37 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada ter osem policistov policijskih uprav Maribor in Koper je šlo v akcijo k osebam, ki so osumljene prirejanja nogometnih izidov. Foto: MMC RTV SLO
37 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada ter osem policistov policijskih uprav Maribor in Koper je šlo v akcijo k osebam, ki so osumljene prirejanja nogometnih izidov. Foto: MMC RTV SLO
Sodniki so s pristranskim sojenjem, igralci pa z zrežirano igro zagotovili vnaprej dogovorjeni rezultat določene nogometne tekme. Foto: EPA

radi suma manipuliranja z nogometnimi rezultati opravili hišne preiskave in štirim osebam odvzeli prostost.

Grozi jim do pet let zapora, saj naj bi od decembra 2010 do aprila letos manipulirali z rezultati nogometnih tekem. To naj bi po storili tako, da so sodnikom nogometnih tekem na turnirju mednarodne nogometne zveze, igralcem nogometnih klubov iz Slovenije, Madžarske, Poljske, Bolgarije, Avstrije in Salvadorja ter igralcem državnih reprezentanc ponujali ter v posameznih primerih tudi izročali nagrade v znesku od 12.000 do 150.000 evrov. Denar so jim ponudili v zameno za to, da so sodniki s pristranskim sojenjem, igralci pa z zrežirano igro zagotovili vnaprej dogovorjeni rezultat določene tekme.

Osumljenci stari med 27 in 34 let
Pri hišnih preiskavah, kjer iščejo dokaze o kaznivih dejanjih nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril sodeluje 37 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada ter osem policistov policijskih uprav Maribor in Koper. Omenjenih kaznivih dejanj je osumljenih pet oseb, starih med 27 in 34 let, ki prihajajo z območja Maribora in okolice Kopra, ena oseba pa živi v tujini.

Nogometna zveza Slovenije je podprla akcijo in sporočila: "Nove preiskave zaradi prirejanja nogometnih tekem so še en dokaz, da tudi nogometna igra ni imuna na poskuse prevar in malverzacij. NZS se zavzema za odločen boj proti pojavom, ki mečejo črno luč na integriteto najbolj množičnega svetovnega športa in je preiskovalcem na voljo za kakršnokoli pomoč pri preiskavi tudi izven že uveljavljenih protokolov in aktivnosti, ki jih NZS izvaja pri svojem vsakodnevnem delovanju na tem področju."



V nečed
ne posle vpleten tudi slovenski nogometaš
Na podlagi vnaprej dogovorjenih in njim znanih izidov določenih nogometnih tekem naj bi osumljenci pred tekmami na različnih stavnicah po svetu vplačevali stave za dogovorjene tekme, s čimer so si zagotovili pravilno napoved izida tekme in s tem dobitek. Znesek, ki so ga nezakonito pridobili, se giblje v višini velike premoženjske koristi, so zapisali na policiji. Dodali so, da je v dveh primerih slovenski nogometaš storil kaznivo dejanje nedovoljenega sprejemanja daril, ko je sprejel nagrado in tekmo svoje ekipe odigral na vnaprej dogovorjen rezultat.

Akcija ima mednarodne razsežnosti
Na policiji so pojasnili, da so predkazenski postopek uvedli junija lani na podlagi podatkov, ki so jih dobili v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja. Izvedeli so namreč, da so v Sloveniji osumljenci, ki jih povezujejo z mednarodno kriminalno združbo, ki se od leta 2009 ukvarja s podkupovanjem poklicnih nogometnih igralcev zato, da s prirejeno igro zagotovijo vnaprej dogovorjene izide nogometnih tekem.