Temnopolti francoski moški z vzdevkom Souleymane S., ki je bil tarča rasizma privržencev nogometnega kluba Chelseaja, je zavrnil povabilo trenerja Jose Mourinha na ogled povratne tekme osmine finala lige prvakov na Stamford Bridgeu. Foto: EPA
Temnopolti francoski moški z vzdevkom Souleymane S., ki je bil tarča rasizma privržencev nogometnega kluba Chelseaja, je zavrnil povabilo trenerja Jose Mourinha na ogled povratne tekme osmine finala lige prvakov na Stamford Bridgeu. Foto: EPA

Pretekli mesec so bili navijači angleškega nogometnega kluba Chelsea pred derbijem Lige prvakov na podzemni železnici v Parizu vpleteni v rasistični dogodek, ko so temnopoltega neznanca dvakrat porinili skozi vrata vagona nazaj na postajo, pri čemer so vzklikali: "Smo rasisti, smo rasisti, in to nam je všeč!"

Brez zmagovalca v Parizu
Prva tekma osmine finala Lige prvakov med PSG-jem in Chelseajem se je na Parku princev v Parizu končala neodločeno (1:1). Med strelce sta se vpisala Edinson Cavani in Branislav Ivanović. Več tukaj.

Dogodek je posnel tam slučajno navzoč novinar. Souleymane S. se je sicer pripravljen sestati z vodilnimi v klubu, vendar ne želi spremljati tekme iz udobnih sedežev direktorske lože.

Petim navijačem dosmrtna prepoved
Britanska in francoska policija primer še vedno preiskujeta. Pet izmed navijačev, ki so bili udeleženi v incidentu, je že prejelo dosmrtno prepoved obiskov nogometnih tekem. Če bi jih okrivili tudi policisti, bodo dobili še tri leta zaporne kazni in 33.000 funtov denarno kazni. Tako se po francoskem zakonu kaznuje rasno nasilje v javnosti. Souleymane S., ki svojega priimka ne želi razkriti, je z zadržkom spregovoril o obisku tekme po objavi povabila, hkrati pa je njegov odvetnik potrdil, da se tekme ne želi udeležiti. "S klubom se bomo sestali, vendar ne med tekmo. Za to je še prehitro," je dodal odvetnik v izjavi za Guardian.

Potisnili so ga, ker naj bi bil vagon (pre)poln
Medtem je Mirror poročal o dodatnih udeležencih, ki so bili priča dogodku. Ena izmed teh je tudi 15-letno dekle, ki je bila identificirana kot Meghane. Povedala je, da je bilo navijačev okoli 60, ti so peli, pili in pričam kazali znake za smrt. Toda dekle ima o incidentu drugačno mnenje. Sama meni, da naj bi Souleymana iz vlaka potisnili, ker je Parižan in ne zaradi barve kože. Podobnega mnenja je tudi 16-letni pristaš Chelseaja Mitchell McCoy, ki je bil eden izmed navijačev na vlaku, vendar se rasističnemu dejanju ni pridružil. Povedal je, da je bila pesem "smo rasisti" namenjena kapetanu Johnu Terryju. Ta je bil leta 2012 suspendiran na štirih tekmah, zaradi žaljenja nasprotnika z rasističnimi opazkami. Souleymana pa so iz vlaka potisnili, ker je bil vagon poln in je temnopolti moški menda podpornik kluba PSG.