Nosilca igre Španije, izvrstna vezista Xavi in Andres Iniesta, ki je odločil finale preteklega prvenstva. Foto: EPA
Nosilca igre Španije, izvrstna vezista Xavi in Andres Iniesta, ki je odločil finale preteklega prvenstva. Foto: EPA
Nizozemska je že trikrat na svetovnem prvenstvu osvojila drugo mesto. Foto: EPA
Čile
Glavno orožje čilske reprezentance bo izvrsten napad. Foto: EPA
Mehika
Mehika je dobila edini obračun s Kamerunom do zdaj. Foto: EPA

liki derbi letošnjega SP-ja. V petek ob 21. uri Španija - Nizozemska.
Španci ponovitev zadnjega finala SP-ja pričakujejo dobro razpoloženi. "Po zadnjih treningih in dveh prijateljskih tekmah sem optimističen, zadovoljen tudi z obrambo," je povedal selektor Vicente del Bosque, ki bo lahko računal na napadalca Atletica Diega Costo. Po poškodbi je že povsem pripravljen. Čeprav so Španci zmagali na zadnjih treh velikih turnirjih, so še vedno lačni zmag. Pa ne le zaradi obljubljene denarne nagrade, ki je med vsemi reprezentancami najvišja (720 tisoč evrov za vsakega igralca, če bo Španija zmagala).
Javi Martinez: "Španija ima vedno zmagovalno miselnost. Če si svetovni prvak, imaš kvečjemu dodatno motivacijo." Prva tekma na prvenstvu vedno velja za zelo težko, a Špancem bo lažje, če bodo pomislili na SP 2010, ki so ga začeli s porazom proti Švici, na koncu pa vseeno slavili naslov prvaka. V finalu je v podaljšku o zmagovalcu odločil Andres Iniesta. Kapetan Iker Casillas je na SP-jih že 433 minut nepremagan. Če bo njegova mreža deviška tudi po dvoboju z Nizozemsko, bo podrl rekord Italijana Walterja Zenga (517 minut). Španija znova meri na vrh, sodi v najožji krog favoritov, vendar pa je lani Brazilija na Pokalu konfederacij razkrila kar nekaj španskih slabosti.
Nizozemsko orožje protinapadi
Prvič do zdaj se bosta na svetovnem prvenstvu pomerila finalista s preteklega SP-ja že v skupinskem delu. Nizozemska in Španija sta se srečali desetkrat, petkrat je zmagala furia, štiri zmage pa so vknjižili tulipani. Zadnji medsebojni obračun je bil prav finalni v Johannesburgu. Pred štirimi leti so Španci imeli pobudo na igrišču, Nizozemci pa so nekajkrat nevarno zapretili iz protinapadov. Izjemno priložnost je imel Arjen Robben, ki tudi tokrat verjame, da bodo prav "kontre" nizozemsko orožje: "Mislim, da trenutno nismo sposobni igrati 'tiki take'. Protinapad je zelo nevarno orožje in mislim, da ga bomo pogosto uporabljali na tem turnirju."
Louis van Gaal je pomladil ekipo, zaradi poškodb je ostal brez dveh pomembnih vezistov (Strootman, van der Vaart), poleg nadarjenih mladeničev pa ima v ekipi tudi tri izkušene nosilce igre, ki so bili ključni že pred štirimi leti – Robben, Wesley Sneijder in Robin van Persie. Steber obrambe je Ron Vlaar, v obrambi bo igral tudi Daley Blind, sin Dannyja, ki bo postal selektor tulipanov leta 2016. Nizozemci se želijo oddolžiti za poraz v finalu, ob tem poudarjajo, da je srečanje izjemno pomembno, saj želijo biti prvi v skupini in se s tem v osmini finala izogniti Brazilcem.
Kamerun še ni premagal Mehike, Avstralija pa Čila
Prva petkova tekma - drugi obračun prvega kroga skupine A - se bo začela ob 18. uri: Mehika - Kamerun. Mehika na SP-jih še nikoli ni premagala afriške ekipe. Kamerun je na SP-jih izgubil zadnje štiri tekme. Edini medsebojni obračun (leta 1993) je Mehika dobila z 1:0.
Petkov spored se bo končal s tekmo Čile - Avstralija (ob 0.00). Čile ima odličen napad, a slabo obrambo. V kvalifikacijah je zabil 29 golov na 16 tekmah. Arturo Vidal zaradi poškodbe še ne bo igral. Avstralija Čila še nikdar ni premagala. Južnoameričani so dobili tri medsebojne tekme, enkrat je bilo neodločeno. Avstralci se zanašajo na veterana Tima Cahilla, ki je z 32 zadetki najboljši reprezentančni strelec.


Skupina A, petek ob 18.00:
MEHIKA - KAMERUN (Natal)

Verjetni postavi:

Mehika: Ochoa, Marquez, Rodriguez, Moreno, Aguilar, Layun, Vazquez, Guardado, Herrera, Dos Santos, Peralta.

Kamerun: Itandje, Nkoulou, Nyom, Bedimo, Chedjou, Song, Eyong, Aboubakar, Makoun, Moukandjo, Eto'o.

Sodnik: Wilmar Roldan (Kolumbija)


Skupina B, petek ob 21.00:
ŠPANIJA - NIZOZEMSKA (Salvador)

Verjetni postavi:

Španija: Casillas, Azpilicueta, Sergio Ramos, Pique, Jordi Alba, Xabi Alonso, Busquets, Silva, Xavi, Iniesta, Diego Costa.

Nizozemska: Cillessen, Janmaat, de Vrij, Vlaar, Martins Indi, Blind, de Jong, de Guzman, Sneijder, van Persie, Robben.

Sodnik: Nicola Rizzoli (Italija)


Petek ob 23.59:
ČILE - AVSTRALIJA (Cuaiaba)

Verjetni postavi:

Čile: Bravo, Medel, Jara, Mena, Isla, Aranguiz, Diaz, Gutierrez, Valdivia, Sanchez, Vargas.

Avstralija: Ryan, Franjić, Spiranović, Wilkinson, Davidson, Bresciano, Jedinak, Milligan, Oar, Leckie, Cahill.

Sodnik: Noumandiez Doue (Slon. obala)