21-letni John Anthony Brooks, ki ga Jürgen Klinsmann odlično pozna iz Bundeslige, je z glavo odločil srečanje v Natalu. Že od malih nog igra za Hertho (rojen je v Berlinu), na 45 tekmah v nemškem prvenstvu je zabil tri gole. Foto: Reuters
21-letni John Anthony Brooks, ki ga Jürgen Klinsmann odlično pozna iz Bundeslige, je z glavo odločil srečanje v Natalu. Že od malih nog igra za Hertho (rojen je v Berlinu), na 45 tekmah v nemškem prvenstvu je zabil tri gole. Foto: Reuters
Clint Dempsey
Clint Dempsey je že v 29. sekundi šokiral Gance. Foto: EPA
Andre Ayew
Andre Ayew je mojstrsko končal najlepšo akcijo Gane, ki ji ni uspelo unovčiti terenske premoči. Foto: Reuters
Brooks z glavo odločil tekmo
Andre Ayew zadel za zasluženo izenačenje
Dempsey že v 29. sekundi šokiral Gance

To je bila ponovitev tekme osmine finala zadnjega SP-ja v Južni Afriki, ko so črne zvezde slavile z 2:1 po podaljšku. Tudi tokrat je imela Gana terensko premoč, veliko več strelov na gol (21:8) in kotov (7:3), Američani pa so zadeli že v 29. sekundi in tik pred koncem srečanja in se veselili prve zmage nad Gano. Jürgen Klinsmann je imel izjemen nos za menjave.

Ganska zvezdnika začela na klopi
Selektor Gane Kwesi Appiah je presenetil z začetno postavo, na klopi sta ostala Michael Essien in Kevin-Prince Boateng, ki sta vstopila šele v drugem polčasu.

Dempsey zadel v 29. sekundi
Američanom je uspel sanjski start. V 29. sekundi je Clint Dempsey z natančnim diagonalnim strelom z levico zatresel mrežo po podaji Jermaina Jonesa. Gana je bila nezbrana pri metu iz avta in "Klinsi" je že po pol minute dvignil roke v zrak.
Le štirje nogometaši zadeli hitreje v zgodovini SP-jev
To je bil peti najhitrejši zadetek v zgodovini SP-jev. Najhitrejšega je dosegel Turek Hakan Sukur v 11. sekundi proti Južni Koreji na prvenstvu leta 2002.
Altidore na nosilih zapustil zelenico
Ganci so se prebudili šele po četrt ure igre, ko je zapretil Asamoah Gyan, vendar je bil Tim Howard na mestu. V 19. minuti je poskusil Jozy Altidore, ki pa je štiri minute zatem moral z igrišča na nosilih. V sprintu si je poškodoval levo stegensko mišico. Zamenjal ga je Aron Johannsson.

Ganci so prvič resno ogrozili ameriška vrata v 33. minuti, ko se je po strelu Asamoaha Gyana izkazal Howard. Gana je imela terensko premoč v prvem delu, a v zaključku akcij ni bilo pravih strelov.
Jalova premoč Gane
V 55. minuti je Sulley Muntari z močnim strelom od daleč za meter zgrešil cilj, takoj zatem je Gyan z glavo žogo poslal čez vrata, isti igralec pa je nato še enkrat poskusil z glavo, a bil spet le malce premalo natančen.

Andre Ayew kronal premoč Gane
V 79. minuti so tudi Američani po dolgem času izvedli malce nevarnejšo akcijo, Dempseyjev strel iz obrata je bil lahek plen Adama Kwaraseyja. Tri minute zatem so Ganci zasluženo izenačili. Lepo akcijo Kwadwa Asamoaha in Gyana je učinkovito zaključil Andre Ayew. Vezist Marseilla je z leve strani kazenskega prostora z zunanjim delom levice spretno matiral Howarda.

Rezervista Zusi in Brooks zrežirala zmago ZDA
Američani so odgovorili na najboljši možen način. Štiri minute pred koncem je po podaji rezervista Grahama Zusija iz kota z desne strani v kazenskem prostoru najvišje skočil 193 cm visoki branilec Brooks. Vratar Kwarasey je bil nemočen ob strelu z glavo. Brooks je ob odmoru zamenjal Matta Beslerja. Odigral je eno tekmo za nemško reprezentanco do 20 let, potem pa ga je Klinsmann prepričal, da zaigra za ZDA, saj je oče Američan, mati pa je Nemka.

Tudi pet minut sodnikovega dodatka ni pomagalo Gani, ki je zdaj v velikih težavah, saj jo v soboto čaka težka tekma proti razigrani Nemčiji.
"Ko smo prejeli zadetek za 1:1, sem še vedno verjel, da lahko zmagamo. Imamo neverjetno kemijo v moštvu, tudi poškodbi Altidroja in Beslerja nas nista zmedli. Prikazali smo neverjeten boj, ki je značilen za našo ekipo," je bil vesel "Klinsi".

Skupina G, 1. krog, Natal:
GANA - ZDA 1:2 (0:1)
39.760; A. Ayew 82.; Dempsey 1., Brooks 86.

Gana: Kwarasey, Opare, Boye, Mensah, Asamoah, Atsu ( 78./Adomah), Muntari , A. Ayew, Rabiu ( 71./Essien), Gyan, J. Ayew ( 59./Boateng).

ZDA: Howard, Johnson, Besler ( 46./Brooks), Cameron, Beasley, Beckerman, Bradley, Jones, Bedoya ( 77./Zusi), Dempsey, Altidore ( 23./Johannsson).

Sodnik: Jonas Eriksson (Švedska)


NEMČIJA - PORTUGALSKA 4:0 (3:0)
51.081; Müller 11./11-m, 45., 79., Hummels 32.
RK: Pepe 37.

Lestvica:                       
NEMČIJA         1  1 0 0  4:0  3
ZDA             1  1 0 0  2:1  3
GANA            1  0 0 1  1:2  0
PORTUGALSKA     1  0 0 1  0:4  0



Brooks z glavo odločil tekmo
Andre Ayew zadel za zasluženo izenačenje
Dempsey že v 29. sekundi šokiral Gance