Olimpija je bila v neugodnem izhodišču, a je glede na mogoče nasprotnike med prvaki po Evropi na koncu dobila kar ugodno skupino mogočih tekmecev. Foto: www.alesfevzer.com
Olimpija je bila v neugodnem izhodišču, a je glede na mogoče nasprotnike med prvaki po Evropi na koncu dobila kar ugodno skupino mogočih tekmecev. Foto: www.alesfevzer.com
Aris Zarifović na tekmi s Trenčinom
Pred dvema letoma je Olimpija začela v 2. predkrogu Lige prvakov, kjer pa je izgubila s Trenčinom. Slovaki so v Stožicah slavili s 4:3, na povratni tekmi pa je bila Olimpija s 3:2 za gol prekratka v skupnem seštevku. Foto: www.alesfevzer.com

Olimpija je s koeficientom 2,6 točke uvrščena med nenosilce, za spremembo pa je Uefa že dan predtem določila bobne za žreb. Eden izmed prvakov Cipra, Azerbajdžana, Moldavije, Walesa in Madžarske bo nosilec dvoboja z zmaji.

"Svetniki" premagljivi, Madžare vodi nekdanji trener
Med peterico Apoel, Quarabaq, Šerif Tiraspol, The New Saints in Videoton je na papirju daleč najugodnejši prvak iz Walesa, saj gre za polprofesionalno moštvo iz najšibkejšega prvenstva med omenjeno peterico. Najzanimivejši tekmec zaradi medsebojne povezave je vsekakor Videoton, ki ga je do naslova prvaka Madžarske namreč pripeljal trener Marko Nikolić. Srbski strokovnjak je namreč bil leta 2016 trener Olimpije, s katero je bil na poti do naslova Slovenije, a je moral oditi zaradi rasističnega izpada.

Prve tekme 1. kroga kvalifikacij za LP bodo 10. in 11. julija, povratne pa teden dni pozneje. Takoj za 1. predkrogom bodo izžrebani tudi pari 2. predkroga Lige prvakov, tekme se bodo igrale 24. in 25. julija, povratne teden dni pozneje. Če Olimpiji ne uspe ugnati nosilca, bo evropsko pot nadaljevala v predkrogih Evropske lige.

Žreb za EL šele v sredo
V žrebu za Evropsko ligo, ki bo v Nyonu opravljen šele v sredo opoldne, so že trije slovenski klubi Maribor, Domžale in Rudar, ki so v žrebu za 1. predkrog vsi v vlogi nosilca.

Daleč najboljše izhodišče ima Maribor, ki bo užival status nosilca vse do playoffa za skupinski del. Kot prvi nosilec v bobnu 3 so mogoči nasprotniki vijoličastih:
- Budućnost Podgorica (Črna gora),
- Partizani Tirana (Albanija),
- Ujpest (Madžarska),
- Samtredia (Gruzija) in
- Racing Union (Luksemburg).

Domžale so prvi nosilec v bobnu 2:
- Progres Niederkorn (Luksemburg),
- Široki Brijeg (BiH),
- Škupi (Makedonija),
- Stumbras (Litva) in
- Dunajska Streda (Slovaška).

Rudar Velenje je prvi nosilec v bobnu 9:
- Levadia Talin (Estonija),
- IBV (Islandija),
- KuPS Kuopio (Finska),
- Liepaja (Latvija),
- Tre Fiori (San Marino)/ Bala Town (Wales),
- NS Runavik (Ferski otoki)