28. reprezentanca sveta na Fifini lestvici je po vrsti ugnala Urugvaj in Italijo ter še pred neposrednim srečanjem poslala domov Anglijo - brez dvoma prvo presenečenje 20. SP-ja v nogometu. Foto: Reuters
28. reprezentanca sveta na Fifini lestvici je po vrsti ugnala Urugvaj in Italijo ter še pred neposrednim srečanjem poslala domov Anglijo - brez dvoma prvo presenečenje 20. SP-ja v nogometu. Foto: Reuters

Katere reprezentance imajo največ zmag v zadnjih 18 mesecih? ZDA 21, Brazilija 17 in Kostarika 16.

selektor Jorge Luis Pinto (Kostarika)
Jorge Luis Pinto je pri 61. letih dočakal veliki trenutek. V kvalifikacijah za SP 2006 je bil kot selektor Kostarike odpuščen po le treh tekmah. Sredi naslednjega ciklusa je bil odpuščen kot selektor Kolumbije, zdaj pa je v osmini finala Brazilije 2014. Foto: Reuters
Ruiz v 44. minuti povedel Kostariko v vodstvo
Urena potrdil kostariško zmago
Campbell in Duarte zrežirala preobrat

"Igrali smo v skupini smrti, a zdaj so mrtvi drugi. Naredili smo nekaj izjemnega za malo državo," je dejal Bryan Ruiz, kapetan in strelec zmagovitega gola proti Italiji, s katerim je Kostarika že napredovala med 16 najboljših nogometnih reprezentanc sveta.

Na stavnicah največji avtsajder
Ob uvrstitvi v skupino z Urugvajem, Italijo in Anglijo je bila Kostarika odpisana tako v napovedih medijev, analizah strokovnjakov, še najbolj pa na stavnicah. Sloviti William Hill ji je pripisal najvišjo mogočo kvoto za osvojitev naslov prvaka 2.501! (Takšno kvoto so pripisali samo še Hondurasu in Iranu.) Zdaj, po samo dveh odigranih krogih, pa je vse postavljeno na glavo - Kostaričani so že v izločilnih bojih SP-ja 2014, Angleže čaka neslavna pot domov, medtem ko se bodo Urugvajci in Italijani med seboj udarili za napredovanje. In da, kvota na naslov Kostarike znaša na Otoku samo še 67!

24 let po Genovi prišel še Recife
20. junij
je prav poseben dan za nogometno reprezentanco, poznano pod vzdevkom los ticos, kar je sicer vzdevek vseh Kostaričanov. Leta 1990 na SP-ju v Italiji je Kostarika na ta dan v Genovi premagala Švedsko z 2:1, potem ko je v 88. minuti zadel rezervist Hernan Medford. Pod vodstvom slovitega Bore Milutinovića so se ob debiju na SP-jih prebili v osmino finala (sledil je poraz proti Češkoslovaški z 1:4).

Vajo je zdaj srednjeameriška Švica ponovila na isti dan v Recifeju, ko so Kostaričani na kolena spravili še Italijo (1:0), kar je ob predhodni zmagi nad Urugvajem (3:1) pomenilo preboj v izločilne boje Brazilije 2014. Proti že izpadli Angliji v torek v Belo Horizonteju potrebuje Kostarika le še točko in zanesljivo bo osvojila 1. mesto v skupini D, kar bi ji prineslo dvoboj z drugouvrščenim iz skupine C.

Gladka taktična zmaga selektorja Pinta
Senzacija, sreča in naključje? Srčnost in pogum nad taktiko in kakovostjo? Ne! Kostarika je zasluženo in upravičeno premagala Urugvaj in Italijo v odprtem boju, v katerem je selektor Jorge Luis Pinto dobil taktični boj, njegovi disciplinirani izbranci pa so omrtvili igro zvezdnikov, kot so Cavani, Forlan, Pirlo, Balotelli ... Še največji adut in najbolj uveljavljeni nogometaš med 23-erico vratar Keylor Navas ni potreboval kakšne sanjske obrambe. Učinkovit protinapad izkorišča odprt prostor in kaznuje nespretnost nasprotnikov ter odloča o tekmah, ki so daleč od defenzivnih uspavank.

Vse izhaja iz disciplinirane obrambe
"Mislim, da je bila naša obramba perfektna. Nočem biti preveč pozitiven, a mislim, da je obramba odigrala odlično. Vsi so dobro igrali," je po napredovanju 61-letni Pinto potrdil, da je temelj uspeha obramben pristop. A pri tem ne gre za klasični "bunker". "V zadnjih letih smo marsikaj spremenili, tako taktiko kot sistem. Zdaj veliko več pritiskamo, blokiramo, pritisk začnemo že zelo visoko in vse skupaj odlično deluje," je obrazložil Kolumbijec na klopi Kostarike.

