Milivoje Novaković je popeljal Slovenijo v vodstvo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Milivoje Novaković je popeljal Slovenijo v vodstvo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Josip Iličić
Josip Iličić je v pravem trenutku zabil prvi gol za reprezentanco. Foto: EPA
Srečko Katanec
Srečko Katanec je bil začuden nad tako majhnim številom gledalcev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Fabian Schär
Švicar Fabian Schär je v Oslu Norvežanom zabil dva gola. Foto: Reuters
Slovenci s Cipra odnesli zmago
Silovit strel Iličića za dvojno slovensko vodstvo
Novaković iz neposredne bližine zadel za 1:0

Slovenci so povedli v 12. minuti, ko je Milivoje Novaković po podaji Zlatana Ljubijankića iz neposredne bližine zatresel domačo mrežo. Četrto slovensko zmago v teh kvalifikacijah pa je s svojim prvim reprezentančnim golom v 80. minuti potrdil Josip Iličić.

Pred tem je Samir Handanović v 75. minuti ubranil najlepšo priložnost Ciprčanov za izenačenje. Slovenija sicer z igro ni blestela, kljub temu pa je bila občutno boljša od odpisanih Ciprčanov.

Troboj Islandije, Slovenije in Norveške za drugo mesto
Slovenci so se tako dva kroga pred koncem kvalifikacij z 12 točkami zavihteli na tretje mesto skupine E, točko za Islandci (13), ki so z 2:1 ugnali Albanijo. Troboj Slovenija, Islandija in Norveška (11 točk) bo tako odločil o drugem mestu in potniku v dodatne kvalifikacije. Prvo je najbrž oddano Švici, ki je v Oslu premagala Norveško z 2:0.

Novaković opravil "popravni" izpit za 1:0
Na skorajda praznem stadionu GPS v Nikoziji, kjer se je zbralo le 800 gledalcev, so prvi zapretili Ciprčani, a je strel Eliasa Charalambusa v 3. minuti zletel čez vrata. Domačini so bili v uvodnih trenutkih nekoliko podjetnejši, medtem ko so Slovenci kar nekajkrat grešili pri podajah. V 12. minuti pa je bila izjemna priložnost za Slovenijo. Kevin Kampl je po prestreženi podaji potegnil proti ciprskim vratom, nato podal do Milivoja Novakovića, ki se je sam znašel pred Antonisom Georgallidesom, a streljal naravnost vanj. Novaković je "popravni izpit" dobil in ga uspešno opravil že v naslednjem napadu, ko je z leve strani Zlatan Ljubijankić poslal predložek v kazenski prostor, kjer je "Nova" pritekel med dvema branilcema in poslal žogo z nekaj metrov v gol.

Georgallides ustavil Kirma
V nadaljevanju prvega polčasa je Slovenija nadzirala položaj na zelenici. V 31. minuti je Kampl spet osvojil žogo, potegnil v protinapad, nato oddal žogo vtekajočemu Andražu Kirmu, čigar strel z leve strani je nato Georgallides ubranil. Polčas se je tako končal z 1:0.

Alexandru meril mimo vrat
Drugi polčas so spet bolje začeli Ciprčani. Osamljeni Alexandru je tako v 50. minuti z glavo streljal z okoli 11 metrov, a je njegov poskus zletel mimo vrat. Igra se je nato umirila, Slovenci so nadzirali položaj na zelenici. V 59. minuti je Valterja Birso zamenjal Josip Iličić. Malo pozneje so Slovenci izpeljali obetavno akcijo, po kateri se je Struna na levi strani sam znašel pred Georgallidesom, ki pa je s pravočasnim "izletom" iz vrat ubranil poskus.

Handanović preprečil izenačenje
V 75. minuti je Slovenijo rešil Samir Handanović. Aleš Mertelj je izgubil žogo, Ciprčani so potegnili v protinapad, po katerem je z okoli 11 metrov sprožil Laban, vendar je Handanović s parado ubranil poskus. To je bila najlepša priložnost domačih na tekmi.

