Nogometaši Seville želijo že v torek presenetiti favorizirani Real. Foto: EPA
Nogometaši Seville želijo že v torek presenetiti favorizirani Real. Foto: EPA
Angel di Maria in Sami Khedira
Angel di Maria in Sami Khedira sta šele dobro začela trenirati, saj je od finala svetovnega prvenstva minil mesec dni. Veliko se je govorilo, da bosta Argentinec in Nemec zapustila kraljevi klub, a za zdaj še ostajata v Madridu. Foto: EPA
Unai Emery
Unai Emery je lani popeljal Sevillo do zmage v Evropski ligi. Foto: EPA
James Rodriguez
Najboljši strelec SP-ja James Rodriguez je glavni adut v napadu Madridčanov. Foto: EPA

Potem ko so sezono že začeli v Franciji in pretekli konec tedna angleški superpokal tudi na Otoku, bosta jutri na igrišče stopila tudi prva španska kluba. Vendar pa to ne bo domače tekmovanje, ampak enkratna priložnost, tekma, ki je nagrada za lansko uspešnost. V tem pogledu so na Pirenejskem polotoku v prejšnji sezoni res blesteli, saj so vsi štirje finalisti prihajali iz tega dela Evrope.

Po prvo od šestih
Eden izmed teh je bil tudi Real Madrid, ki se je povzpel na prav najvišji evropski vrh. Real je v spektakularnem finalu Lige prvakov proti mestnemu tekmecu Atleticu Madridu po podaljšku slavil zmago s 4:1, kar je bila v tistem trenutku že druga lovorika v sezoni. Carlo Ancelotti je beli balet popeljal še do španskega pokalnega naslova, a na koncu se je njegovemu klubu vseeno zalomilo v prvenstvu, v katerem ga je prehitel ravno Atletico.

Ti dve lovoriki pa sta dali Realu možnost, da poleti pravzaprav še pred začetkom nove sezone osvoji že dve lovoriki. Najprej ga jutri ob 20.45 čaka evropski superpokal, teden dni pozneje pa še prva tekma španskega superpokala. Torej bodo imeli letos pri kraljevem klubu možnost, da dvignejo kar šest lovorik (špansko prvenstvo, španski kraljevi pokal, Liga prvakov in Svetovno klubsko prvenstvo).

Arbeloa: Lačni smo zmage
"Vedno je pomembno, da osvajaš lovorike. Seveda je superpokal, a to ne pomeni, da si ekipa ne želi zmagati. Zagotovo bo težko, ampak smo lačni zmage in bomo dali vse od sebe," je povedal madridski branilec Alvaro Arbeloa.

Dvoboj bo tako pomemben izključno iz rezultatskega vidika, saj prve tekme v sezoni le redko dajo točen odgovor na to, kako bo ekipa igrala v nadaljevanju. "Takšne tekme na začetku sezone so vedno drugačne. Nedvomno bomo videli veliko priložnosti in upam, da bo Madrid zmagal," je o pričakovanem poteku dvoboja dejal Arbeloa, ki se je leta 2009 po krajšem izletu v Deportivu in Liverpoolu vrnil v svoj matični klub, s katerim je 24. maja osvojil evropsko "decimo".

Evropski prvak in še okrepljen
Čeprav je Madridčanom uspelo priti na evropski prestol, pa so se pred letošnjo sezono še močno okrepili, tako da bo zasedba, ki se bo jutri pojavila na igrišču, resnično strahotna. Le trojica Cristiano Ronaldo-Gareth Bale-James Rodriguez je namreč po podatkih "transfermarkta" skoraj še enkrat dražja od celotne ekipe Seville. Poleg junaka zadnjega svetovnega prvenstva Rodrigueza se je poleti v Madrid za 30 milijonov evrov preselil tudi Toni Kroos, ki ima prav tako za seboj izredno uspešno tekmovanje v deželi sambe.

Od Maribora do zmagovalca Evropske lige
Svoje želje in načrte za jutrišnji dvoboj imajo tudi pri Sevilli, ki bo nedvomno poskušala presenetiti favoriziranega tekmeca, predvsem pa dodati piko na i lanskemu zmagoslavju v Evropski ligi. Na poti do tega so v šestnajstini finala izločili Maribor (2:2 in 2:1), po njem so morali do finala Sevilli, ki je drugič osvojila drugorazredno evropsko tekmovanje, priznati premoč še Betis, Porto in Valencia. V Torinu jih je pričakala Benfica z Janom Oblakom, ki pa ni mogel ustaviti izvrstno izvedenih enajstmetrovk vseh štirih igralcev Seville.

Emery pred novo preizkušnjo - zmagati brez Rakitića
Nagrada za majsko zmago je tako prišla v tem prihajajočem dvoboju, ki bo trenerja Andaluzijcev Unaija Emeryja postavil v povsem nov položaj, kot ga je bil ta vajen na večini najpomembnejših tekmah v zadnjih dveh sezonah. Španski strokovnjak bo moral namreč ekipo pripraviti za še eno izvrstno predstavo, pri tem pa ne bo mogel računati na pomoč Ivana Rakitića, ki je junija za odšel k Barceloni. Hrvaški vezist je bil, predvsem po prihodu Emeryja sredi sezone 2012/2013, ključni člen Seville, o njegovem prispevku pri rezultatih in uspehih v zadnji sezoni pa dovolj govori že 15 doseženih golov in 17 podaj, ki so jih soigralci spremenili v zadetke.

Vendar se bo moral Španec že jutri znajti tudi brez Hrvata, ki ga bo glede na okrepitve v prestopnem roku poskušal nadomestiti Grzegorz Krychowiak. Nedvomno bo Emery upal na učinkovitost Carlosa Bacce in Kevina Gameira, ki je bil lani najboljši strelec Seville v španskem prvenstvu. Gameiro bo lahko imel že v Cardiffu v napadu pomoč Iaga Aspasa, ki prihaja iz Liverpoola.

Sevilli že uspelo proti Špancem
Oba tekmeca bosta jutri v Cardiffu lovila svoj drugi naslov v evropskem superpokalu. Medtem ko je Realu to uspelo leta 2002 proti Feyenordu (priložnost je imel še 1998 in 2000), je Sevilla to lovoriko osvojila leta 2006, ko je bila prepričljivo boljša od Barcelone. Takrat so v Monaku za Andaluzijce, ki jih je vodil Juande Ramos, zadeli Renato, Frédéric Kanoute in Enzo Maresca, za igralca tekme pa je bil razglašen Dani Alves, ki se je dve sezoni za tem preselil ravno h Kataloncem.

Evropski superpokal, Cardiff, torek ob 20.45
REAL MADRID - SEVILLA