Nogomet

Poudarki

  • Sramota policijske in reševalne službe na dan tragedije
Liverpool, Hillsborough
Liverpoolovi navijači so se skupaj s svojci umrlih v tragediji na stadionu Hillsborough leta 1989 za pravico borili 23 let, boj pa se bo nedvomno nadaljeval tudi v prihodnje. Foto: EPA
       V imenu vlade in celotne države bi se rad opravičil vsem družinam in sorodnikom umrlih v tej tragediji za več kot dve desetletji bolečin, ki so jih prestali, predvsem pa za dve nepravičnosti: dejstva, da je policija priredila dokaze in se je na ta način izognila odgovornosti, ter dejstva, da so mediji za tragedijo brez kakršnih koli dokazov obtožili Liverpoolove navijače.       
 David Cameron, predsednik britanske vlade
Hillsborough
Liverpoolovi navijači že več kot dve desetletji bojkotirajo dnevni tabloid The Sun, ki je takoj po tragediji pod naslovom "The Truth" (ang.: resnica) obtožil navijače, da so v času tragedije motili policijsko delo, urinirali po policistih in kradli umrlim navijačem. Naslov in obtožbe je v tabloidu tedaj zapisal kontroverzni glavni urednik Calvin McKenzie, zagotovo najbolj osovražena oseba na Merseysidu. Lastniku tabloida, finančnemu guruju Rupertu Murdochu, naj bi bojkot v zadnjih 20 letih navrgel že več kot 100 milijonov funtov izgube. Foto: EPA
       V telovadnici so ležala trupla navijačev, med katerimi sem prepoznala svojega sina. Zlomila sem se, hotela sem ga poljubiti, a so me policisti nasilno odstranili in mi dejali, da moj sin zdaj pripada mrliškemu ogledniku.       
 Margaret Aspinall, mama umrlega 17-letnega Jamesa
Hillsborough
Liverpoolčani (boju za pravice umrlih so se takoj po tragediji pridružili tudi navijači Evertona) so v zadnjih letih upali, da bodo neresnice prišle na dan še pred smrtjo Margaret Thatcher, takratne predsednice vlade, ki je bila velik sovražnik nogometa in je želela nesposobnost policije pomesti pod preprogo. Foto: Reuters
Zaradi tragedije na Hillsboroughu v najelitnejših angleških nogometnih ligah ne smejo igrati na stadionih, kjer so stojišča. Ta so na večini stadionov sredi 90. let podrli, namesto njih pa zgradili sedišča. To so bili nujno potrebni ukrepi, prek katerih želijo na Otoku podobne tragedije v prihodnje preprečiti.
Steven Gerrard
Tragedija ni prizanesla niti zdajšnjemu kapetanu Liverpoola, ki je bil takrat star osem let. Eden izmed 96 umrlih navijačev je bil tudi njegov bratranec, komaj 10-letni Jon-Paul Gilhooley, s katerim je želel oditi na tekmo, a ni imel vstopnice. Foto: EPA
Hillsborough
Pred Anfieldom so po tragediji postavili spomenik v čast umrlih navijačev, sredi katerega gori večni plamen. Ob obletnicah tragedije sta spomenik in njegova okolica prekrita s cvetjem, šali različnih ekip in sporočili. Foto: EPA

Dodaj v

Uradno: Policija priredila dokaze o smrti 96 navijačev Liverpoola

23-letno iskanje pravice za umrle navijače
12. september 2012 ob 16:57
London/Liverpool - MMC RTV SLO

V sredo je neodvisna komisija po pregledu zelo obširnih zapisov o tragediji na stadionu Hillsborough leta 1989 zapisala, da je za smrt 96 Liverpoolovih navijačev kriva policija v Sheffieldu.

15. aprila 1989 se je med polfinalnim obračunom FA-pokala med Liverpoolom in Nottingham Forestom na stadionu Hillsborough v Sheffieldu zgodila največja športna tragedija na Otoku. Zaradi prenatrpanosti v "kletkah", ki so bile tedaj postavljene na stojišča zaradi težav s huliganstvom, je umrlo 95 navijačev, eden pa je po globoki komi umrl štiri leta pozneje.

