United of Manchester je začel v 10. angleški ligi in si takoj v prvi sezoni priigral napredovanje v višji nivo tekmovanja. Foto: www.fc-utd.co.uk
United of Manchester je začel v 10. angleški ligi in si takoj v prvi sezoni priigral napredovanje v višji nivo tekmovanja. Foto: www.fc-utd.co.uk
Stadion
Skica za nov stadion. Klub trenutno igra na Bury Gigg Lanu. Foto: www.fc-utd.co.uk
Wayne Rooney
V času, ki ste ga približno potrebovali za branje tega članka, je Wayne Rooney zaslužil več, kot nogometaši United of Manchestra zaslužijo v tednu dni. Foto: EPA

Družina Glazer je leta 2005 prevzela angleškega velikana Manchester United. Najbolj zvesti navijači rdečih vragov so dolgo izražali svoje nestrinjanje, a moči kapitala niso mogli premagati, saj je njihov ljubljeni klub vseeno prešel v ameriške roke. A navijači se niso vdali in so iz protesta ustanovili svoj nogometni klub, ki je temeljil na osnovni predpostavki - "nogomet pripada navijačem".

V petih letih tri lige višje
United of Manchester je v petih sezonah trikrat napredoval v višjo ligo in danes igra v sedmi ligi angleškega nogometa. Letos so dobili vse štiri tekme v FA-pokalu, kar pomeni, da bodo v petek za nagrado igrali v 1. krogu tekmovanja. Na gostovanju se bodo pomerili proti tretjeligašu Rochdalu, tekma pa bo predvajana celo v televizijskem prenosu. Z morebitnima novima zmagama bi se prebili v 3. krog, kjer se lahko merijo tudi s prvoligaši (vključno z velikim bratom Manchester Unitedom).

Munroe: Senazcije so vedno možne
"To je za nas neverjeten uspeh. Lepota FA-pokala je znana, saj nižjeligaši lahko tekmujemo proti vsakemu klubu in nemalokrat smo videli neverjetne senzacije. Verjamem, da tokrat lahko presenetimo mi," je optimističen branilec Karl Munore.

Tedenska plača = 2 Rooneyjevi minuti
Klub je polamaterski, saj igralci na igrišču zaslužijo približno 100 funtov na teden (kar denimo Wayne Rooney v žep pospravi v približno dveh minutah), tako si igralci dopoldne kruh služijo z rednimi službami.

Stadiona za 5.000 ljudi
Klub ima velike ambicije, saj želi zgraditi nov stadion, ki bo sprejel 5.000 gledalcev, vreden pa naj bi bil 3,5 milijona funtov. Objekt naj bi financirali navijači, igralci in sponzorji, stal pa naj bi v območju Newton Heatha, kjer je bil pred več kot 130 leti rojen istoimenski klub, ki se je kasneje preimenoval v Manchester United in osvojil rekordnih 18 naslovov angleškega prvaka.

Cena kart skokovito navzgor
"Ne gre za to, da nismo več navijači Manchester Uniteda, nismo pa več podporniki kapitalističnega sistema," razlaga eden od navijačev in ustanoviteljev novega kluba Vinny Thompson, ki dodaja: "Pred leti so karte na tribuni Stretford End stale funt, danes so karte vredne tudi po 50 funtov. Najbolj zvesti in nepreveč premožni navijači smo bili enostavno izrinjeni." Pri tem je potrebno poudariti, da cene kart na Old Traffordu sploh niso med najvišjimi v Premier league.

Manchester United? Le še ime je isto!
Kaj bi se zgodilo, če bi se v 3. krogu FA-pokala srečala oba kluba? Predstavnik novega kluba Martin Morris ni v dvomih: "Seveda bi navijal za naš United. Zame je stvar povsem jasna. Manchester United, ki igra na Old Traffordu, ni več tisti klub, za katerega sem tako strastno navijal v otroštvu. Denar je povsem spremenil klub. Danes ima ta klub le še isto ime."