Pod vodstvom Tomaža Kavčiča je Slovenija odigrala tri prijateljske tekme. Izgubila je proti Avstriji (3:0) in Belorusiji (0:2) ter premagala Črno goro (0:2). Foto: www.alesfevzer.com
Pod vodstvom Tomaža Kavčiča je Slovenija odigrala tri prijateljske tekme. Izgubila je proti Avstriji (3:0) in Belorusiji (0:2) ter premagala Črno goro (0:2). Foto: www.alesfevzer.com
Jan Oblak
Jan Oblak je v vratih Slovenije nazadnje stal 8. oktobra lani na zadnji tekmi kvalifikacij za SP 2018 proti Škotski (2:2). Foto: BoBo
Josip Iličić
Josip Iličić se po težavah z zobmi in vnetjem bezgavk še ni vrnil na treninge Atalante. Foto: www.alesfevzer.com
Kevin Kampl
Kevin Kampl, ki je imel prejšnji teden tudi manjše težave s poškodbo, je pripravljen za začetek Lige narodov. Foto: www.alesfevzer.com
Kavčić ostal brez Oblaka in Iličića
Kavčič: Oblaka sem poskušal večkrat dobiti, a ga nisem mogel

Slovenija bo v četrtek, 6. septembra, ob 20.45 igrala v Stožicah proti Bolgariji, tri dni pozneje pa jo čaka gostovanje v Nikoziji na Cipru.
Poskušal ga je večkrat dobiti, a ga ni mogel
Na seznamu ni Jana Oblaka, ki ni branil še na nobeni tekmi, odkar je Kavčič selektor. Selektor pravi, da so včeraj dobili iz Atletica zdravniško poročilo, da ima težave z ramenom, ki se mu vlečejo že dalj časa. Z Oblakom pa se nista slišala oziroma nista bila v stiku.
"Poskušal sem ga večkrat dobiti, a ga nisem mogel. Iz Atletica so sporočili, da potrebuje počitek. Potrebujemo tiste, ki so stoodstotno pripravljeni," je povedal Kavčič in glede namigovanj, da se izmika izbrani vrsti, dodal: "Potrebujemo zdrave igralce, on pa ima že več časa te težave. Vse drugo so špekulacije. Bil pa je na seznamu do včeraj. Zakaj se ne javlja, morate vprašati njega."

Že nekaj mesecev se pojavljajo govorice, da Oblak ni zadovoljen s tem, da ga Kavčič ni izbral za kapetana, ampak je kapetan Bojan Jokić. Kavčič tega ni želel komentirati, ampak vztraja, da ga je uvrstil na seznam, po sporočilu iz Atletica pa ga je moral z njega umakniti. "Tu smo spet pri nekem 'nakladanju'. Kapetan je Bojan Jokić. To sem jaz postavil in tako je," je temo Oblak končal Kavčič.

Najdražji slovenski nogometaš je v vratih Slovenije nazadnje stal 8. oktobra lani na zadnji tekmi kvalifikacij za SP 2018 proti Škotski (2:2). Marca je bil na pripravah na Brdu, a je tik pred začetkom tekme proti Avstriji v Celovcu prišlo sporočilo, da ne bo branil zaradi poškodbe zadnjične mišice. Izpustil je tudi srečanje proti Belorusiji štiri dni pozneje, pred junijsko tekmo v Črni gori pa so iz Atletica prav tako prosili, ali bi lahko reprezentančno akcijo izpustil zaradi okrevanja po poškodbi.
Iličić še ne trenira
Josipa Iličića
pričakovano ni na seznamu, saj je imel od konca julija težave z okužbo oziroma vnetjem bezgavk in od tedaj do danes ni igral na nobeni tekmi. Prejšnji teden so ga odpustili iz bolnišnice in se bo počasi vrnil na treninge Atalante. Verjetno bo pripravljen za oktobrski tekmi Lige narodov. Poškodovan je tudi Martin Milec.
"5 ali 6 igralcev, ki so zanimivi za nas in jih podrobno spremljamo, pa bo pomagalo mladi reprezentanci, saj jo čakata dve pomembni tekmi," je še pojasnil selektor.