Ste vedeli?
Po tragediji na Hillsborough so na San Siru z minuto molka in prepevanjem himne You'll never walk alone Milanovi navijači počastili spomin na umrle Liverpoolove navijače.Komisija ovrgla obtožbe zoper navijače
Policija v grofiji South Yorkshire je sodelovala z novičarskimi agencijami, ki so v obtok nemudoma spravile subjektivno oziroma izmišljeno zgodbo, da so navijači sami krivi za tragedijo. Neodvisna komisija je vse obtožbe zoper navijače v poročilu ovrgla, za tragedijo pa je po 23 letih (toliko časa je namreč trajalo, da je britanska vlada dovolila razkritje dokumentov) obtožila policijo, ki je nekaj minut pred začetkom srečanja v že tako (pre)polne sektorje spustila še dodatnih dva tisoč navijačev.

Smrtnih žrtev bi lahko bilo še mnogo več
Že v uvodnih minutah derbija je Liverpoolov napadalec Peter Beardsley prodrl po desni strani in z razdalje zatresel prečko. Preživeli navijači, ki so se tisti čas bojevali za življenje na stojiščih za golom, so prepričani, da bi bilo žrtev na stotine več, če bi žoga končala v mreži. "Vsi vemo, kakšna je razlika med tem, ko žoga zadene okvir gola ali pa ko pristane v mreži. Na stojišču bi bil še večji pritisk, vsi bi hoteli videti, kaj se je zgodilo, in bojim se, da bi se število mrtvih podvojilo, če ne celo potrojilo," je dejal Neil Fitzmaurice, ki je bil le eden izmed več kot 3.000 navijačev na stojišču, katerega zmogljivost je bila okoli 1.600. Srečanje je po šestih minutah glavni sodnik prekinil.

23 let bojkota
Po tragediji so bili Liverpoolovi navijači napadeni z vseh strani. Tabloid The Sun je objavil laži o obnašanju navijačev, ki naj bi "okradli mrtve, urinirali po policistih in jim oteževali izvajanje umetnega dihanja". Za te obtožbe niso obstajali dokazi. Celo nasprotno, navijači so drug drugemu pomagali, z zgornjih etaž so dvigovali ljudi s prenatrpanih stojišč, na zelenici so razdirali oglasne table in jih uporabili za nosila, izvajali so tudi umetno dihanje. Za laži se tabloid nikoli ni ustrezno opravičil, zato ga na Merseysidu bojkotirajo že več kot dve desetletji, lastniku tabloida, finančnemu guruju Rupertu Murdochu, pa naj bi bojkot v zadnjih 20 letih navrgel že več kot 100 milijonov funtov izgube.

Predsednik vlade Cameron se je opravičil
Britanski predsednik vlade David Cameron je ob tem v parlamentu povedal: "V imenu vlade in celotne države bi se rad opravičil vsem družinam in sorodnikom umrlih v tej tragediji za več kot dve desetletji bolečin, ki so jih prestali, predvsem pa za dve nepravičnosti: dejstva, da je policija priredila dokaze in se je na ta način izognila odgovornosti, ter dejstva, da so mediji za tragedijo brez kakršnih koli dokazov obtožili Liverpoolove navijače. Družine so imele ves čas prav! 164 izjav policistov, ki so bili tisti usodni dan na stadionu Hillsborough, so nadrejeni popravili in priredili zato, da bi zatajili resnico."

Navijači niso bili vinjeni in brez vstopnic
"Policija je v sodelovanju z novičarskimi agencijami v obtok spravila izmišljeno zgodbo, da so za tragedijo krivi Liverpoolovi navijači, ki naj bi bili pod vplivom alkohola, na tekmo naj bi zamudili, za nameček pa naj bi še, potem ko naj ne bi imeli vstopnic, vdrli na stadion. To so vse neresnice, za katere se v imenu vlade in britanske policije opravičujem vsem prizadetim v tej tragediji," je še povedal Cameron.

