Mirko Vučinić danes praznuje 29. rojstni dan. Foto: EPA
Mirko Vučinić danes praznuje 29. rojstni dan. Foto: EPA
Massimo Carrera
Massimo Carrera je na klopi odlično nadomestil Antonija Conteja, ki še vedno vodi italijanske prvake na vseh treningih in tudi določi začetno postavo. Foto: EPA
Jorge Jesus in Jardel
Trener Benfice Jorge Jesus načrtuje presenečenje na Luzu. Foto: EPA
Carles Puyol
Carles Puyol se po poškodbi vrača na evropsko nogometno prizorišče. Foto: Reuters
Alex Ferguson
Alex Ferguson bo morda v Cluju prvič v napad postavil Van Persieja in Rooneyja. Foto: Reuters
Bayern
Nogometaši Bayerna so že opravili trening na stadionu v Minsku. Foto: EPA

Šahtar in Juventus sta v letošnji sezoni udarno začela prvenstvi. Ukrajinski klub je zmagal na vseh desetih do zdaj odigranih tekmah, Juventus pa je v Serie A dosegel šest zmag in en remi. Kluba sta odlično štartala tudi v Ligi prvakov - Ukrajinci so doma nadigrali danski Nordsjalland (2:0), Juve pa je remiziral na Stamford Bridgeu proti Chelseaju (2:2).

Kučer: Stara dama bo pravi test
Kljub odlični statistiki se nogometaši Šahtarja zavedajo, da bo šele tekma proti belo-črnim dejansko pravi pokazatelj njihove forme. Ukrajinski branilec Oleksandr Kučer je pragmatičen: "Naši navijači in tudi sami se zavedamo, da nas pravi tekmi šele čakata, najprej proti Juventusu, nato še proti Chelseaju. To sta tekmi, po katerih nas bodo ocenjevali naši navijači in javnost. Tekmi, ki bosta pokazali našo pravo vrednost."

Evropska premiera na Juventus Areni

Italijanski in ukrajinski prvak sta se srečala le enkrat v zgodovini uradnih tekem Evropske nogometne zveze - v tretjem krogu Pokala Uefa v sezoni 1976/77. Takrat je Juventus doma slavil s 3:0. Šahtar je sicer zmagal na povratni tekmi v Donecku, a Juventus je zaradi boljše razlike v golih napredoval. "Juventini" upajo, da bo tudi tokrat tako. Torkova tekma proti ukrajinskemu klubu iz Donecka bo za igralce in navijače "Vecchie signore" nekaj posebnega. Juventus Arena bo namreč doživela premiero na evropskem prizorišču.
Vilanova s Puyolom, Iniesto in Adrianom
Barcelona in Benfica sta stari znanki, v 2. krogu Lige prvakov se bosta srečali na Estadiu de Luz. Portugalska ekipa ni premagala Kataloncev že 30 let in po briljantnih igrah Barce v španskem prvenstvu se zdi, da bo tako tudi še nekaj časa.
Barcelona ne bo mogla računati na 21-letnega vezista Thiaga Alcantaro, ki se je težje poškodoval na prvenstveni tekmi proti Sevilli (Alcantara naj bi bil odsoten najmanj dva meseca), toda pa drugi strani bo trener Tito Vilanova lahko računal na Carlesa Puyola, Andresa Iniesto in Adriana, ki so se vrnili po poškodbi.
V mislih že nedeljski "el clasico"
Zmaga v Sevilli v sodnikovem podaljšku (2:3) je vlila dodatno samozavest Kataloncem pred zelo pomembnima tekmama ta teden. "Ekipa, ki se na tak način vrne, ima ogromen potencial in lahko nadaljuje serijo zmag," je Vilanova navdušen po sijajnem štartu Barce v novo sezono.
Katalonci imajo v mislih nedeljski "el clasico" na stadionu Camp Nou, ki bi ob morebitni zmagi Barce lahko dokončno prelomil vprašanje o španskem prvaku, saj je težko verjeti, da bi lahko Real nadomestil kar 11 točk zaostanka.
Benfica kljub spremembam igra zelo dobro
Benfica je zelo dobro začela portugalsko prvenstvo, po petih krogih je še brez poraza in ima 11 točk, prav toliko jih ima tudi večni tekmec Porto. Velike spremembe so na sredini igrišča, saj sta ekipo zapustila Javi Garcia in Axel Witsel, zato bo velika odgovornost v torek na ramenih Nemanje Matića in Enza Pereza, ki tako težke preizkušnje še nista odigrala. V napadu je glavni adut Brazilec Lima. Navijači so večkrat izrazili nezadovoljstvo s klubsko politiko ob prodajah glavnih igralcev, premalo se vlaga v obrambne igralce.