Cilj je prvo mesto v skupini
Glede ciljev v Ligi narodov je Kavčič dejal: "Na vsaki tekmi gremo na zmago. Glede same igre pa moramo začeti pri temeljih. Moramo biti čvrsti in kompaktni. To pa zahteva nekaj časa. Cilj v tem tekmovanju je prvo mesto v skupini. Ne pravim, da ga bomo osvojili, ampak cilj je takšen. Imamo primerljivo ekipo z vsemi iz naše skupine."

O prvih tekmecih je dodal: "Bolgarijo smo gledali, analizirali, to je ekipa, ki se poskuša vrniti na pot stare slave. Imajo tradicijo, imajo dobre igralce, tako da pričakujem odprto tekmo. Za podcenjevati pa ni niti Cipra, saj veliko vlagajo v nogomet."
Zaradi zasedenosti hotela na Brdu pri Kranju bo reprezentanca med pripravami tokrat nastanjena v hotelu Rikli na Bledu. Tam bo dvakrat (v ponedeljek in petek) tudi trenirala. Zbor reprezentance bo v ponedeljek ob 12.00.

Na Euro 2020 se lahko pride tudi prek Lige narodov
Ob Bolgariji in Cipru bo tekmec Slovenije v skupini 3 lige C še Norveška. Najboljši iz skupine se bo lahko tudi prek tega tekmovanja uvrstil na evropsko prvenstvo 2020 in napredoval v višji rang tekmovanja - ligo B.

Nova Liga narodov bo zamenjala tekmovalno nepomembne prijateljske tekme. Dodaten čar tega pa je, da si bodo štiri države tudi prek Lige narodov priigrale mesta za evropsko prvenstvo 2020.

V Ligi narodov bo igralo vseh 55 članic Uefe. Te bodo igrale v štirih ligah. V ligi A bo 12 najvišje rangiranih reprezentanc, v ligi B pa naslednjih 12. V ligi C bo 15 ekip, v ligi D pa 16.
SEZNAM REPREZENTANTOV ZA TEKMI PROTI BOLGARIJI IN CIPRU

Vratarji (3):
Vid Belec (Sampdoria)
Aljaž Ivačič (Olimpija)
Matic Kotnik (Panionios)

Branilci (9):
Jure Balkovec (Verona)
Miha Blažič (Ferencvaros)
Bojan Jokić (Ufa)
Luka Krajnc (Frosinone)
Miha Mevlja (Zenit St. Peterburg)
Nemanja Mitrović (Jagiellonia Bialystok)
Nejc Skubic (Konyaspor)
Petar Stojanović (Dinamo Zagreb)
Aljaž Struna (Palermo)

Vezisti (10):
Roman Bezjak (Jagiellonia Bialystok)
Domen Črnigoj (Lugano)
Amir Dervišević (Maribor)
Kevin Kampl (Leipzig)
Rene Krhin (Nantes)
Jasmin Kurtić (SPAL)
Rudi Požeg Vancaš (Celje)
Leo Štulac (Parma)
Benjamin Verbič (Dinamo Kijev)
Miha Zajc (Empoli)

Napadalci (4):
Robert Berić (St. Etienne)
Tim Matavž (Vitesse)
Andraž Šporar (Slovan Bratislava)
Luka Zahović (Maribor)



LIGA NARODOV


LIGA C, skupina 3


Četrtek, 6. septembra, ob 20.45:

SLOVENIJA - BOLGARIJA
NORVEŠKA - CIPER
Nedelja, 9. septembra, ob 18.00:
BOLGARIJA - NORVEŠKA
Ob 20.45:
CIPER - SLOVENIJA
Sobota, 13. oktobra, ob 18.00:
NORVEŠKA - SLOVENIJA
Ob 20.45:
BOLGARIJA - CIPER
Torek, 16. oktobra, ob 20.45:
NORVEŠKA - BOLGARIJA
SLOVENIJA - CIPER
Petek, 16. novembra, ob 20.45:
CIPER - BOLGARIJA
SLOVENIJA - NORVEŠKA
Ponedeljek, 19. novembra, ob 20.45:
CIPER - NORVEŠKA
BOLGARIJA - SLOVENIJA

Kavčić ostal brez Oblaka in Iličića
Kavčič: Oblaka sem poskušal večkrat dobiti, a ga nisem mogel