Mislili so, da gre za obliko huliganstva
Navijači v prenatrpanih kletkah so izgubljali zavest, nekatere srečneže so drugi navijači dvignili na zgornje tribune, mnogo pa jih je visoko železno ograjo enostavno preplezalo in stopilo na zelenico. Policisti so, čeprav so navijači znotraj kletke obupano vpili, naj odprejo vrata, menili, da gre za obliko huliganstva, zato so dogajanje le nemo opazovali in bili pripravljeni na spopad. Čez čas je postalo jasno, da je nekaj hudo narobe, zato so se odločili odpreti železna vrata v osrednjih sektorjih, a žal prepozno. V vsej tej zmedi je na stadion prispelo le eno reševalno vozilo (?!), zaradi česar so navijači raztrgali oglasne table in ranjene navijače odnesli na prosto, kjer so jih oživljali.

Vabljeni k branju
Celotno poročilo neodvisne komisije v povezavi s tragedijo na stadionu Hillsborough (389 strani) lahko preberete na spletni strani uradnih listin vlade Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske:


Mati ni smela poljubiti sina
Margaret Aspinall
je v tragediji izgubila 17-letnega sina. "Pred odhodom v Sheffield sem mu zapela verižico in mu dejala, da si jo bo moral v prihodnje zapenjati sam, ker mu ne bom vedno na voljo. To je stavek, ki me žre zadnjih 23 let! Ko sem prispela v Sheffield, nisem bila pripravljena na grozoto, ki se je odvila pred mojimi očmi. V telovadnici so ležala trupla navijačev, med katerimi sem prepoznala svojega sina. Zlomila sem se, hotela sem ga poljubiti, a so me policisti nasilno odstranili in mi dejali, da moj sin zdaj pripada mrliškemu ogledniku," je dejala in na vprašanje, ali verjame v objektivnost neodvisne komisije, odgovorila: "V komisijo verjamem, ne verjamem pa, da je vlada razkrila vse dokumente. Po 23 letih sprenevedanja in borbe z oblastjo sem že zdavnaj izgubila zaupanje v pravico in pravosodni sistem."

Ignoranca Angleške nogometne zveze
Komisija, ki je temeljito raziskala ozadje tragedije, je spoznala, da se je podoben scenarij zgodil že leta 1981, prav tako med polfinalnim obračunom FA-pokala. Takrat je k sreči prišlo le do lažjih poškodb, težave pa so imeli navijači na stadionu Hillsborough tudi na polfinalnem obračunu leta 1987. Dokumenti razkrivajo, da je bila stopnja tveganosti pred polfinalnim obračunom leta 1989 policiji in Angleški nogometni zvezi znana, a je ta vseeno vztrajala pri Hillsboroughu in tekme ni preselila na drugi, varnejši in do navijačev prijaznejši stadion.

Kako naprej?
Po javnem opravičilu vlade bodo svojci žrtev zdaj zahtevali polno odgovornost policije v grofiji South Yorkshire. Tisti, ki so bili najodgovornejši za tragedijo, mednje spada tudi zloglasni David Duckenfield, so se po nekaj mesecih upokojili in že več kot dve desetletji prejemajo najvišje mogoče pokojnine. Skupine Hillsborough Family Support Group, Hope for Hillsborough in Hillsborough Justice Campaign si zdaj prizadevajo, da bi odgovorne spravili pred sodnika, kjer bi jim sodili za smrtne primere iz malomarnosti. V sredo so Liverpoolovi navijači po 23 letih končno dosegli neke vrste pravico za svoje ljubljene, a boj še zdaleč ni končan.


Mitja Lisjak, <a href="https://twitter.com/#!/lisjakm">spremljate me lahko tudi na Twitterju.</a>
Po tragediji na stadionu Hillsborough, 12. september 2012
Po tragediji na stadionu Hillsborough, 12. september 2012
Po tragediji na stadionu Hillsborough, 12. september 2012
Po tragediji na stadionu Hillsborough, 12. september 2012
Po tragediji na stadionu Hillsborough, 12. september 2012
Po tragediji na stadionu Hillsborough, 12. september 2012
Po tragediji na stadionu Hillsborough, 12. september 2012
Po tragediji na stadionu Hillsborough, 12. september 2012
Prijavi napako
Komentarji
hrgotax
# 12.09.2012 ob 17:15
tenisač:

Ali si se komaj zbudil? Ali sploh veš, o čem govori članek? Ali si ga sploh prebral?

