Nemčija (na sliki Thomas Müller in Andre Schürrle) slavi eno največjih zmag v zgodovini, medtem ko Brazilija (na kolenih Willian) objokuje najhujši poraz. Foto: Reuters
Nemčija (na sliki Thomas Müller in Andre Schürrle) slavi eno največjih zmag v zgodovini, medtem ko Brazilija (na kolenih Willian) objokuje najhujši poraz. Foto: Reuters
Oscar dosegel častni zadetek
Schürrle z dvojčkom postavil piko na i
Khedira zadel za petardo!
Klose in Kroos zapečatila brazilsko usodo
Brazilci pozabili na Müllerja, sledila je kazen za 0:1

Od pričakovanega izenačenega srečanja na stadionu Mineirao pred več kot 58.000 gledalci ni bilo nič, saj je semafor že po 29 minutah kazal 5:0 za elf. Ta se je poigraval z anemičnimi domačini, ki "v glavah" očitno niso bili pripravljeni na največji izziv do zdaj. Poznala se je tudi odsotnost stebra obrambe Thiaga Silve in prvega zvezdnika Neymarja.


Oglejte si celotno tekmo še enkrat. Prvi in drugi polčas. Vas zanimajo le vrhunci? Analiza prvega in drugega dela.

Domačo mrežo je v 11. minuti načel Thomas Müller, nato pa sta med 23. in 26. minuto (v razmiku 179 sekund) Miroslav Klose in Toni Kroos (2) dosegla tri gole. Nemški "blitzkrieg" (bliskovita vojna) je v 29. minuti zaključil Sami Khedira.

V drugem polčasu čudežne vrnitve demoraliziranih Brazilcev ni bilo. Zato pa je Andre Schürrle z dvema goloma povišal na 7:0. Tik pred koncem tekme je Oscar le dosegel častni zadetek selecaa. To je izenačen najhujši poraz Brazilije v njihovi zgodovini. Daljnega leta 1920 so namreč z 0:6 klonili pred Urugvajem.

Müller ohladil karnevalski Mineirao
Brazilci so tekmo začeli napadalno in prek Marcela v tretji minuti tudi prvi zapretili, vendar je njegov strel zletel mimo leve vratnice Manuela Neuerja. Nemci so hitro odgovorili - akcijo je s strelom znotraj kazenskega prostora zaključil Khedira, a je nastreljal Kroosa. V 11. minuti pa šok na Mineirau. Kroos je podal iz kota, osamljeni Müller pa je žogo s šestih metrov potisnil v mrežo za 1:0. Kakšna napaka brazilske obrambe, ki je pozabila na najnevarnejšega Nemca!

Klose s 16. golom rekorder svetovnih prvenstev
Domači si še niso opomogli od prvega šoka, že so sledili naslednji. V 23. minuti je namreč Klose po lepi akciji Kroosa in Müllerja ustrelil z desetih metrov. Cesar je ubranil njegov prvi poskus, a se je žoga spet odbila do Kloseja, ki jo je s strelom po tleh poslal v mrežo. Klose je tako dosegel rekordni 16. gol na svetovnih prvenstvih. Do zdaj si je vrh lestvice delil z Brazilcem Ronaldom.

Kroos dvakrat v polno v dveh minutah
Le minuto pozneje je Lahm z desne strani poslal predložek v kazenski prostor, na njegovem vrhu je žogo pričakal Kroos in jo takoj poslal za desno vratnico Cesarja v mrežo. Brazilski vratar se je žoge dotaknil, a je bil strel premočan. Brazilci so bili premalo agresivni, kar so brezhibni Nemci znali izkoristiti. Očitno se je selecao zlomil pod velikim pritiskom, drugače si njihove anemičnosti ni mogoče razlagati. V 26. minuti je Fernandinho približno 30 metrov od vrat poceni izgubil žogo, ki mu jo je ukradel Kroos. Ta si je nato izmenjal dvojno podajo s Khediro, nato pa poslal žogo za hrbet Cesarja. Razbita Brazilija je zaostajala z 0:4. V samo treh minutah je prejela tri gole. Piko na i nemškemu "blitzkriegu" je v 29. minuti postavil Khedira, ki je po povratni podaji Mesuta Özila zadel s strelom po tleh kakšen meter znotraj kazenskega prostora.

