Luis Suarez je drugi zadetek na tekmi dosegel po podaji Aleixa Vidala. Hat-trick mu je uspel v 83. minuti po predložku Adriana. Foto: EPA
Luis Suarez je drugi zadetek na tekmi dosegel po podaji Aleixa Vidala. Hat-trick mu je uspel v 83. minuti po predložku Adriana. Foto: EPA
Lionel Messi
Lionel Messi je bil s soigralci v napadu nerešljiva uganka za branilce Valencie. Foto: EPA
Neymar
Neymar je v končnici prvega polčasa zapravil strel z bele točke. Foto: EPA
Shkodran Mustafi
Shkodran Mustafi je bil izključen v 45. minuti tekme. Foto: EPA
Gary Neville
Trener Valencie Gary Neville je lahko le nemo opazoval šov Barcelone. Foto: EPA

Gostitelji so se večji del tekme le poigravali z nasprotnikom z Mestalle, ki je moral drugi polčas odigrati brez izključenega Mustafija.

"Netopirjem" nikakor ni uspelo razviti želene igre, ves čas so se zgolj branili, strelski dvoboj sta imela predvsem Messi in Suarez. Dobil ga je Urugvajec, ki je dosegel štiri zadetke, Argentinec enega manj.

Suarez hitro zadel dvakrat
Barcelona je tekmo - po pričakovanju - začela zelo napadalno, že od prvega sodnikovega žvižga je pritiskala na vrata gostujoče ekipe, pritisk se ji je izplačal v 7. minuti. Na sredini igrišča se je do žoge dokopal Neymar, stekel v napad in na desni strani lepo našel Luisa Suareza, ki je z natančnim diagonalnim strelom v malo mrežico ukanil Matthewa Ryana. Le pet minut pozneje je izjemni Urugvajec svojemu moštvu zagotovil že dvojno vodstvo. Sergio Busquets je z diagonalno podajo v kazenskem prostoru našel Aleixa Vidala, ki je žogo kot na pladnju dostavil vtekajočemu Suarezu, ta pa je s hladnokrvnim strelom pod prečko zadel za 2:0.

Krasna akcija, zaključena z golom
Po pol ure igre so gostitelji navdušili nogometne sladokusce z izjemno akcijo, ki jo je z zadetkom sklenil Lionel Messi. Akcijo za gol je začel Andres Iniesta, ki je začel prodirati proti vratom, žogo je podal do Neymarja, ki jo je s peto podaljšal do Argentinca, ta pa je brez večjih težav zaključil za 3:0. Valencia je delovala kot razbita vojska, gostje z Mestalle nikakor niso našli odgovora na hitro in kombinatorno igro aktualnih španskih prvakov. Še posebej dobro sta se na sredini igrišča izkazala Busquets in Arda Turan, ki sta popolnoma onemogočila razvoj želene igre gostujoče ekipe.

Izključitev Mustafija, Neymar zapravil 11-m
V 45. minuti je Messi po nesebični Suarezovi podaji zatresel prečko, v sodnikovem dodatku pa je okvir gola zadel še Neymar. Shkodran Mustafi je v kazenskem prostoru podrl Messija in si prislužil predčasen odhod pod prho. Odgovornost z bele točke je na svoja pleča prevzel Neymar, ki pa je s kratkega zaleta zatresel levo vratarjevo vratnico.

Suarez - Messi 4:3
Pritisk Barcelone se je nadaljeval tudi v drugem polčasu. V uvodnih minutah nadaljevanja so Ryanu večkrat resneje zapretili, še drugič pa ga je v 59. minuti premagal Messi. Tokrat je akcijo začel Turan, ki je našel Suareza, ta je s peto žogo podaljšal do Messija, ki je prodrl proti sredini kazenskega prostora in z 12 metrov rutinirano zadel za 4:0. Gostom je vendarle uspelo zadeti v 69. minuti, ko je po podaji z leve strani Marca-Andreja ter Stegna premagal Rodrigo, a zadetek zaradi prepovedanega položaja ni obveljal. Pet minut pozneje so si 'netopirji' privoščili napako v obrambi, do žoge je prišel Messi in z levico premagal Ryana ob bližnji vratnici. Ko je že kazalo, da slabše za Valencio skoraj ne more več iti, je hat-trick dosegel še Suarez. Ta je v 83. minuti po predložku rezervista Adriana zadel iz neposredne bližine z glavo. Še četrtič je mrežo zatresel dve minuti pred iztekom rednega dela srečanja, ko je žogo v gol spravil z natančnim strelom ob vratnici.

Španski pokal, polfinale, prvi tekmi:
BARCELONA - VALENCIA 7:0 (3:0)
Suarez 7., 12., 83., 88., Messi 29., 59., 74.
RK: Mustafi 45./Valencia
Neymar (Barcelona) je z 11-m zatresel vratnico.

Barcelona: ter Stegen, Pique (61./Bartra), Alba (71./Adriano), Vidal, Mathieu, Busquets, Turan, Iniesta (46./Sergi Roberto), Suarez, Messi, Neymar.

Valencia: Ryan, Santos, Mustafi, Siqueira (46./Vezo), Barragan, Parejo, Danilo (33./Feghouli), Gomes, Cancelo (58./Čerjišev), Gaya, Rodrigo.

Sodnik: Ignacio Iglesias

Povratna tekma bo 10. februarja.



SEVILLA - CELTA VIGO 4:0 (1:0)
Rami 45., Gameiro 59., 62., Krohn-Dehli 87.
Gameiro (Sevilla) je v 28. minuti zapravil 11-m.

Povratna tekma bo 11. februarja.