Tvoja izjava je izven konteksta zelo sprejemljiva, v kontekstu članka pa milo rečeno butasta!!!
lfcfan
# 12.09.2012 ob 17:10
Sram naj te bo.
emlynhughes
# 12.09.2012 ob 18:29
Klubska štacuna Evertona v središču Liverpoola zadnja dva tedna:

demetra
# 12.09.2012 ob 20:23
Fora je v tem, da je POLICIJA poneverjala dokaze in izjave, da je SEBE oprala.
Fora je v tem, da je THE SUN LAGAL.
Fora je v odnosu do TISTIH, KI SO SVOJCE IZGUBILI. Žrtve so bili mladi ljudje, otroci!

Ljudje božji, triindvajset let! Veste kaj je to?
Zdaj mora policija prevzeti odgovornost za to tragedijo. Kazensko odgovornost za povzročitev smrti 96 ljudi!
Cajtng naj pa za žaljive članke vsem svojcem plača zajetno odškodnino.
mellor
# 12.09.2012 ob 17:49
Predstavljaj si sledeče: greš gledat tekmo v živo. Normalno se usedeš na svoj stol v kletko za 1000 ljudi. Policija in organizator spusti v to kletko še 2000 ljudi in ljudje še kar prihajajo. Tisti zadaj ne vidijo kaj se dogaja spredaj in rinejo naprej. In ti...ki nimaš veze z huliganstvom, nisi anarhist...si le povprečen gledalec, ljubitelj nogometa...umreš zaradi idiotskih policajev in organizatorjev, ki spuščajo ljudi notri kljub temu, da ne bi smeli.
mellor
# 12.09.2012 ob 17:40
kobilica, long island, tenisač - svetujem vam ponovno branje članka. Če še vedno ne razumete zakaj se gre potem vam ni pomoči. Res ne.
dotax
# 12.09.2012 ob 17:21
don't buy the sun
TheNomad
# 12.09.2012 ob 18:41
Kot navijač Uniteda izrekam vse spoštovanje žrtvam in svojcem žrtev! Končno so dobili vsaj nekaj zadoščenja, upam, da bodo tudi dočakali kaj pravice in da se ne bo končalo tukaj.

Pri takih tragedijah se morajo pozabiti vsa rivalstva in moramo stopiti vsi skupaj kot ljudje!
dotax
# 12.09.2012 ob 17:18
YNWA!!!
justice for 96
xaviesta
# 12.09.2012 ob 18:15
in še en od (pre)mnogih Mirnčanovih nepotrebnih komentarjev! To je samo dokaz, kako pokvarjena zna biti policija

jft 96!!!
rok-kosir
# 12.09.2012 ob 17:42
...focn si stisni brez žalovanja...
krejzi
# 12.09.2012 ob 17:22
YOU'LL NEVER WALK ALONE

JUSTICE FOR THE 96

http://www.contrast.org/hillsborough/
Applecore
# 12.09.2012 ob 17:31
Končno se je razjasnilo ozadje te tragedije.
Sedaj pa še pravične kazni za odgovorne!
JFT 96!
Arsenal_fan1
# 12.09.2012 ob 18:22
MIRNČAN
# 12.09.2012 ob 17:40
Prijavi neprimerno vsebino
Zelo očitno je, da je avtor članka velik navijač Liverpoola.

Zelo ocitno je vsem na forumu ze jasno,da si en velik ............ (dodajte poljubno besedo).Ni treba se se bolj smesit no.
capone
# 12.09.2012 ob 18:20
@MIRNČAN Če se prav spomnim sem že pred časom napisal, da tvojega komentarja nisem prebral le pod vremensko napovedjo. Ne pametuj.

Avtor članka je na spletni strani objavil povzetek razpleta zgodbe.
David Cameroon se ni opravičil njemu, meni, priznal je, da je policija torej država 23 let lagala svojim državljanom.

