PRVAKOV

OSMINA FINALA, povratne tekme

MANCHESTER UNITED - Olympiacos 3:0 (2:0) 0:2
van Persie 25./11-m, 45., 52.

Manchester United: de Gea, Rafael, Jones, Ferdinand , Evra , Valencia (77./Young), Carrick , Welbeck (82./Fletcher), Giggs, Rooney, van Persie (91./Fellaini).

Olympiakos: Roberto, Leandro Salino (74./Machado), Manolas , Marcano , Holebas, Maniatis, Ndinga, Hernan Perez (57./Valdez), Dominguez , Campbell, Fuster (82./Vergos).

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)


BORUSSIA (D) - Zenit 1:2 (1:1) 4:2
Kehl 38.; Hulk 16., Rondon 73.

Borussia Dortmund: Weidenfeller, Piszczek, Sokratis, Hummels, Schmelzer (77./Durm), Kehl , Sahin, Aubameyang (91./Hofmann), Mhitarjan (69./Jojić ), Grosskreutz, Lewandowski .

Zenit: Malafejev, Anjukov, Hubočan, Lombaerts (46./Luis Neto), Criscito, Witsel, Fajzulin (84./Smolnikov), Šatov, Hulk, Danny, Keržakov (62./Rondon).

Sodnik: Alberto Undiano Mallenco (Španija)


CHELSEA - Galatasaray 2:0 (2:0) 1:1
Eto'o 4., Cahill 42.

REAL MADRID
- Schalke 3:1 (1:1) 6:1
Ronaldo 22., 74., Morata 75.; Hoogland 31.

ATLETICO MADRID - Milan 4:1 (2:1) 1:0
Costa 3., 85., Turan 40., R. Garcia 71.; Kaka 27.
Valterja Birse ni bilo v postavi Milana.

BAYERN - Arsenal 1:1 (0:0) 2:0
Schweinsteiger 55.; Podolski 57.
Fabianski je v 92. minuti ubranil 11-m Müllerju.

BARCELONA
- Manchester City 2:1 (0:0) 2:0
Messi 67., Dani Alves 91.; Kompany 89.

PARIS SG
- Bayer Leverkusen 2:1 (1:1) 4:0
Marqinhos 13., Lavezzi 54.; Sam 6.
Rolfes (Bayer) je v 28. minuti zapravil 11-m.

Izidi prvih tekem so v krepkem tisku.