Thibaut Courtois, Arda Turan in Koke se veselijo uvrstitve v finale Lige prvakov. Foto: Reuters
Thibaut Courtois, Arda Turan in Koke se veselijo uvrstitve v finale Lige prvakov. Foto: Reuters
Fernando Torres
Nekdanji kapetan Atletica Fernando Torres se ni pretirano veselil vodilnega zadetka za Chelsea. Foto: EPA
Adrian Lopez
Adrian Lopez je tik pred odmorom dosegel izjemno pomemben zadetek v gosteh. Foto: EPA
Diego Costa in Niccola Rizzoli
Diego Costa si je predolgo nameščal žogo na belo točko, nato pa jo je hladnokrvno poslal pod prečko. Foto: Reuters
Arda Turan in Juanfran
Arda Turan je potrdil zanesljivo zmago Atletica. Foto: Reuters

Prvič se bosta v finalu najbolj elitnega klubskega tekmovanja na svetu pomerila mestna tekmeca, ki se borita tudi za naslov španskega prvaka, kjer bolje kaže Atleticu.

Gostitelji so bili na povratni tekmi oslabljeni, saj zaradi kazni nista smela igrati Frank Lampard in John Obi Mikel, prvi vratar Petr Čech pa kljub nekaterim optimističnim napovedim le ni bil pripravljen po poškodbi rame.
Velika smola Kokeja
Prvo veliko priložnost so imeli gostje. V 5. minuti je Koke z desne strani poslal predložek pred vrata, žoga je preletela vratarja Marka Schwarzerja, zadela je prečko in nato oplazila še vratnico, nazadnje pa jo je Gary Cahill odbil v kot. Gostitelji so imeli zares veliko srečo. Lepo priložnost za Londončane je imel sredi prvega polčasa David Luiz, ki si je žogo zaustavil na prsih in poskušal s škarjicami, a je meril za las mimo vrat.

Torres poskrbel za veselje na tribunah
Modri so povedli v 36. minuti. Na desni strani je preigraval Willian, Cesar Azpilicueta pa je podal pred vrata, kjer je Fernando Torres z desnico z desetih metrov zatresel mrežo.

Adrian odgovoril še pred odmorom
Jose Mourinho
še ni imel priložnosti zapreti igre, ko so "colchonerosi" izenačili. Minuto pred odmorom je Tiago podal na desno stran kazenskega prostora, kjer je Juanfran poslal žogo pred vrata, na daljši vratnici pa je Adrian Lopez z desnico poslal žogo v mrežo.
Diega Costa unovčil napako Eto'oja
Takoj na začetku drugega dela je do strela z leve strani prišel Arda Turan, na pravem mestu je bil Schwarzer. Na drugi strani je Willian s prostega strela podal pred vrata, kjer je kapetan John Terry močno streljal z glavo, izkazal pa se je sijajni vratar Thibaut Courtois. V 54. minuti je vstopil Samuel Eto'o, ki je pet minut zatem v kazenskem prostoru nespretno podrl Diega Costo. Napadalec si je zelo dolgo postavljal žogo na belo točko, saj je bila zelenica tam načeta. Nicola Rizzoli mu je pokazal rumeni karton, a to ni zmedlo Diega Coste, ki je poslal žogo pod prečko. Chelsea je odgovoril z nevarnim napadom Davida Luiza, ki pa je v 64. minuti zadel le prečko.

Arda Turan dokončno dvignil finalno vstopnico
Mourinho je moral zdaj vse staviti v napad, vstopil je joker Demba Ba. Piko na i je že v 72. minuti postavil Arda Turan, po njegovem prvem strelu je Schwarzer s skrajnimi močmi žogo še odbil v prečko, a je turški nogometaš odbitek pospravil v mrežo in dokončno potrdil veliko slavje rdeče-belih.
Sijajni Courtois zaklenil vrata
Chelsea je bil nemočen, obramba Atletica je bila trdna. Najlepšo priložnost za znižanje je zapravil Eden Hazard v 94. minuti, ko je izjemni Courtois žogo odbil z nogo. Posojeni nogometaš Chelseaja je obranil nekaj zelo nevarnih poskusov in bil eden glavnih junakov med izbranci Diega Simeoneja. Atletico se je prebil v finale Lige prvakov prvič po letu 1974, ko je na ponovljeni tekmi moral priznati premoč Bayernu.

Polfinale, povratni tekmi:
Chelsea - ATLETICO MADRID 1:3 (1:1) 0:0
38.000; Torres 36.; Adrian 44., Diego Costa 60./11-m, Arda Turan 72.

Chelsea: Schwarzer, Ivanović, Cahill , Terry, Cole ( 54./Eto'o), Ramires, David Luiz, Willian ( 77./Schürrle), Azpilicueta, Hazard, Torres ( 67./Ba).

Atletico Madrid: Courtois, Juanfran, Miranda, Godin, Filipe Luis, Tiago, Mario Suarez, Koke, Arda Turan ( 83./C. Rodriguez), Diego Costa ( 76./Sosa), Adrian ( 66./Raul Garcia).

Sodnik: Nicola Rizzoli (Italija)




Odigrano v torek:
Bayern - REAL MADRID 0:4 (0:3) 0:1
68.000; Ramos 16., 20., Ronaldo 34., 90.

Izid prvih tekem sta v krepkem tisku. Finale bo 24. maja v Lizboni.

A. G.