Tukaj imaš link http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/ in komentiraj. Prepričan sem, da se na njihovem forumu ne bova srečala.
mufc
# 12.09.2012 ob 17:22
Justice for the 96!!
Upam, da se za vedno končajo raznorazni chanti glede Hillsborough, Munich, itd...

Navijač Manchester Uniteda..lp
pinkobalinko
# 12.09.2012 ob 20:14
Nekoliko tolaži vsaj dejstvo, da njihova smrt ni bila zaman. Če so po Heyslu vsi s prstom kazali na angleške huligane in so se Angleži posuvali s pepelom (čeprav so bili kronski vzroki pri obeh tragedijah podobni - slab sistem in nadzor prodaje vstopnic, slabo varovanje, dotrajana in neprimerna infrastruktura), so po tej tragediji v Angliji končno zagrabili bika za roge.
Preuredili so stadione, spremenili politiko prodaje vstopnic, doterali t.i. "crowd management" in razpored tekem - rizične tekme so, naprimer, vedno v zgodnjih urah in nikoli ne soupadajao z drugimi dogodki v mestu. Razpored prilagajajo celo temu, da se rivalski navijaški skupini ne bi srečali na isti železniški postaj ali avtocestnem počivališču (kot se je to pred leti zgodilo na Hrvaškem in v Italiji).
No, eden od ukrepov pa je tudi ta, da znanim izgrednikom onemogočajo vstop na stadione.
demetra
# 12.09.2012 ob 17:29
YNWA !
wesley90
# 12.09.2012 ob 18:14
ACAB v vsem svojem sijaju...
SsDrag
# 12.09.2012 ob 18:26
Bravo, neki je še pravice na tem svetu. Tudi jaz upam, da se tiste, ki so delali po liniji najmanjšega odpora (policija) in poročali brez dokazov (the sun), v zapor spravi ali pa vsaj oglobi.
varda
# 12.09.2012 ob 18:22
Folk očitno komentira, ne da bi sploh dobro prebral članek. Ne vem kje tu vidite huligane, anarhijo pa ne vem kaj še?

JFT 96
emlynhughes
# 12.09.2012 ob 20:53


No one walks alone.
emlynhughes
# 12.09.2012 ob 17:51
long island, anarhija ni kaos. najprej razlikuj pojme, potem pa piši neumnosti. :)
Tomi76
# 13.09.2012 ob 08:11
Tega se spomnim ko sem bil še otrok. In v bistvu zraven uspeha tega kluba so mi ti dogodki pustili velik pečat in Liverpool mi je od takrat naprej ne glede na rezultate pač nekako najljubši. To je klub z najboljšimi navijači na svetu. 23 let je dolga borba, vendar pa nikoli noben navijač Liverpoola ni pozabil na to. Skratka gre za borbo proti pokvarjenemu sistemu, ki je navijače že od nekdaj prikazoval 100x hujše kot so v resnici bili samo zato, da bi prikrili lastne napake in nesposobnost. Sicer pa to se še danes dogaja. Mediji niso nič boljši, se spomnim tekme v Zagrebu Dinamo - MAribor pred kratkim kjer so novinarji 24kur prišli z ekipo v Zagreb in dobesedno čakali na neko senzacijo na nek problem, vsako njihovo vprašanje je bilo v stilu (ste imeli kakšne težave, se počutite varno ..??). Pa seveda nič ni bilo narobe zato ker so Hrvati in njihova policija odlično organizirali tekmo. Določeni problemi, ki se dogajajo na tribunah (trganje stolov itd) pa so velikokrat izvani z strani policije ali organizatorja, ker delajo slabo ali postopajo nelogično in na tak način v bistvu izzovejo problem, ki ga potem prikažejo samo enostransko (horda podivjanih navijačev je zažigala stole npr...) noben se pa ne vpraša kaj se je v resnici dogajalo.... Podoben primer je incident viol v Sarajevu in obtožbe v medijih, da so se drli "nož,žica..." pa sem govoril z dvema, ki sta bila tam prisotna in sta mi povedala popolnoma drugačno zgodbo...Sicer pa če je nekdo tako nizkoten in pokvarjen kot se ga želi prikazat verejtno 5 ur kasneje ne bi pomagal policistom ko so imeli prometno nesrečo...Pač ljudje so v večini ovce katere ja lahko manipulirat, pravega novinanarstva pa itak skorajda ni, so samo plačani članki, prevajanje in zastopanje interesov po naročilu....
Bobicek
# 13.09.2012 ob 01:08
Kakšne vse možne laži nam natvezijo, če se združijo policija(vlada in oblast) ter mediji. Hvala bogu, da se je sedaj to javno razkrilo.
mellor
# 12.09.2012 ob 17:46
O kakšnih anarhistih govoriš? Lepo piše kdo je kriv.
predujem
# 12.09.2012 ob 19:24
@ tenisač, mizuki, long island, MIRNČAN, .......
Vaši komentarji so zelo neprimerni in če so res odraz vašega mnenja sem zgrožen. Ne vem koliko ste stari ampak na vašem mestu bi se nad svojimi besedami pošteno zamislil.
kop
# 12.09.2012 ob 19:23
Thatcherka, zdej pa lahko se posloviš iz tega sveta. Umazanija v kateri si sodelovala je razkrita

