Vaclav Pilar je poskrbel za veliko veselje v Pragi. Foto: EPA
Vaclav Pilar je poskrbel za veliko veselje v Pragi. Foto: EPA
Simone Zaza
Simone Zaza je načel mrežo Norveške. Foto: EPA
Nogometaši Cipra se veselijo nepričakovane zmage v Zenici. Foto: EPA
Dimitris Christofi
Dimitris Christofi je dosegel oba gola za Ciper. Foto: EPA

Novi selektor Guus Hiddink je doživel grenak poraz proti Italiji na prijateljski tekmi, kvalifikacije pa je prav tako začel slabo. Tulipanom se je zelo poznala odsotnost Arjena Robbna, ki je poškodovan.
Pilar izkoristil veliko napako Janmaata
V 22. minuti so Čehi povedli, ko je Borek Dočkal po lepi Davida Lafate z izjemnim strelom z levico poslal žogo od vratnice v mrežo.
Na začetku drugega dela so Nizozemci silovito pritisnili, izenačil je Stefan de Vrij v 55. minuti z glavo po podaji Daleyja Blinda. V sodnikovem dodatku je branilec Daryl Janmaat naredil veliko napako, žogo je z glavo poslal proti svojim vratom, od vratnice se je odbila v polje, pritekel pa je Vaclav Pilar in poskrbel za veliko navdušenje v Pragi.
"Pet minut pred koncem tekme bi vsekakor sprejel točko. Moram pohvaliti vse moje varovance, ki so prikazali odlično igro, pristop je bil pravi," je bil vesel češki selektor Pavel Vrba.
Uspešen debi Conteja
V Oslu je Italija prišla do lahke zmage nad Norveško (0:2). Antonio Conte je zelo uspešno debitiral na klopi azzurrov. Zadela sta razigrani napadalec Simone Zaza po četrt ure igre (zadel je tudi prečko, še en njegov nevaren strel pa so gostitelji izbili z golove črte) in kapetan Leonardo Bonucci z glavo po podaji Manuela Pasquala v 62. minuti.
Hrvaška je z igralcem več z 2:0 premagala Malto. V drugem polčasu sta zadela Luka Modrić in Andrej Kramarić.
Turki po izključitvi Topraka nemočni
V skupini A sta se na prvi tekmi dneva Kazahstan in Latvija razšla brez zadetkov. Islandija je s 3:0 ugnala Turčijo, ki je v 59. minuti ostala z igralcem manj, izključen je bil Ömer Toprak. Islandci so to znali izkoristiti, zadela sta še Gylfi Sigurdsson in Kolbeinn Sigthorsson.

Bale rešil Valižane
V skupini B sta bili na sporedu dve srečanji. Andora je dolgo mučila Wales, ki se je rešil z dvema zadetkoma Garetha Bala. Zvezdnik madridskega Reala je končni izid postavil devet minut pred koncem.
Christofi in vratar Giorgallides zrežirala senzacijo
V Zenici je povedel BiH, že v 6. minuti je bil z glavo natančen Vedad Ibišević. Junak tekme je bil Demetris Christofi, ki je najprej izenačil z glavo v sodnikovem dodatku prvega polčasa, nato pa dosegel še odločilni zadetek v 73. minuti. Gostitelji so v zadnjih minutah silovito pritisnili. Blestel je vratar Cipra Antonis Giorgallides, ki je v 89. minuti obranil enajstmetrovko Miralemu Pjaniću. Strel je bil zelo slab.

Skupina A:
KAZAHSTAN - LATVIJA 0:0

ČEŠKA - NIZOZEMSKA 2:1 (1:0)
Dočkal 22., Pilar 91.; de Vrij 55.

Češka: Čech, Kaderabek, Prochazka, Kadlec, Limbersky, Dočkal, Darida, Vacha (81./Kolar), Krejči (66./Pilar), Rosicky, Lafata (72./Vydra).

Nizozemska: Cillessen, Janmaat, Veltman (39./Narsingh), de Vrij, Martins Indi, Blind, Wijnaldum, Sneijder, de Jong, Depay, van Persie.

Sodnik: Gianluca Rocchi (Italija)



ISLANDIJA - TURČIJA 3:0 (1:0)
Bodvarsson 18., Sigurdsson 76., Sigthorsson 78.
RK: Toprak 60./Turčija


Skupina B:
ANDORA - WALES 1:2 (1:1)
Lima 6./11-m; Bale 22., 81.

BiH - CIPER 1:2 (1:1)
Ibišević 6.; Christofi 45., 73.
Pjanić (BiH) je v 89. minuti zapravil 11-m.


Skupina H:
AZERBAJDŽAN - BOLGARIJA 1:2 (0:1)
Nazarov 54.; Micanski 14., Hristov 87.

HRVAŠKA - MALTA 2:0 (0:0)
Modrić 46., Kramarić 81.
RK: Borg 31./Malta

NORVEŠKA - ITALIJA 0:2 (0:1)
Zaza 16., Bonucci 62.

Kvalifikacije za EP 2016 - vrhunci torkovih tekem
Kvalifikacije za EP 2016 - vrhunci torkovih tekem