Nogometaši madridskega Reala so se veselili prestižne zmage nad večnimi tekmeci. Foto: Reuters
Nogometaši madridskega Reala so se veselili prestižne zmage nad večnimi tekmeci. Foto: Reuters
Iker Casillas
Iker Casillas je dvignil pokal in se s soigralci veselil prve domače zmage nad Barco po maju 2008, ko je bilo 4:1. Foto: Reuters
Gonzalo Higuain
Gonzalo Higuain je v 11. minuti načel mrežo Barce, a je v prvem polčasu zapravil še nekaj velikih priložnosti. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo je zadel že na petem zaporednem "el clasicu". Foto: Reuters
Lionel Messi
Lionel Messi je dosegel že 15. zadetek na "el clasicih", kar je rekord med igralci Barcelone. Absolutni rekorder je legendarni igralec Reala Alfredo di Stefano, ki je zabil kar 18 golov. Foto: Reuters
Real po štirih letih doma ugnal Barcelono

Kraljevi klub je prvo tekmo na Camp Nouu izgubil z 2:3, a je bil pod pritiskom, saj je zelo slabo začel novo sezono La Lige. Madridčani po dveh odigranih krogih španskega prvenstva za vodilno Barcelono zaostajajo že za pet točk (najslabši začetek sezone po letu 1973).

Valdes preprečil hitro vodstvo Reala
Gostitelji so začeli zelo napadalno, Marcelo je na levi strani kazenskega prostora sijajno zaposlil Gonzala Higuaina, njegov strel pa je vratarju Victorju Valdesu z levo nogo uspelo odbiti.

Velika napaka Mascherana
V 11. minuti je Pepe slabo podal žogo naprej, a jo je Javier Mascherano začetniško zgrešil, iz ozadja je pritekel Higuain, Argentinec je prišel sam pred Valdesa in z močnim strelom po sredini vrat zatresel mrežo.

Ronaldo povišal na 2:0
Katalonci so bili popolnoma raztreseni, gostitelji pa so leteli po zelenici stadiona Santiago Bernabeu. V 19. minuti je Cristiano Ronaldo s peto sprejel žogo in jo poslal čez zmedenega Gerarda Piqueta, ki je nato tekel na golovo črto. Portugalec je z desne strani streljal v Valdesa, ki je slabo posredoval in žoga mu je ušla v mrežo.

Adriano prejel rdeči karton
Real se je popolnoma razletel po igrišču. V 22. minuti je bil Higuain z leve strani znova sam pred Valdesom, ki je žogo z nogo odbil, dve minuti zatem je Pepe zatresel mrežo z glavo, a je sodnik Antonio Miguel Mateu Lahoz zadetek razveljavil zaradi prekrška pred strelom. V 28. minuti je Ronaldo znova sam stekel proti vratom Barce, Adriano ga je podrl in si prislužil rdeči karton.
Po pol ure igre je Marcelo našel Samija Khediro, ki je z volejem streljal naravnost v Valdesa. Tri minute zatem je Ronaldo podal do Higuaina, ki je stekel proti vratom, v zadnjem trenutku pa je žogo pred njim odbil Mascherano z drsečim štartom.
Mojstrovina Messija s prostega strela
Barcelona, ki je bila popolnoma nevidna, se je v igro vrnila v zadnji minuti prvega polčasa. Prosti strel s 30 metrov je sijajno izvedel Lionel Messi. Z levico je zavrtinčil žogo mimo živega zidu in tik ob vratnici je šla v mrežo. Iker Casillas, ki je bil v prvem polčasu brez dela, je bil nemočen. V sodnikovem dodatku prvega polčasa je Ronaldo sprožil s 30 metrov, žoga pa je za las švignila mimo vrat.
Casillas preprečil izenačenje
Na začetku drugega polčasa so gostitelji umirili igro, Barca pa je z igralcem manj čakala na pravo priložnost in jo dočakala v 62. minuti. Mascherano je z dolgo podajo našel Pedra, ki si je žogo lepo ustavil, njegov strel pa je Casillas obranil. Na drugi strani je znova zapretil Khedira, vendar je bil Valdes na pravem mestu.

Higuain v vratnico
V 76. minuti je Messi zaposlil Jordija Albo, ki je skušal poriniti žogo mimo Casillasa, a je v zadnjem trenutku posredoval Sergio Ramos. Zaključno žogo je imel Higuain v 80. minuti, z roba kazenskega prostora je že ukanil Valdesa, vendar je žoga zadela vratnico.

Song in Modrić debitirala
Tito Vilanova
je v igro poslal Alexa Songa, ki je debitiral v dresu Barcelone. V 83. minuti je na stadionu završalo, saj je Jose Mourinho dal priložnost Luki Modriću, ki je v ponedeljek podpisal za Real. Hrvat je v 91. minuti silovito sprožil, a so branilci Barce stali na pravem mestu. Gostje so vse moči usmerili v napad, v 92. minuti je rezervist Martin Montoya z desne strani streljal naravnost v Casillasa, Messi pa je v zadnji akciji na tekmi meril mimo vrat.

Casillas pokal predal Modriću
Pokal za zmago v superpokalu je dvignil Casillasa in ga podal do Modrića, gledalci na stadionu Santiago Bernabeu pa so bili v ekstazi, v zadnjih letih so na domačem stadionu gledali šov Kataloncev in 221. "el clasico" jim bo ostal v lepem spominu. To je prva domača zmaga Reala nad Barcelono po maju 2008.

Španski superpokal, povratna tekma:
REAL MADRID - BARCELONA 2:1 (2:1) 2:3
Higuain 11., Ronaldo 19.; Messi 45.
RK: Adriano 28./Barcelona

Real Madrid: Casillas, Arbeloa , Pepe , Ramos , Marcelo, Khedira , Alonso, di Maria ( 79./Callejon), Özil ( 83./Modrić), Ronaldo , Higuain ( 82./Benzema).

Barcelona: Valdes, Jordi Alba, Pique , Mascherano , Adriano , Xavi, Busquets ( 75./Song), Iniesta, Pedro ( 82./Tello), Messi , Sanchez ( 32./Montoya).

Sodnik: Antonio Miguel Mateu Lahoz

Izid prve tekme je v odebeljenem tisku.

Real po štirih letih doma ugnal Barcelono