Nogometaši Bayerna želijo letos ubraniti naslov evropskega prvaka. Za zdaj so Bavarci na dobri poti do uresničitve enega izmed zadanih ciljev. Foto: Reuters
Nogometaši Bayerna želijo letos ubraniti naslov evropskega prvaka. Za zdaj so Bavarci na dobri poti do uresničitve enega izmed zadanih ciljev. Foto: Reuters
Bastian Schweinsteiger
Bastian Schweinsteiger je izkoristil nepozornost Arsenalove obrambe in v 55. minuti zadel za 1:0. Foto: Reuters
Lukas Podolski
Lukas Podolski je s silovitim strelom pod prečko ekspresno odgovoril na vodstvo Bayerna. Foto: Reuters
Lukasz Fabianski
Lukasz Fabianski je najprej ubranil 11-metrovko, nato pa je Thomasu Müllerju z izbijanjem žoge z golove črte še enkrat preprečil zadetek. Foto: Reuters
Uli Hoeness
V Münchnu je ta teden glavna tema proces proti predsedniku Bayerna Uliju Hoenessu (v sredini), ki naj bi po najnovejših podatkih utajil za kar 27,2 milijona evrov davkov. Hoenessu, ki je utajo priznal, a šele potem, ko so ga dobili s 'prsti v marmeladi', sicer grozi do 10 let zapora. Foto: Reuters
Diego Costa
Diego Costa (desno) je bil prvi in zadnji strelec na tekmi Atletico - Milan. Foto: Reuters
Arda Turan (v sredini) je s strelom z razdalje postavil izid ob polčasu (2:1). Foto: EPA
Ricardo Kaka
Ricardo Kaka, strelec zadnjega Milanovega gola v letošnji Ligi prvakov. Foto: Reuters

Nemci so bili v prvem polčasu absolutno boljši nasprotnik, v nadaljevanju pa so nato storili dovolj, da so Arsenalu, ki se je sicer pogumno boril in tudi poravnal izid po vodilnem zadetku Bastiana Schweinsteigerja, preprečili še drugi zadetek in posledično nalet za četrtfinale. Londončanom se je sicer zelo poznala odsotnost Thea Walcotta in Aarona Ramseyja.

Na drugi tekmi v Madridu so nogometaši Atletica proti Milanu ubranili prednost s prve tekme na San Siru in za dobro mero zadeli še štirikrat (4:1) ter se brez večjih težav uvrstili v četrtfinale tekmovanja.

Bayern topničarjem skril žogo
Nogometaši Bayerna so odlično začeli srečanje, že v 4. minuti je z razdalje dlani Lukasza Fabianskega ogrel Schweinsteiger. Bavarci so bili razred zase, s hitrimi kratkimi podajami so Londončanom skrili žogo, na trenutke se je vse skupaj zdelo kot odprti trening. Topničarji so upali na hiter zadetek, ki bi gostitelje spravil v rahlo neugoden položaj, a so imeli pri organiziranju napada veliko težav. Pravzaprav so vse stavili na dolge podaje iz obrambe v napad, ki pa ob odlično postavljenih domačih branilcih - še posebej sta bila pozorna Dante in kapetan Philipp Lahm - niso obrodile sadov.

Martinezov gol razveljavljen
Angleži so si prvo polpriložnost priigrali šele v 19. minuti, ko je Santi Cazorla iz kota predložek poslal naravnost v roki Manuela Neuerja. V 27. minuti je na Allianz Areni prvič završalo, ko je v polno po predložku s prostega strela zadel Javi Martinez, a je bil zadetek zaradi prepovedanega položaja upravičeno razveljavljen. Pri gostih je v Bayernovo obrambo največkrat zarezal Alex Oxlade-Chamberlain, ki je po pol ure igre izsilil prekršek na robu kazenskega prostora, iz katerega so Londončani izsilili zgolj kot. Iz naslednje akcije je Olivier Giroud po predložku Mesuta Özila sprožil prvi Arsenalov strel v okvir vrat, ki pa ni spremenil izida.

Igra se je nato precej umirila, nemški prvaki so še naprej žogo suvereno držali v svoji posesti, večkrat so pritisnili na gostujočo obrambo, a se mreža ni zatresla. Zadnji resni poskus je v 45. minuti ubranil Fabianski. Streljal je Mario Götze.

