Mladeniči so si na domačem prvenstvu nabrali potrebne izkušnje za naprej. Foto: NZS
Mladeniči so si na domačem prvenstvu nabrali potrebne izkušnje za naprej. Foto: NZS
Daniel Vujčić, Petar Stojanović in Dino Hotić
Petar Stojanović in Dino Hotić sta sodelovala pri zadetku Slovenije na tekmi proti Belgiji. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Kostić ni bil razočaran po novem porazu kadetov
Slovenci po porazu z Belgijo izpadli

"Prav gotovo si po vsakem porazu razočaran. A upam, da ko bomo prespali in analizirali tudi to zadnjo tekmo, bo lažje, in upam, da bodo fantje znali dvigniti glave in da bodo sposobni nadaljevati začrtano delo. Vemo namreč, da se čez noč ne da narediti ničesar in da je bil to le etapni cilj v njihovih karierah. Verjamem, da se bomo še srečevali na velikih tekmovanjih," je povedal Kostić po zadnji tekmi, ki so jo Slovenci s 3:1 izgubili z Belgijo.

"Vsak igralec, ki nastopi na evropskem prvenstvu, tako v naši kot tudi v drugih ekipah, ima prav gotovo veliko nadarjenosti, res pa je, da bo treba v prihodnje še naprej veliko dela, veliko odrekanja in veliko samodiscipline, in, bodimo pošteni, tudi športne sreče, da se igralec razvije do te mere, da lahko postane vrhunski nogometaš oziroma reprezentant svoje države," je dodal selektor.

Iz tako majhne baze težko narediti kvalitetno ekipo
Kostić je poudaril še, kaj v slovenski reprezentanci trenutno manjka: "Vsi pogrešamo hitre igralce. Žal nam generalno na nekaterih mestih manjkajo, recimo temu 'rakete', ki jih žal druge reprezentance imajo. To poskušamo kompenzirati na druge načine, res pa je, da je v Sloveniji, ker je baza majhna, težko iz enega samega letnika dobiti tako kakovostno reprezentanco, da je lahko kos drugim. Vendar pa lahko kakovost vidimo že v reprezentanci do 19 let, kjer lahko sestavimo dva letnika skupaj, ko telesni razvoj ni več tako očiten. Tam lahko namreč tudi leto mlajši igralci uspešno konkurirajo starejšim in zato so te naše reprezentance zelo konkurenčne in verjamem, da bomo v prihodnje še sestavili kakšno uspešno reprezentanco."

Mladi slovenski nogometaši so imeli pred prvenstvo visoke cilje in so po tihem celo napovedovali polfinale, a že tekma z Nizozemsko je jasno pokazala, da se bo uvrstiti med štiri zelo težko. Po besedah Petra Stojanovića, ki je dosegel edini zadetek na tekmi proti Belgiji, želje mladeničem ni manjkalo: "Želja je bila res velika. Na žalost na začetku tekme nismo bili dovolj skoncentrirani. Zgleda, da moramo najprej dobiti gol, da šele začnemo igrati. To je potrebno spremeniti. Moramo bolj taktično igrati. Po prejetem golu smo bili v prvem polčasu nato boljši, v drugem pa nam je nekoliko zmanjkalo moči. Nato smo prejeli še tista rdeča kartona in nam je povsem padla morala. Enostavno nismo več igrali."

Izkušnje bodo prav prišle v prihodnje
Stojanović za naprej napoveduje le trdo delo: "Vse smo dali od sebe in mislim, da se nam bo to na prihodnjih tekmovanjih obrestovalo. Videli smo, kakšen je nivo v evropskem vrhu. Vsi igralci so res dobri. Zdaj je potrebno le delati. Verjamemo, da smo zmožni več, a žal tega nismo pokazali, verjamem pa, da bomo to v prihodnje pokazali."

Dino Hotić verjame, da bi Slovenci, če bi igrali kvalifikacije, bolje reagirali: "Do 65. minute sem osebno recimo še zdržal, potem pa nas je vse presekalo. Po drugem zadetku smo le še čakali do konca tekme. Če bi imeli kvalifikacije, bi vedeli, kako igrati take tekme. Vseeno so to zelo dragocene izkušnje in bo drugič veliko volje. Glede skupine, tako smo si lahko le želeli. Vsak, ki pride na evropsko prvenstvu je kvalitete, discipliniran in agresiven. Vsako manjšo napako zna nasprotnik takoj kaznovati."

V Stožicah kar 5.000 gledalcev
V nedeljo sta na sporedu oba polfinala, ki bosta v Ljubljani. Najprej se bodo pomerili Nemci in Poljaki, nato pa še Gruzijci in Nizozemci. Nemčija je na zadnji tekmi s 3:0 v Stožicah ugnala Francijo, tekmo pa si je ogledalo kar 5.000 nogometnih navdušencev. Nizozemci so se s Poljaki razšli brez zadetkov, Gruzija pa je z 1:0 odpravila Islandijo. Finale bo v sredo.

Kostić ni bil razočaran po novem porazu kadetov
Slovenci po porazu z Belgijo izpadli