Hoeness je torkovo tekmo spremljal tudi v družbi nemškega selektorja Joachima Löwa. Foto: EPA
Hoeness je torkovo tekmo spremljal tudi v družbi nemškega selektorja Joachima Löwa. Foto: EPA
Uli Hoeness
Uli Hoeness je danes dopoldne prišel na sodišče z ženo Susanne. Foto: EPA
Uli Hoeness in Markus Gotzens
Odvetnik Markus Gotzens bo v četrtek predlagal oprostilno sodbo, seveda pa bo moral Hoeness poravnati vse davčne dolgove. Foto: EPA
Uli Hoeness
Odkar je Hoeness zašel v velike težave, gre Bayernu sijajno. Lani so nogometaši zmago v Ligi prvakov na Wembleyju posvetili prav predsedniku. Foto: EPA

V novinarskem središču na Allianz Areni se je večina nemških novinarjev ukvarjala predvsem s Hoenessom, zdelo se je, da je tekma postranskega pomena. Igra res ni navdušila 68.000 gledalcev. O srečanju smo razpravljali predvsem z angleškimi novinarji, ki so po remiju (1:1) in izpadu iz nadaljnjega tekmovanja razočarani nad nemočjo topničarjev v Evropi.

Münchensko sodišče je napovedalo, da bo sodbo izreklo že v četrtek, saj sta obe strani napovedali, da ne bo več novih zahtev po zaslišanju prič. V najslabšem primeru Hoenessu grozi do 10 let zapora. Številni poznavalci prava v Nemčiji menijo, da se ne bo mogel izogniti zaporni kazni.

V dveh letih zaslužil 130 milijonov evrov!
Hoeness je trgoval z bakrom, kositrom in cinkom, menjaval je valute, vsako minuto je želel vedeti vrednost ameriškega dolarja. V vsem skupaj je bil pravi mojster, med letoma 2003 in 2005 je zaslužil več kot 130 milijonov evrov! Ko je leta 2008 udarila kriza, je tudi Hoeness ogromno izgubil, a to seveda ni tema na sodišču.

Uefa je sprožila preiskavo proti Bayernu zaradi dveh transparentov na tekmi proti Arsenalu. En transparent je zaradi politične vsebine v nasprotju s pravili tega tekmovanja. Na tekmi se je na tribunah pojavil napis v podporo sprejetju Kosova v svetovno nogometno družino. Reci ne rasizmu, reci da Kosovu, je pisalo na transparentu, zaradi katerega zdaj Uefa uvaja preiskavo. Po pravilih Uefe namreč na stadionih navijači ne smejo izražati političnih stališč. O primeru bo disciplinska komisija Uefe razpravljala 20. marca.
Uefo je organizacija za boj proti rasizmu v nogometu Fare opozorila še na en primer kršenja pravil na tej tekmi; na tribunah so opazili tudi homofoben napis Gay Gunners, ki ga je spremljala karikatura nemškega nogometaša v dresu Arsenala Mesuta Özila. Uefa je sporočila, da ta primer še proučuje.


Sodnik bo upošteval osemkrat višje številke od prvotnih

Sojenje je v preteklih dneh dobilo dramatičen zasuk, saj je moral Hoeness sprva na sodišče zaradi davčne utaje 3,5 milijona evrov, ki pa se je v torek dvignila na 27,2 milijona, s čimer se je strinjala tudi obramba. Sodnik Rupert Heindl pa je ob tem poudaril, da bo v razsodbi upošteval nove številke, in ne starih, ki jih je sprva očitalo tožilstvo.

Obramba računa na pogojno kazen
Kot pravijo strokovnjaki, je Hoeness zdaj na tem, da ga čaka dolga zaporna kazen, a mora sodišče za takšno odločitev ugotoviti posebej hud primer utaje davkov. Obramba računa, da bo sodišče upoštevalo predvsem to, da je Hoeness 17. januarja 2013 sam prijavil utajo davkov in da bo kazen zaradi tega milejša. Računajo na pogojno kazen. Tožilstvo na drugi strani pa poudarja, da je Hoeness pri prijavi razkril le delček svoje krivde.

Večina je za strogo kazen
Raziskava javnega mnenja je pokazala, da sta dve tretjini Nemcev za takojšnji odstop 62-letnega predsednika, na Bavarskem pa je odstotek nižji, a tudi tam je 56 odstotkov vprašanih mnenja, da predsedniških nalog ne sme več opravljati. Pozivi k odstopu so se pojavili tudi pri nekaterih politikih in gospodarstvenikih. V vodstvu kluba bodo počakali na odločitev sodišča. Anketa je pokazala tudi, da skoraj 60 odstotkov vprašanih meni, da bo Hoennes dobil milejšo kazen zaradi svoje prepoznavnosti, večina Nemcev pa je tudi za strožje kazni pri utaji davkov.

Pred 32 leti čudežno preživel letalsko nesrečo
Za Hoenessa velja, da uživa v svojem drugem življenju. 16. februarja 1982 se je s skupaj s tremi prijatelji z manjšim letalom odpravil na reprezentančno tekmo v Hannover. Pilot je bil nekdanji alpski smučar in Ulijev prijatelj Wolfgang Junginger. Hoeness je med poletom spal na zadnjem sedežu, pilot je izgubil nadzor in letalo je strmoglavilo. Vsi trije preostali potniki so bili na mestu mrtvi, Hoeness pa jo je čudežno odnesel le s pretresom možganov in odrgninami. V ledeno mrzli noči ga je našel gozdar Karl-Heinz Deppe, ki je bil na kontrolni vožnji v svojem revirju. Uli je bil popolnoma premražen in krvav, pomoč je prišla v zadnjem trenutku. Naslednje jutro, ko se je zbudil v bolnišnici, je vprašal, kakšen je bil izid na reprezentančni tekmi. Nogometaši Bayerna so zmago v nemškem pokalu poklonili njemu v čast.

Hoeness je duša in srce Bayerna, to se čuti na vsakem koraku. Klubu je stal ob strani v slabih časih, zaslužen je za številne lovorike. Brez predsednika si ni mogoče predstavljati nobene lovorike najbolj uspešnega nemškega kluba. 32 let po hudi nesreči se je znašel še v precej večjih škripcih. V primeru ugodnega razpleta bi lahko rekli, da je Hoeness začel že tretje življenje.