0,8 prejetega gola na tekmo
Najbolj urejena srednjeameriška država žanje sadove načrtnega dela: Kostaričani so se uvrstili na tri od zadnjih štirih SP-jev, za Južno Afriko 2010 so tesno izgubili dodatne kvalifikacije z Urugvajem (skupno 1:2). Pod Pintom, ki vodi izbrano vrsto od leta 2011, so postali težko prebojni obrambni zid. Na skupno 16 kvalifikacijskih tekmah so prejeli le 13 golov, pri čemer so ob koncu kvalifikacij v CONCACAF v tako imenovani heksogonali zasedli drugo mesto in zaostali le za ZDA.

Vratar z največ obrambami v La Ligi
Prvo ime los ticos je 27-letni vratar Keylor Navas, ki je v minuli sezoni pri Levanteju zbral kar 160 obramb, največ med vsemi vratarji najmočnejših petih evropskih lig v pretekli sezoni! 4 milijone evrov vredni vratar je bil najbolj zaslužen za 10. mesto kluba iz Valencie, ki je v 38 krogih La Lige zmogel doseči 35 golov. Na prvenstvu je bil premagan iz 11-m, drugače pa je nanizal šest obramb, pobral pa je 13 predložkov.

Odločila dva izmed nosilcev igre
Italijo sta s šah-mat akcijo pokopala druga dva nosilca igre. Bočni branilec Junior Diaz (Mainz) je z idealnim predložkom z leve strani na drugi vratnici našel glavo spretnega Bryana Ruiza (PSV). Po zadnjem sodnikovem žvižgu je Diaz obležal na zelenici v solzah sreče. "Vsa čustva so prišla na dan. Spomnil sem se težkih začetkov v Kostariki, dolgih obdobij brez družine, težkega dela v Nemčiji, številnih težav. Zdaj sem vesel, ponosen in v solzah. Vsa čustva vse moje kariere," je vrelo iz 30-letnega Diaza. "Mogoče se nismo zavedali pomembnosti prve zmage. Zdaj to dobro vemo," je bil ponosen 28-letni kapetan Ruiz.

Najmlajši, a tudi najbolj nevaren
Na klopi je pomočnik trenerja v Evropi in zlasti na Otoku poznani Paulo Wanchope. "Oni so vajeni igrati proti najboljšim nogometašem." Christian Bolanos (Köbenhavn) in Joel Cambell (Olympiacos) imata izkušnje iz Lige prvakov. Zlasti 21-letnemu napadalcu se obeta svetla prihodnost, če ne pri matičnem klubu Arsenalu pa kje drugje. Proti Urugvaju je bil Cambell igralec tekme, proti Italiji je bil žrtev prekrška v kazenskem prostoru, česar pa sodniki niso piskali, a pravica je bila dosežena že čez dve minuti, ko je zadel Ruiz.

Kako dolgo bodo ostali v Braziliji?
V tretjem krogu proti Angliji si lahko los ticos celo privoščijo nekaj počitka, a to je malo verjetno, saj želijo poskrbeti za novo veselico 4,5 milijona rojakov, hkrati pa oditi v osmino finala z zmagovito popotnico. Selektor Pinto umirjeno poudarja: "Seveda si želimo biti na turnirju čim dlje. Svojemu moštvu sem rekel, naj ostane mirno. Zdaj smo tu in tu želimo ostati."

Očitno prvo presenečenje brazilskega prvenstva še ni reklo zadnje besede.


Uspeh Kostarike res ni presenečenje, če ustvarjajo takšne reklame za riž in fižol, uradnega pokrovitelja reprezentance. V spodnjem videu govori selektor Pinto:

"Fantje! Igramo v skupini smrti, ampak obljubim vam, nikoli ne boste tako živi. Poslušajte stadion, občutite igrišče, vdihnite vzdušje ... Nogomet se je spremenil. Zgodovina ni pomembna in ne šteje. Danes pišemo svojo. Njih je enajst in nas je enajst. Mi smo bolj lačni zmage, z več želje. Zmorete! Miza je pripravljena! "

Katere reprezentance imajo največ zmag v zadnjih 18 mesecih? ZDA 21, Brazilija 17 in Kostarika 16.

Ruiz v 44. minuti povedel Kostariko v vodstvo
Urena potrdil kostariško zmago
Campbell in Duarte zrežirala preobrat