"El Nuevo Pibe" osvaja nogometni svet - pet golov, dve asistenci in še dve režiji zadetkov ter predvsem štiri zmage Kolumbije. Foto: Reuters

James Rodriguez je na turnirju zadel že z levo in desno nogo ter glavo, za pet golov pa je porabil vsega osem strelov (sedem v okvir vrat).

Argentinec Jose Pekerman (selektor Kolumbije)
Jose Pekerman je izenačil rekordni izkupiček legendarnega selektorja Italije Vittoria Pozza, saj na devetih tekmah SP-jev še ni izgubil. A 64-letni Argentinec ima pri tem pomembno opombo - z Argentino je v Nemčiji 2006 v četrtfinalu izgubil po loteriji proti gostitelju prvenstva. Foto: Reuters
Kolumbija
Kolumbiji se, sodeč po prikazanem na SP-ju, ni treba bati Brazilije, ki je do zdaj pokazala veliko manj. Zanimivo, da na zadnjih štirih medsebojnih srečanjih ni bilo zmagovalca, po teh remijih brez golov pa je bilo nazadnje leta 2012 1:1. Foto: Reuters

"Maradona, Messi, Suarez, James Rodriguez so igralci, ki jim uspevajo stvari, ker imajo poseben dar. Ni sicer odvisno od mene, a sodeč po tem, kar sem videl na prvenstvu, verjamem, da je James najboljši nogometaš svetovnega prvenstva," je po porazu in izpadu s SP-ja selektor Urugvaja Oscar Tabarez izpostavil očitno dejstvo.

Z golazom potrdil elitni status
Najboljši igralec turnirja do zdaj je vsekakor James Rodriguez, ki je zadel na vseh štirih tekmah Kolumbije, v osmini finala dvakrat, hkrati prispeval dve asistenci (glej statistiko turnirja), obenem pa zrežiral še dva gola za los cafeteros. Če mu elitni nogometni svet, preveč zaverovan v Ligo prvakov, špansko, angleško ali nemško ligo, ni želel priznati statusa superzvezdnika, zdaj dvoma ni več. Osupljiv golazo iz 28. minute sobotne tekme na Maracani je takoj postal vroč kandidat za najgol turnirja.

"Na treningu vedno poskušam doseči takšen gol in priznam, da je bilo res lepo, da je šla žoga notri," se je po tekmi na najlegendarnejšem nogometnem stadionu na svetu smejalo 22-letnemu nogometašu iz Cocute. Pogled čez ramo, ki ga je namenil vratarju nasprotnika, Musleri, razkriva, da velemojstrovina še zdaleč ni bila naključna (glej video spodaj).

V petek soočenje z Brazilijo
Ob bok Messija in Neymarja zdaj lahko postavimo še enega briljantnega Južnoameričana, ki je z dvema goloma popeljal Kolumbijo do največjega uspeha na svetovnih prvenstvih - uvrstitve v četrtfinale, kjer čaka najprepričljivejše moštvo prvenstva soočenje z gostiteljico Brazilijo. V petek ob 22. uri po slovenskem času bodo v Fortalezi tako igrali prav Brazilci in "Brazilci", ki so v resnici cenjeni zaradi lepe igre.

Zvezdnik Monaca, ki je lani poleti Portu plačal kar 45 milijonov odškodnine, sicer že dolgo ni neznanka, predvsem pa ga povsod spremlja uspeh. Kot mladoletnik je bil v matičnem klubu Envigado med junaki vrnitve v prvo ligo. Še preden je dopolnil 18 let, ga je presenetljivo podpisal manjši argentinski prvoligaš Banfield. In ravno Rodriguez je bil nosilec igre ob zgodovinskem prvem naslovu argentinskega prvaka za klub z juga Buenos Airesa. Poleti 2010 je sledil prestop v Porto, kjer je na Portugalskem postal najprej najboljši mladi igralec, zatem še najigralec lige, lovorike pa so se nanj kar lepile. V pretekli sezoni je bil za Zlatanom Ibrahimovićem (PSG) najboljši igralec francoske Ligue 1 in je popeljal Monaco znova v Ligo prvakov.

Novi fant, ki je presegel Valderammo
"Ni lahko doseči tega, kar mi je uspelo. Če imaš sanje in jim slediš ter si jih znaš predstavljati, se ti zgodijo takšne stvari tudi v resnici. Če si res nekaj želiš in za to trdo delaš, se bo uresničilo," je svoj življenjski recept za meteorski vzpon razkril James Rodriguez, čigar ime se izgovarja po špansko in ne angleško (hames). V domovini ga je za svojega pravega naslednika okronal tudi legendarni Carlos Valderrama, zaradi česar je vzdevek Jamesa "El Nuevo Pibe" oz. novi fant. Rodriguez je velika pričakovanja že presegel, hkrati pa tudi dosežek velikega predhodnika.

"Šef mi je pomagal, da sem se izboljšal v prav vsem. Veliko se z menoj pogovarja in mi svetuje, prav zaradi njega se je moje razumevanje taktike močno izboljšalo, vse močnejši sem tudi psihično," se je po tekmi kariere Rodriguez še posebej zahvalil svojemu selektorju.

Tudi brez Falcaa navdušujejo svet
Argentinec na kolumbijski klopi Jose Pekerman priznava, da je njegova številka deset res nekaj posebnega: "Veste, kaj je najbolj neverjetno? S kakšno lahkoto prevzema odgovornost." Obenem je Pekerman izpostavil tudi izredno moštveno predstavo Kolumbijcev, pri katerih se odsotnost prvega zvezdnika in napadalca Radamela Falcaa ne pozna. Na desnem krilu blesti Juan Guillermo Cuadrado, ki je po podaji za drugi gol proti Urugvaju zdaj s skupno štirimi podajami na vrhu lestvice podajalcev. Uigrani in izkušeni obrambi poveljuje David Ospina, ki je z nekaj dobrimi posredovanji ohranil mrežo nedotaknjeno.

Kako daleč lahko pride Kolumbija? S tako razigranim Jamesom Rodriguezom tudi izločitev gostiteljice SP-ja ne bi bila presenečenje. "Vesel sem zaradi golov, a vedno si želim le pomagati moštvu k zmagi in da bo Kolumbija prišla čim dlje. Upam, da nas zdaj čaka dobra in lepa tekma z Brazilijo. Kot vedno gremo po zmago," je odločen najboljši igralec prvenstva.

POGLEJTE SI VSE ZADETKE PRVEGA STRELCA SP-ja

1. gol: Postavil piko na i veliki zmagi


2. gol: Z glavo za vodstvo proti slonom


3. gol: Potrdil slavje proti Japonski


4. gol: Velemojstrovina proti Urugvaju


5. gol: "Dvojček" za preboj v četrtfinale

James Rodriguez je na turnirju zadel že z levo in desno nogo ter glavo, za pet golov pa je porabil vsega osem strelov (sedem v okvir vrat).