Podolski odgovoril na "Schweinijev" gol
Pred začetkom drugega polčasa je Özila zamenjal Tomaš Rosicky. V šesti minuti nadaljevanja je Arjen Robben s teatralnim padcem želel izsiliti najstrožjo kazen, a glavni sodnik Svein Oddvar Moen ni nasedel njegovi nameri. Nizozemec je imel tudi srečo, da jo je odnesel brez rumene kazni. Prevlada Bayerna se je nadaljevala, v 55. minuti so Nemci vendarle zadeli. Po lepi akciji se je v kazenskem prostoru odlično znašel Schweinsteiger, ki je izkoristil nepozornost gostujoče obrambe, sprožil je med Cazorlo in Thomasom Vermaelnom ter ukanil nemočnega Fabianskega. To je bil njegov drugi zadetek v letošnji Ligi prvakov.

Veselje Bavarcev se še ni popolnoma poleglo, ko so topničarji izid poravnali. Lukas Podolski je z domnevnim prekrškom odvzel žogo Lahmu in z izjemnim strelom z levico iz ostrega kota premagal Neuerja, mimo katerega je žoga kot metek zletela v mrežo. Domači navijači niso bili niti najmanj navdušeni nad Moenom, ki ni dosodil prekrška nad bavarskim kapetanom.

Fabianski ubranil 11-metrovko
Po izenačujočem zadetku so Londončani zaigrali precej bolje, v naslednjih minutah so večkrat resneje zapretili, v 58. minuti je nevarno z roba kazenskega prostora streljal še Oxlade-Chamberlain, a je bil Neuer dovolj previden in je žogo zlahka ukrotil. Kljub temu da so se v igro Bayerna prikradle napake, ki bi lahko bavarski ponos drago stale, se njihova mreža ni več zatresla. Na drugi strani je bilo vroče v 69. minuti, ko je Mandžukić s slabim sprejemom žoge zapravil imenitno priložnost, nevarno je zapretil še deset minut pred iztekom rednega dela srečanja, ko je iz neposredne bližine po predložku z desne strani žogo z glavo poslal v dobro postavljenega Oxlade-Chamberlaina.

V končnici so gostitelji zapravili še 11-metrovko, ki jo je priboril Robben. Zastreljal jo je rezervist Thomas Müller, ki je udaril po sredini gola, Fabianski je žogi pot v mrežo preprečil z nogo. Okroglo usnje se je sekundo ali dve vrtelo na golovi črti, preden jo je Poljak izbil pred vtekajočim Müllerjem.

Atletico suvereno odpravil Milan
Na drugi tekmi se je madridski Atletico na svojem stadionu znesel nad Milanom. Gostitelji so tekmo začeli sanjsko, saj so z golom Diega Coste, ki je žogo po izjemni podaji Kokeja v mrežo poslal z volejem, povedli že v 3. minuti. Ricardo Kaka je izid z glavo sicer poravnal po slabe pol ure igre, a so Italijani na odmor vseeno krenili z zaostankom, potem ko je s strelom razdalje in kančkom sreče Christiana Abbiatija premagal še Arda Turan. V nadaljevanju so si varovanci Clarencea Seedorfa sicer prizadevali izid vnovič poravnati, a jim je spodletelo. Še več, Španci so zadeli še dvakrat - v 70. minuti je po predložku z desne z glavo zadel Raul Garcia, končnih 4:1 pa je z diagonalnim strelom in drugim zadetkom na tekmi postavil Costa.

Osmina finala, povratnu tekmi:
BAYERN - Arsenal 1:1 (0:0) 2:0
Schweinsteiger 55.; Podolski 57.

Bayern: Neuer, Lahm, Martinez, Dante, Alaba, Schweinsteiger, Thiago, Robben , Götze (60./Kroos), Ribery (85./Müller), Mandžukić.

Arsenal: Fabianski, Sagna, Mertesacker, Koscielny, Vermaelen, Arteta (77./Gnabry), Oxlade-Chamberlain (84./Flamini), Özil (46./Rosicky), Cazorla, Podolski, Giroud.

Sodnik: Svein Oddvar Moen (Norveška)


ATLETICO MADRID - Milan 4:1 (2:1) 1:0
Costa 3., 85., Turan 40., R. Garcia 71.; Kaka 27.

Milan: Abbiati, Abate, Rami, Bonera, Emanuelson, de Jong (78./Muntari), Essien (68./Pazzini), Taarabt (46./Robinho), Poli, Kaka, Balotelli.

Atletico: Courtois, Juanfran, Miranda, Godin, Filipe, Turan (78./C. Rodriguez), Gabi, M. Suarez, Koke (81./Diego), R. Garcia (72./Sosa), Costa.

Sodnik: Mark Clattenburg (Anglija)

V krepkem tisku sta izida prvih tekem.