Pokal libertadores je po petih letih spet v Argentini. Prvič so ga dvignili nogometaši San Lorenza, enega izmed petih velikih klubov Buenos Airesa. Foto: EPA
Pokal libertadores je po petih letih spet v Argentini. Prvič so ga dvignili nogometaši San Lorenza, enega izmed petih velikih klubov Buenos Airesa. Foto: EPA
Nestor Ortigoza (San Lorenzo
Finale je na koncu odločil edini Paragvajec pri San Lorenzu Nestor Ortigoza, ki je na drugi strani premagal edinega Argentinca pri Nacional Asuncionu. Foto: Reuters

San Lorenzo je na povratni tekmi finala v Buenos Airesu z 1:0 premagal paragvajski Nacional. Prva tekma v Asuncionu se je končala z neodločenim izidom 1:1.

Paragvajec razveselil Argentince
San Lorenzo de Almagro je na domačem stadionu Nuevo Gasometro pred okoli 40.000 navijači zmagal po golu z bele točke. V 36. minuti je bil natančen Nestor Ortigoza, Paragvajec je premagal Argentinca v gostujočih vratih Ignacia Dona. Gostje so največjo priložnos imeli že v 2. minuti, ko je Derlis Orue zadel vratnico.
Zdaj enakovreden član velike peterice
To je 23. zmaga enega od argentinskih klubov v Pokalu libertadores. Na južnoameriškem prestoli so nasledili Atletico Mineiro. V zadnjih štirih letih so vselej slavili zmago brazilski klubi, ki imajo skupaj 17 naslov prvaka Južne Amerike. San Lorenzo je postal še zadnji izmed petih velikih klubov Buenos Airesa (še Boca, River, Independiente in Racing), ki je osvojil Pokal osvoboditeljev, pri čemer je zanimivo, da so "svetniki" v prvi izvedbi leta 1960 že prišli do polfinala.

Do naslova brez ene zmage v gosteh
Klub iz zahodne četrti Flores argentinske prestolnice je postal najnižje rangirano moštvo, ki je postalo prvak - v osmino finala so krenili kot 15., poraženi Nacional pa kot 16. Obenem "Ciclon" (in tudi ne "Academia") letos ni dobila niti ene tekme v gosteh, s čimer je v Copi Libertadores nazadnje slavil Sao Paulu leta 1993. Poseben dosežek je uspel trenerju Edgardu Bauzi, ki je postal prvi strokovnjak, ki je Copo Libertadores osvojil s kluboma iz različnih držav (2008 z LDU Quito iz Ekvadorja).

Decembra prvi izzivalec Reala
Argentinski klub si je z zmago zagotovil tudi sodelovanje na decembrskem svetovnem klubskem prvenstvu v Maroku, kjer bo Evropo zastopal Real Madrid. Na turnir, ki bo potekal med 10. in 20. decembrom so uvrščeni še Cruz Azul (prvak CONCACAF-a), Auckland (Oceanija) in maroški gostitelj Mogreb Tetouan.

Odločilni gol Ortigoze z bele točke

San Lorenzo prvič najboljši v Južni Ameriki
San Lorenzo prvič najboljši v Južni Ameriki