Slovaški branilec Martin Škrtel je s silovitim strelom z glavo Liverpool v 34. minuti popeljal v vodstvo. Foto: Reuters
Slovaški branilec Martin Škrtel je s silovitim strelom z glavo Liverpool v 34. minuti popeljal v vodstvo. Foto: Reuters
Yaya Toure
Yaya Toure je v 64. minuti po napaki Martina Kellyja izid poravnal iz neposredne bližine ... Foto: Reuters
Luis Suarez
... že tri minute pozneje pa je s prostega strela Joeja Harta mojstrsko premagal Luis Suarez in Liverpool znova popeljal v vodstvo. Foto: Reuters
Carlos Tevez
Deset minut pred koncem si je neverjetno napako v obrambi privoščil Škrtel, ki je podal Carlosu Tevezu, ta pa je stekel sam proti Liverpoolovemu golu, preigral nemočnega Joséja Reino in zadel za končnih 2:2. Foto: Reuters
Liverpool je na zelenico poslal zelo mlado ekipo, v kateri sta nase opozorila 20-letni Jonjo Shelvey (na fotografiji) in komaj 17-letni Raheem Sterling, ki je bil tudi eden najboljših mož na zelenici. Foto: Reuters
Roberto Mancini in Brendan Rodgers
Menedžerja Manchester Cityja in Liverpoola, Roberto Mancini ter Brendan Rodgers, sta derbi burno spremljala ob zelenici. Z remijem je bil precej manj zadovoljen Rodgers. Foto: Reuters
Mikel Arteta
Nogometašem Stoke Cityja je izjemno obrambna igra znova prinesla vsaj točko. Foto: Reuters

Rdeči sezone v angleškem prvenstvu niso začeli dobro - celo nasprotno, s kar 3:0 so izgubili na Hawthornsu proti West Bromwich Albionu. Ključna je bila izključitev Daniela Aggerja, ki je zaradi rdečega kartona izpustil derbi. Namesto njega je v osrčju obrambe priložnost ob Martinu Škrtlu dobil najboljši mladi igralec zadnje Cope Americe Sebastian Coates.

Manchester City je novo sezono začel z identičnim rezultatom, s katerim je sklenil lansko. V izredno napetem obračunu je s 3:2 odpravil Southampton, odločilni zadetek je dosegel Samir Nasri. Sinjemodri so na Anfield pripotovali brez Sergia Aguera, ki si je v uvodnem krogu poškodoval koleno.

Že v uvodnih minutah poškodba Lucasa
Ekipi sta derbi začeli umirjeno, srečanje je že v 5. minuti zaradi poškodbe končal Lucas Leiva, zamenjal ga je Jonjo Shelvey. Ekipi sta si v razmiku dveh minut pripravili dve lepi priložnosti. Najprej je v 18. minuti po natančnem predložku 17-letnega Raheema Sterlinga iz neposredne bližine zgrešil Fabio Borini, takoj zatem pa je na drugi strani igrišča vratnico zadel Carlos Tevez. V drugi polovici prvega polčasa so gostitelji pritisnili na plin, začeli so izvajati vse hujši pritisk na gostujočo obrambo, po dobre pol ure je oster predložek Stevena Gerrarda za las prek svojih vrat preusmeril Vincent Kompany.

Škrtlov strel z glavo
Gol je 'visel' v zraku, izid se je vendarle spremenil v 34. minuti. Gerrard je iz kota poslal natančen predložek pred vrata, kjer je Škrtel s silovitim strelom z glavo žogo pod prečko poslal za hrbet nemočnega Joeja Harta. Liverpoolčani so do konca polčasa ves čas napadali in v 42. minuti vodstvo skoraj podvojili, ko je Luis Suarez po lepi globinski podaji Joeja Allena nevarno sprožil proti vratom, a je žoga zletela mimo desne vratnice.

Suarez zadel s prostega strela
Rdeči so drugi polčas začeli solidno, v peti minuti nadaljevanja je Yaya Toure izgubil žogo, v napad je stekel Suarez, ki pa je z roba kazenskega prostora meril nenatančno. Po dobri uri igre so gostje izid poravnali. V 64. minuti se je po visokem predložku v kazenski prostor žoga nesrečno odbila od Martina Kellyja, iz neposredne bližine je Yaya Toure okroglo usnje zbezal čez črto in zadel za 1:1. Že tri minute pozneje so gostitelji spet vodili. Suarez je s prostega strela ob levi vratnici ukanil Harta za 2:1.