Papa :))
jest25
# 13.09.2012 ob 10:08
Vsa čast vsem navijačem Uniteda, ki ste izrazili podporo ( Mirnčan je pač še enkrat več dokazal, da je izmeček družbe). Kot pravijo vsi razumni navijači obeh klubov, pa tudi navijači Evertona (ki ima že dva tedna v izložbi uradne trgovine dres, ki ga vidite na strani 2 med komentarji); nekatere stvari so enostavno večje od nogometa
JFT96!
U-N
# 12.09.2012 ob 19:19
Spoštovani novinar Mitja Lisjak. Porušenje stojišč in sprememba vseh tribun v sedišča niso bili nujno potrebni ukrepi s katerimi bi preprečili podobne tragedije. Dokaz zato je nemška Bundesliga. Stojišča so le bila le še en izgovor s katerim so prikrivali nesposobnost policije in organizatorjev.
vodomecs
# 12.09.2012 ob 21:04
Autmigec2, spet en pameten, kaj? To kar ti govoriš, je čista laž in zavajanje, tako da, raje molči! 1. Nikoli ni pred Ljudskim vrtom v gruči 5000 ljudi! 2. Tisti ki čakajo v skupini (max 300 ljudi naenkrat) so na odprtem! (in ne v kletki oziroma ograjenem prostoru kot v tej tragediji). 3. Nobenih rešetk ni nikjer, je le kovinska, cca meter visoka premična! ograja...
Gužva nastane kvečjemu po tekmi v obratni smeri, torej iz stadiona, zato pa pač raje počakat 10 minut in v miru iti dol.
Keano
# 13.09.2012 ob 10:44
Juksi in Mirnčan. Dajta še meni razložita v čem je problem, če je avtor navijač L'poola? Enostavno ne razumem.
Keano
# 13.09.2012 ob 09:34
Kot velik navijač Uniteda vseeno mislim da čutim zadoščenje, ki so ga 23!!! let čakali svojci žrtev. Policijski in novinarski prasci so razen krivic in laži s tem sprožali še neupravičene tenzije do L'poola oz. navijačev, ker je ogromno ljudi seveda verjelo uradnim razlagam. Sam sem v to sicer že dolgo dvomil, priznam pa, da nekako nisem mogel kar na besedo verjeti Kopovcem, ki so vse to ves čas vedeli. Odgovorni se po moje sedaj ne bodo izognili sojenju, kar bi bilo edino pravilno in pravično. Sem mnenja, da so ta športna rivalstva zdrava, dokler so na igrišču in stadionih in dokler so v okviru nekih človeških norm. Sicer pa ne vidim razloga, zakaj bi se morali ljudje med sabo blatit in sovražit zaradi navijanja za nogometni klub (pa naj bosta to United in L'pool, Maribor in Olimpija, Dinamo in Hajduk, ali kdorkoli). Upam na to in pozivam slovenske navijače obeh klubov, da več ne pisarijo in ponavljajo neumnosti in raznih chantov o Munichu, Hillsboroughu, ali o žrtvah ene in druge tragedije in ne uporabljajo več raznih nazivov, ki zaničujejo ime klubov.
mtejo007
# 13.09.2012 ob 08:09
Moj klub že od nekdaj...in za zmeraj !!!!!!!!!!! YNWA !!!!!!!!!!
stewie
# 13.09.2012 ob 08:30
O tem je na voljo tudi izvrsten članek v Radarju (mimogrede, če se zastonj registrirate na njihovi spletni strani, si ga lahko preberete, ker so arhivski članki dostopni) iz junija 2007.
Med drugim tudi piše, kako je tedanji urednik Suna, Kevin MacKenzie po telefonu poklical enega od tedanjih nogometašev Liverpoola, škotsko nogometno legendo Kennyja Dalglisha (v minuli sezoni trenerja Liverpoolčanov) in ga povprašal, če mu lahko svetuje, kako popraviti napako, ki jo je tabloid zagrešil. Ta mu je svetoval, da naj objavijo naslovnico z enakim fontom, kot so napisali The Truth, le da napišejo We lied. In ko mu je MacKenzie odvrnil, da tega, žal, ne more storiti, mu je Dalglish odvrnil nazaj - "Potem pa vam jaz, žal, tudi ne morem pomagati," in odložil.
Pa še nekaj drugih, ganljivih pričevanj nogometašev je na voljo. Proti temu Sunu so pa slovenski tabloidi a la Slovenske novice, Požareport in ostali glupi cajtngi otroški vrtec, kar se tiče obrekovanja, napihovanja zgodbic in amoralnega poročanja, vse zgolj za publiciteto in prodajo. Ah, ta sladki kapitalizem, svoboda in demokracija!
antipopulist
# 13.09.2012 ob 07:30
Samo nekaj pa vseeno ne razumem - na 1600 stojišč so spustili 3000 navijačev. S kartami! A ni preveliko število prodanih kart odgovornost organizatorja tekme? Al v Angliji karte prodaja policija?
LFC
# 13.09.2012 ob 10:53
Res umazana zadeva, kar se tiče vlade, policije in The Sun... Lepo je videti,da imajo žrtve podporo tudi drugih navijačev, to govori tudi o njihovi veličini. Morda bi lahko še omenili, da se že dolgo za pravico žrtev bori in finančno pomaga tudi Rafa Benitez, ki se še vedno pojavi na vsaki komemoraciji.