Neuer kot za stavo ustavljal Brazilce
Na začetku drugega polčasa je brazilski selektor Luiz Felipe Scolari v igro poslal Paulinha in Ramiresa. Ta je v 50. minuti ustrelil z desne strani, a je bil Neuer na mestu. Še bolj se je nemški vratar izkazal malo pozneje, ko je ubranil zanesljivi zadetek Oscarja. Izjemni Neuer je v naslednjem napadu Brazilije dobil še dvoboj na štiri oči s Paulinhem. To očitno ni bil brazilski dan.

Schürrlejev dvojček za nemško sedmico
Na drugi strani se je izkazal tudi Cesar, ki je v 60. minuti s parado preprečil zadetek Müllerja. V 69. minuti pa še šesti zadetek v domači mreži. Nemci so ob preveč statičnih Brazilcih po "malonogometno" kombinirali znotraj kazenskega prostora, Lahm je podal do Andreja Schürrleja, ta pa je žogo z desetih metrov poslal za hrbet Cesarja. Schürrle je v 78. minuti zabil še sedmi nemški gol. Müller mu je podal v prazen prostor na levi strani kazenskega prostora, Schürrle pa je "s prve" žogo od prečke poslal v mrežo. Kakšno ponižanje domačinov. Ti so nato v 90. minuti prek Oscarja le prišli do častnega gola.


David Luiz: "Opravičujem se vsem, opravičujem se vsem našim navijačem. Hotel sem le videti nasmeh na obrazih navijačev. Vemo, kako pomembno je bilo, da razveselimo Brazilijo, vsaj zaradi nogometa. Nemčija je bila boljša. Bolje so se pripravili, bolje so igrali. To je zelo žalosten dan, a tudi dan, iz katerega se lahko veliko naučimo."

Luiz Felipe Scolari: "Kdo je odgovoren za ta rezultat? Jaz sem, jaz! Vsi lahko prevzamemo odgovornost za ta katastrofalen poraz, a tisti, ki se je odločil za postavo, taktiko, sem bil jaz. To je bila moja izbira. Trudili smo se po najboljših močeh, a naleteli na izjemno Nemčijo. Po zaostanku se nismo znali odzvati. Še Nemci vam ne bodo znali pojasniti, kako se je to zgodilo, a zasluga gre njihovi kakovosti, in to je treba spoštovati. Moje sporočilo navijačem: Prosim, oprostite nam za to predstavo. Žal mi je, da nam ni uspelo priti do finala, a potrudili se bomo, da osvojimo tretje mesto."

Thomas Müller: "To pa res ni bilo pričakovano. Ne vem, kaj naj rečem, če sem iskren ... Ne morem verjeti. To je zares noro. Vsem nam je šlo do nog. Zdaj se moramo pripraviti le še enkrat. To stvar moramo osvojiti!"



20. SVETOVNO PRVENSTVO
POLFINALE, Belo Horizonte
Brazilija - NEMČIJA 1:7 (0:5)
58.141; Oscar 90.; Müller 11., Klose 23., Kroos 24., 26., Khedira 29., Schürrle 69., 78.

Brazilija: Julio Cesar; Maicon, David Luiz, Dante , Marcelo; Luiz Gustavo, Fernandinho (46./Paulinho); Hulk (46./Ramires), Oscar, Bernard; Fred (69./Willian).
Nemčija: Neuer; Lahm, Boateng, Hummels (46./Mertesacker), Höwedes; Schweinsteiger, Khedira (77./Draxler), Kroos, Müller, Özil; Klose (58./Schürrle).

Sodnik: Marco Rodriguez (Mehika)


Sao Paulo, sreda ob 22.00:

NIZOZEMSKA - ARGENTINA

Oscar dosegel častni zadetek
Schürrle z dvojčkom postavil piko na i
Khedira zadel za petardo!
Klose in Kroos zapečatila brazilsko usodo
Brazilci pozabili na Müllerja, sledila je kazen za 0:1