Škrtel od junaka do bedaka
V 73. minuti so domači navijači zahtevali najstrožjo kazen, potem ko je Glena Johnsona v kazenskem prostoru podrl Aleksandar Kolarov, a je Marinerjeva piščalka ostala nema. Deset minut pred iztekom rednega dela srečanja so sinjemodri še drugič izenačili. Po neverjetni napaki Škrtla v obrambi je sam proti golu stekel Tevez, preigral nemočnega Joseja Reino in v prazno mrežo zadel za 2:2. Do konca srečanja so Liverpoolčani ves čas napadali, si priigrali še nekaj lepih polpriložnosti, a je ostalo pri delitvi točk.

Arsenal še vedno brez doseženega zadetka
Nogometaši Arsenala, ki so v prvem krogu pred domačim občinstvom remizirali s Sunderlandom (0:0), so se brez zmagovalca s Stoke Cityjem razšli tudi v drugem krogu. Arsenal je na vrata nasprotnika sprožil kar 17 strelov, a le dva v okvir vrat. Z odlično predstavo je nase opozoril Santi Cazorla, ki je lepo povezoval igro na sredini igrišča, izkazal se je tudi z nekaterimi dobro podeljenimi globinskimi podajami, ki pa jih njegovi soigralci niso izkoristili. Po dobri uri igre je z grdim štartom nad Lukasom Podolskim Arsenalovo klop razjezil Andy Wilkinson, a je glavni sodnik Lee Mason pokazal zgolj rumeni karton. Na drugi strani je Jermaine Pennant stresel vso jezo na stranskega sodnika, potem ko je v kazenskem prostoru padel pod pritiskom Kierana Gibbsa, vendar svoji ekipi ni priboril strela z bele točke.

Arsenal je še enkrat streljal s praznimi naboji, bil je precej boljši nasprotnik od Stoke Cityja, razmerje v kotih je bilo 11:0 v korist topničarjev. Mnogi nogometni strokovnjaki na Otoku, med njimi tudi Alan Hansen in Alan Shearer, so bili prepričani, da se odhod Robina van Persieja v ekipi z Emiratesa ne bo pretirano poznal, a, kot kaže, so se zmotili.

2. krog, nedeljski tekmi
LIVERPOOL - MANCHESTER CITY 2:2 (1:0)
Škrtel 34., Suarez 67.; Y. Toure 63., Tevez 80.

Liverpool: Reina, Johnson, Škrtel, Coates, Kelly (66./Enrique), Leiva (5./Shelvey), Allen, Gerrard, Sterling, Borini (84./Carroll), Suarez.

Man City: Hart, Kolarov, K. Toure, Kompany, Zabaleta, Milner (76./D. Silva), Y. Toure, De Jong, Nasri (60./Rodwell), Balotelli (62./Džeko), Tevez.

Sodnik: Andre Marriner


STOKE CITY - ARSENAL 0:0

Lestvica:
CHELSEA 3 3 0 0 8:2 9
SWANSEA 2 2 0 0 8:0 6
EVERTON 2 2 0 0 4:1 6
WEST BROMWICH A. 2 1 1 0 4:1 4
MANCHESTER CITY 2 1 1 0 5:4 4
FULHAM 2 1 0 1 7:3 3
MANCHESTER UNITED 2 1 0 1 3:3 3
WIGAN 2 1 0 1 2:2 3
NEWCASTLE 2 1 0 1 2:3 3
WEST HAM 2 1 0 1 1:3 3
STOKE CITY 2 0 2 0 1:1 2
ARSENAL 2 0 2 0 0:0 2
SUNDERLAND 1 0 1 0 0:0 1
TOTTENHAM 2 0 1 1 2:3 1
READING 2 0 1 1 3:5 1
LIVERPOOL 2 0 1 1 2:5 1
SOUTHAMPTON 2 0 0 2 2:5 0
ASTON VILLA 2 0 0 2 1:4 0
QUEENS PARK RANG. 2 0 1 1 1:6 0
NORWICH 2 0 1 1 1:6 0