Boj pa se je z razkritjem šele začel... Upajmo, da se kaj takega ne bo več zgodilo.

YNWA JFT96
Gravesen
# 13.09.2012 ob 08:43
Bravo Tomi76!!!
autmigec2
# 12.09.2012 ob 20:27
Jaz samo čakam kdaj se bo kaj podobnega zgodilo v Sloveniji .Je bil že kdo od vas na kakšni tekmi v Mariboru pol ure pred pričetkom na vhodu na stadion ?
Dve koloni med železnimi rešetkami v mraku in 5000 ljudi v masi ,ki samo tišči naprej in ni hudiča ,da tu ne bo enkrat nekdo izgubil življenja,ker tistih ,ki so manjši od 170 cm v temi sploh ne vidiš če kdo pade premaknit pa ne moreš zaradi pritiska niti za milimeter v nobeno stran.
Tomi76
# 13.09.2012 ob 15:11
Iztok7 - ne govorim da to odobravam ali da je to normalno ampak imaš različne ljudi, ki v različnih okoliščinah različno reagirajo. Psihologija množice dela čuda in ob pravem spletu okoliščin je možno tudi največjega pacifista pripravit do tega da doživi "flash" in naredi neumnost. Verjemi sem videl že na lastne oči marsikaj tudi to, da je Dedek ponorel poleg svojega vnuka pa v življenju še ni imel fizičnega obračuna ali vandalizma. Fora je v tem, ker tisti, ki bi nai bili odgovorni za red to vedo in bi morali delovati v stilu preventive, da ne vzpodbujajo trenj je pa velikokrat popolnoma obratno. Ravna se enostavno v stilu da se kaže moč represije kar pa seveda povzroča še večji upor. To je popolnoma naravno in se v veliki večini primerov da preprečit in predvidet. To kar sem jaz včasih videl na stadionu in to kar je pisalo drug dan v medijih je bilo kot dan pa noč....Najlažje je pol pač okrivit hordo podivjanih huliganov, ker so polomli 200 stolov vsa ostala dejstva in okoliščine pa pomesti pod preprogo. Novinarji pa itak komaj čakajo na senzacionalizem. To je tako zelo priročno in enostavno. Jaz bi oddaje tipa svet, portale tipa 24kur, časopise tipa Slovenske novice ali še hujše izpeljanke dodatno obdavčil, označil in okategoriziral za rumeni tisk. Ker je njihov vpliv enostavno pač prevelik, glede na to da živijo izključno od senzacionalizma, populizma in vojarizma in neumnosti bralcev. Na evropska gostovanja viol potuje vsaj 95% običajnih navijačev, ultras scena pa ima svoja pravila. Jaz v 20 letih odkar dokaj redno hodim na tekme nisem imel nikoli niti enega samega problema ali občutka ogroženosti.
steva cenejac
