Lionel Messi in Neymar sta kandidata za najboljšega nogometaša na svetu. Foto: Reuters
Lionel Messi in Neymar sta kandidata za najboljšega nogometaša na svetu. Foto: Reuters

Potem ko sta Mednarodna nogometna zveza in priznana nogometna revija France Football oktobra objavili, kdo je na seznamu 23 kandidatov za nogometaša leta, je zdaj izbor skrčen le na tri imena. Potem ko je bilo na širšem seznamu šest igralcev Barcelone, sta po zadnjem situ ostala še Messi in Neymar. Glavni favorit je Messi, ki je bil poleti izbran za najboljšega igralca v Evropi, Barcelono pa je popeljal do naslova evropskega prvaka, španskega prvaka in španskega pokalnega prvaka. Odličen je bil tudi Neymar, saj je bil z Messijem in Ronaldom (vsi po deset golov) najboljši strelec Lige prvakov.

Cristiano Ronaldo, ki je bil zmagovalec v zadnjih dveh izborih, tokrat zelo verjetno ne bo dobil nagrade, saj Real v lanski sezoni ni osvojil nobene lovorike. Kdo bo dobitnik zlate žoge, bo znano 11. januarja. Glasujejo selektorji in kapetani državnih reprezentanc ter izbrani novinarji. Za Slovenijo bodo tako glasove oddali Srečko Katanec, Boštjan Cesar in Andrej Stare.

Na gala prireditvi v Zürichu bodo podelili še nagrade v številnih preostalih kategorijah. Za najlepši gol se potegujejo Lionel Messi (Barcelona), Alessandro Florenzi (Roma) in Wendell Lira (Goianésia), v igri za najboljšega trenerja leta 2015 pa so Španca Pep Guardiola (Bayern) in Luis Enrique (Barcelona) ter Argentinec Jorge Sampaoli (selektor Čila).