Iličić razblinil dvome o zmagovalcu
Trenutek olajšanja je za Slovence prišel v 80. minuti. Novaković je potegnil v protinapad, nato pa z leve strani podal na rob kazenskega prostora, kjer je Iličić udaril "s prve" in zadel desni spodnji kot Georgallidesa. Iličić je tako v pravem trenutku dosegel prvi gol v reprezentanci. Sledilo je le še odštevanje do konca tekme ...

Novaković: Cilj je izpolnjen, igra še ni v redu
"Tekmo smo dobro začeli, mislim, da sem imel pred golom že 100-odstotno priložnost, ki bi jo moral izkoristiti. Cilj je izpolnjen, zmagali smo, to je pomembno, ampak igra še zmeraj ni v redu. Če smo kolektivni, je lažje vsem, prav tako tudi lažje dosegamo zadetke. Z Ljubijankićem sva uigrana, zelo lepo je podal, dosegel sem zadetek. Uigrani smo, to je plod cele ekipe, vsi smo zaslužni za ta zadetek. V drugem polčasu smo se preveč povlekli nazaj. Proti takemu nasprotniku, ko si boljši, moramo biti bolj samozavestni. Veznega igralca moramo potisniti bolj naprej, kajti v napadu preveč garamo tudi v obrambnih nalogah, tako da nam potem zmanjka moči za naprej," je po tekmi za TV Slovenija dejal Novaković.

Katanec: Brez pritiska na zadnjih dveh tekmah
Selektor Srečko Katanec pa je povedal: "Da bo tako malo ljudi, nisem pričakoval. Vsaj enkrat smo imeli več občinstva kot domačini. Prišli smo po tri točke, fantje so jih osvojili, mogoče bi lahko že prej odločili tekmo, ne pa, da smo izgubili še nekaj živcev. Drugače pa nič posebnega. Zaslužena zmaga, samo pri 1:0 bi morali dati še gol ali dva, da ne bi prišli v položaj, ko mora Samir Handanović rešiti tekmo. Preživeli smo ta september. V fizičnem smislu smo lahko veliko boljši, zdaj si pa samo želim, da bodo fantje igrali, da bodo prišli pripravljeni na naslednjo akcijo. Pred njimi sta dva lepa obračuna, nanje pa ne izvajam nobenega pritiska."

Slovenci bodo kvalifikacije nadaljevali 11. oktobra, ko v Maribor prihaja Norveška.

KVALIFIKACIJE ZA SP 2014

SKUPINA E

CIPER - SLOVENIJA 0:2 (0:1)
800; Novaković 12., Iličić 80.

Ciper: Georgallides, Theofilou (46./Demetriu), Merkis , Dossa , Alexandrou, Charalambus, Dobrašinović (68./Nikolau), Eleftheriu (33./Charalambides), Laban, Sotiriu, Makridis.

Slovenija: Handanović, Brečko , Ilić, Cesar, Struna , Birsa (59./Iličić), Mertelj, Kampl, Kirm , Novaković (93./Filipović), Ljubijankić (89./Matavž).

Sodnik: Ruddy BUQUET (Francija)

NORVEŠKA - ŠVICA 0:2 (0:1)
Schär 12., 51.

ISLANDIJA - ALBANIJA 2:1 (1:1)
Bjarnason 14., Sigthorsson 47.; Rama 9.

Lestvica:                          
ŠVICA             8  5 3 0 14:5  18
ISLANDIJA         8  4 1 3 14:14 13
SLOVENIJA         8  4 0 4 11:10 12
NORVEŠKA          8  3 2 3  9:9  11
ALBANIJA          8  3 1 4  8:9  10
CIPER             8  1 1 6  4:13  4


11. oktober:

ALBANIJA - ŠVICA
ISLANDIJA - CIPER
SLOVENIJA - NORVEŠKA

15. oktober:
NORVEŠKA - ISLANDIJA
ŠVICA - SLOVENIJA
CIPER - ALBANIJA

Slovenci s Cipra odnesli zmago
Silovit strel Iličića za dvojno slovensko vodstvo
Novaković iz neposredne bližine zadel za 1:0