# 13.09.2012 ob 08:43
Angleška policija se vseskozi skuša zaščititi s ponarejanji dejstev. Tudi v pokolu v Derryju na Bloody Sunday je bilo tako.
KLIPAN
# 13.09.2012 ob 08:32
Kdaj bo že ljudem enkrat postalo jasno, da politika in njihovi čuvaji (policija, vojska) vedno lažejo???
Lažejo o vzrokih napada na Irak, Libijo, Sirijo, Afganistan, Iran, Vietnam.................
Lažejo in prikrivajo vzroke za nastanek finančne krize, lažejo in prikrivajo vzroke in posledice uničevanja okolja (ki bodo katastrofalne) itd., itd.
Mi pa kot največji kreteni še vedno hodimo na volitve in volimo vedno iste frise.
Neverjetno kaki norci smo.
iowa
# 12.09.2012 ob 19:00
Fc United of Manchester je z vami! A.C.A.B.

http://www.youtube.com/watch?v=PCXHbCYvz
jI
Scouser268
# 13.09.2012 ob 13:52
Končno je uradno to, kar smo navijači Liverpoola vselej vedeli. Za smrt navijačev je kriva policija.

Opravičilo je najmanj kaj so trenutno lahko storili, a žal, 23 let prepozno. Ta opravičila ne bodo obudila od mrtvih 96 navijačev.

Policija v Sheffieldu je stisnila rep med noge in svoje delo opravila popolnoma neprofesionalno, za kar si vsi zaslužni za to zaslužijo najhujšo možno kazen. Upam da ne bo spet trajalo 23 let, da krivci dobijo kazen. Me sploh ne briga, če jim je zdaj žal, v smrt so poslali praktično 100 ljudi. Grozno!

YNWA! JFT96!
borut1991
# 16.09.2012 ob 19:43
Hvalabogu, da je prišla resnica na dan, kaj podobnega se ne sme zgoditi nikdar več. Kot je že marsikdo napisal: so stvari, večje od nogometa. In za takšne dogodke opravičila odgovornim ni in ga ne sme biti.
Kobalt
# 15.09.2012 ob 19:35
Tomi76, dva lepa zapisa, dva +. Žal je tako, da je večina ljudi premalo radovednih oz. se hitro zadovolji z uradno razlago.
kohar38
# 23.09.2012 ob 11:12
Očitno nekateri preberete samo prvi stavek(Tenisač),

pri nas je samo ena podobnost z tem dogodkom, to je, da si mediji kar izmišljujejo ene stvari, si prirejajo resnico, ki jim povečuje branost( tiskani mediji v slo so tak propadli).
long island
# 12.09.2012 ob 17:52
dobro dobro razmišljajte naprej globoko v noč....
long island
# 12.09.2012 ob 17:45
Kaj je mellor ?
iztok7
# 13.09.2012 ob 10:05
Tomi76, ne razumem kako so lahko drugi krivi, da nekdo začne trgati in zažigati stole... tega človek pač ne počne, če ima pošlihtano v glavi.
Kazalo