Predsednik Gianni Infantino se veseli svežega vetra v Fifi. Foto: EPA
Predsednik Gianni Infantino se veseli svežega vetra v Fifi. Foto: EPA

Predsednik Fife Gianni Infantino je na kongresu v Ciudad de Mexicu dejal: "V Fifo bo prinesla svež veter, nekoga od zunaj, ne nekoga od znotraj, ne nekoga iz preteklosti, temveč nekaj novega."

Samoura je senegalska diplomatka Združenih narodov in bo prva ženska na mestu generalnega sekretarja. Na tem mestu Afrika še ni imela svojega predstavnika. Vsi generalni sekretarji od leta 1904 so bili Evropejci.

54-letna Samoura nima nobenih povezav z nogometom, do zdaj je v številnih vlogah delovala v Združenih narodih več kot 20 let.

"Danes je zame čudovit dan. Počaščena sem, da prevzemam mesto Fifine generalne sekretarke. Veselim se, da bom prinesla izkušnje v vodenje ter prispevala k reformam," je povedala Samoura, ki bo novo delovno mesto zasedla sredi junija. Do takrat bo to delo opravljal Nemec Markus Kattner.

Nekdanji generalni sekretar Fife Jerome Valcke je brez službe ostal januarja, kasneje pa je zaradi vpletenosti v korupcijske škandale dobil prepoved delovanja v nogometu za naslednjih 12 let.

Fifa med svoje članice sprejela Kosovo in Gibraltar
Kosovo in Gibraltar sta postali 210. in 211. članica krovne nogometne organizacije. Za Kosovo je glasovalo 141 članov, 23 jih je bilo proti, za Gibraltar pa 172 za in 12 proti. Obe novi članici bosta naknadno dobili mesto v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 v Rusiji, ki se začnejo septembra.