24-letni Robert Berić je takole dosegel svoj prvi gol v reprezentanci, ki je Sloveniji prinesel pomembno zmago. Foto: BoBo
24-letni Robert Berić je takole dosegel svoj prvi gol v reprezentanci, ki je Sloveniji prinesel pomembno zmago. Foto: BoBo
Estonija
Estonci so se tudi v Mariboru dokazali kot trda reprezentanca. Foto: BoBo
Valter Birsa
Karol Mets je z drsečim štartom izbil žogo Valterju Birsi, nato pa pozneje napravil napako, ki jo je kaznoval Berić. Foto: BoBo
Srečko Katanec
Selektor Srečko Katanec je bil zadovoljen z zmago. Je pa znova ošvrknil tako medije kot tudi t. i. strokovnjake, ki ustvarjajo negativno vzdušje. Foto: www.alesfevzer.com
Katanec: Ne vem, kaj ljudem ni jasno
Slovenski junak tokrat Robert Berić
Berić prebil estonski bunker

Slovenci so tako na najboljši mogoči način preboleli boleč poraz s Švico. Srečanje pred približno 6.000 gledalci v Ljudskem vrtu je postreglo s trdo predstavo, v kateri so bili izbranci Srečka Katanca vseskozi boljši nasprotnik, o čemer priča tudi končna statistika: posest žoge 64:36 in streli v okvir vrat 4:3.

Birsa podal, Berić zadel
A borbeni Estonci so slovenske napade odbijali vse do 63. minute, ko je Robert Berić po podaji Valterja Birse le kronal slovensko premoč. Slovenci so na koncu kljub nekaterim estonskim nevarnim poskusom izvlekli poln izkupiček in se zavihteli na tretje mesto skupine E, ki vodi v dodatne kvalifikacije. Te se ne bi smele več izmuzniti iz rok, saj Slovenija do konca igra še z Litvo in San Marinom.

Jalova premoč Slovenije
Slovenci so pričakovano pritisnili že od prvega sodniškega žvižga naprej. Prvi strel je v 8. minuti sprožil Kevin Kampl, ki je z okoli 20 metrov meril čez vrata. Malo pozneje je Valter Birsa z leve strani poslal predložek pred vrata, kjer pa ni bilo nobenega njegovega soigralca, da bi žogo potisnil v vrata. Slovenci so imeli tudi v nadaljevanju veliko terensko premoč, akcije pred estonskim kazenskim prostorom so se vrstile, vendar je gostujoči bunker vzdržal. Slovenci so se trudili na vse načine, a "matne" akcije jim ni uspelo izpeljati.

Posest 69:31 za Slovenijo, streli v okvir vrat 1:2 za Estonijo
Na drugi strani je zapretila tudi sicer povsem podrejena Estonija. V 39. minuti je Konstantin Vasiljev sprožil z okoli 25 metrov, vendar je bil Samir Handanović na mestu. Malo pozneje je Handanovića preizkušal tudi Taijo Teniste. Polčas se je tako končal z 0:0. Slovenija je imela veliko terensko premoč (posest žoge 69:31), a je v okvir nasprotnih vrat sprožila le en strel, medtem ko Estonci dva.

Ljubijankić namesto Iličića
Uvod drugega polčas ni prinesel spremembe slike na zelenici. Slovenci so poskušali najti luknjo v estonski obrambi, a neuspešno. V 55. minuti je selektor Srečko Katanec v igro poslal Zlatana Ljubijankića namesto Josipa Iličića. V 59. minuti je Kampl s 25 metrov dobro meril, vendar je bil vratar Mihkel Aksalu na mestu.

Berić prelisičil Metsa
V 63. minuti je obramba Estonije le klonila. Birsa je med nogami nasprotnega igralca podal proti Beriću, branilec Karol Mets je slabo ocenil žogo, tako da se je Krčan sam prebil pred estonskega vratarja in ga s strelom po tleh matiral. Slovencem je odleglo.

Nevarni poskusi Estoncev
Estonija se je po golu odprla in zaigrala na vse ali nič. Pred slovenskimi vrati je nekajkrat postalo nevarno. Tako je v 74. minuti po prostem strelu Vasiljeva Mets za las zgrešil slovenska vrata. Tri minute pozneje je namesto strelca Berića vstopil Dejan Lazarević. V 85. minuti je Vasiljev iz kota skorajda presenetil Handanovića. Nevarno je bilo tudi malo pozneje, ko je žogo izbil Boštjan Cesar. Kljub estonskim poskusom so Slovenci uspeli rešiti vse tri točke, kar je vsaj majhen obliž na "švicarske" rane.


Srečko Katanec, selektor Slovenije: "Tri točke, to je najbolj pomembno. Bilo je točno tako, kot smo predvidevali. Izredno težko, težko jih je prebiti. Vedeli smo, da bo težka tekma, Estonci so izkušeni, garajo, igrajo z vsemi desetimi. Čestitke fantom, naredili so, kar je bilo potrebno, še posebej po težki tekmi v Švici. Niso pa mi bili všeč žvižgi ob polčasu. Mi pač nimamo Messijev in podobnih. Za nas je bila v igri tudi točka, na srečo smo dobili tri. Ne vem, kaj ljudem ni jasno. Fante je treba podpreti. Za nami je najbolj naporen teden, odkar sem trener."

Robert Berić: "Zelo sem vesel tega zadetka, ampak predvsem je bilo pomembno, da smo zmagali. Res smo potrebovali tri točke in zaradi tega se zelo veselim."

Magnus Pehrsson, selektor Estonije: "To tekmo lahko pogledamo v več pogledih. Slovenija je imela v prvem delu več posesti, mi pa smo imeli nekaj priložnosti za protinapad. Slovenija je takrat nadzirala tekmo, v nadaljevanju pa je bilo veliko bolj odprto. Naredili smo napako in dobili gol, zatem smo imeli tudi mi še dve veliki priložnosti. Konec koncev je Slovenija z nadzorom tekme prišla do zmage."


NOGOMET - KVALIFIKACIJE ZA EURO 2016
SKUPINA E, Maribor
SLOVENIJA - ESTONIJA 1:0 (0:0)
6.068; Berić 63.

Slovenija: S. Handanović, Struna, Cesar, Ilić, Jokić, Kurtić, Krhin (88./Rotman), Birsa, Iličić (55./Ljubijankić), Kampl , Berić (77./Lazarević).
Estonija: Aksalu, Teniste, Jääger, Klavan, Pikk, Kallaste (89./Luts), Mets , Lindpere (84./Teever), Vassiljev, Zenjov (46./Puri), Purje.
Sodnik: Tasos Sidiropulos (Grčija)


ANGLIJA - ŠVICA 2:0 (0:0)
Kane 67., Rooney 84./11-m
LITVA - SAN MARINO 2:1 (1:0)
Černih 7., Spalvis 90.; Vitaioli 55.
: Chiaruzzi 88./San Marino

Lestvica:                           
ANGLIJA *          8  8 0 0 26:3  24
ŠVICA              8  5 0 3 16:8  15
SLOVENIJA          8  4 0 4 15:10 12
ESTONIJA           8  3 1 4  4:6  10
LITVA              8  3 0 5  6:15  9
SAN MARINO         8  0 1 7  1:27  1
     * - že na evropskem prvenstvu  
Katanec: Ne vem, kaj ljudem ni jasno
Slovenski junak tokrat Robert Berić
Berić prebil estonski bunker