Jesus spomnil na sijajni tekmi proti vragom
Trener Jorge Jesus je bilo zelo zadovoljen s točko v prvem krogu na Celtic Parku (0:0). "V Ligi prvakov se vedno dogajajo presenečenja. Lansko sezono smo dvakrat remizirali z Manchester Unitedom in s tem napredovali v osmino finala, rdeči vragi pa so izpadli. Če bomo imeli dober večer, oni pa slabega, lahko tudi zmagamo. V sodobnem nogometu ni več nedotakljivih ekip," je povedal Jesus.

"Vsi se zavedamo, da Barca ni le favorit v naši skupini, ampak tudi v Ligi prvakov. S Spartakom in Celticom se bomo borili za končno drugo mesto," je še dodal strateg Benfice.

Andone z neugodno tradicijo proti "Fergieju"
V Cluju se bosta v torek prvič srečala romunski prvak Cluj in Manchester United. Tekmeca iz skupine H se ne poznata najbolje, česar pa ne moremo trditi za klubska trenerja - strateg Cluja Ioan Andone ima z neuničljivim sirom Alexom Fergusonom kar nekaj neporavnanih računov. Proti njemu je leta 1986 izgubil kot igralec Dinama iz Bukarešte na prijateljski tekmi proti Aberdeenu, ki ga je takrat vodil "Fergie", pa tudi kot trener istega kluba proti Manchester Unitedu v sezoni 2004/05.

Debi napada Rooney-Van Persie?
Še posebej če bosta v napadu zaigrala Wayne Rooney, ki mu poškodba stegna ne dela več preglavic, in Nizozemec Robin van Persie. Trener rdečih vragov je pred odhodom v Romunijo namignil: "Mislim, da bomo v napadu zelo močni ..."
Bavarci brez Robbna v Belorusijo
Bayern je v Belorusijo odpotoval brez Arjena Robbna. Nizozemski reprezentant je počival že na sobotni prvenstveni tekmi proti Werderju v Bremnu (0:2). Trener Jupp Heynckes je dejal, da ne želi tvegati po nepotrebnem, saj Robben še okreva po poškodbi stegenske mišice. Začetna enajsterica proti Bateju ne bo veliko spremenjena.

"Ob morebitni zmagi imamo šest točk in težko nas bo izriniti s prvega mesta v skupini," je poudaril kapetan Philipp Lahm.
Športni direktor Matthias Sammer ni prav nič evforičen: "Odličen štart še ne zagotavlja nobene lovorike."

2. krog, torek ob 20.45, skupina E:
JUVENTUS - ŠAHTAR DONECK

NORDSJELLAND - CHELSEA

Lestvica:                          
ŠAHTAR DONECK     1  1 0 0  2:0  3 
CHELSEA           1  0 1 0  2:2  1 
JUVENTUS          1  0 1 0  2:2  1 
NORDSJELLAND      1  0 0 1  0:2  0 


Skupina F:
BATE BORISOV - BAYERN

VALENCIA - LILLE

Lestvica:                          
BATE BORISOV      1  1 0 0  3:1  3 
BAYERN            1  1 0 0  2:1  3 
VALENCIA          1  0 0 1  1:2  0 
LILLE             1  0 0 1  1:3  0 




Skupina G:

SPARTAK MOSKVA - CELTIC (ob 18.00)

BENFICA - BARCELONA

Verjetni postavi:
Benfica:
Artur; Maxi Pereira, Garay, Jardel, Melgarejo; Matić, Aimar, Perez; Gaitan, Salvio, Lima.

Barcelona: Valdes; Dani Alves, Mascherano, Song, Jordi Alba; Xavi, Busquets, Fabregas; Sanchez, Messi, Pedro.

Sodnik: Cüneyt Cakır (Turčija)

Lestvica:                         
BARCELONA         1  1 0 0  3:2  3
BENFICA           1  0 1 0  0:0  1
CELTIC            1  0 1 0  0:0  1
SPARTAK MOSKVA    1  0 0 1  2:3  0


Skupina H:
GALATASARAY - BRAGA

CLUJ - MANCHESTER UNITED

Lestvica:                         
CLUJ              1  1 0 0  2:0  3
MANCHESTER UNITED 1  1 0 0  1:0  3
GALATASARAY       1  0 0 1  0:1  0
BRAGA             1  0 0 1  0:2  0