Laszlo Kleinheisler je sanjsko debitiral v dresu članske reprezentance. Foto: EPA
Laszlo Kleinheisler je sanjsko debitiral v dresu članske reprezentance. Foto: EPA
Bernd Storck
Bernd Storck je pripravil odlično taktiko v Oslu. 52-letni Nemec je v osemdesetih letih igral za dortmundsko Borussio, v Bundesligi pa je bil le pomočnik trenerja (Hertha, Wolfsburg in Dortmund). Foto: EPA
Tom Hoegli in Krisztian Nemeth
Tom Hoegli in soigralci so razočarali na stadionu Ullevaal. Foto: EPA
Kleinheisler za lepo prednost Madžarov

Junak tekme je bil debitant v madžarski reprezentanci Laszlo Kleinheisler, ki je edini gol dosegel v 26. minuti. Madžari so s tem prekinili niz devetih tekem brez zmage proti Norveški.

Blestel tudi veteran Kiraly
Norvežani so začeli odločno. Že v 3. minuti je Per Skjelbred prišel sam pred vratarja Gaborja Kiralyja, a se je veteran izkazal. Madžari so se nato otresli začetnega pritiska, v 26. minuti je Akos Elek našel vezista Kleinheislerja na levi strani kazenskega prostora, njegov strel je vratar Orjan Nyland skušal odbiti z eno roko, a je žoga končala v mreži. Norvežani so v zaključku prvega dela pritisnili, po podaji Skjelbreda je Alexander Söderlund streljal preveč po sredini vrat, Kiraly pa je žogo odbil z nogo.
Jalova premoč Norvežanov
V drugem polčasu so se gostje disciplinirano branili. Dve minuti pred koncem je Kiraly sijajno obranil nevaren strel Stefana Johansena, žoga se je odbila do Andreja Hellanda, ki je z glavo meril prek vrat.
Norvežani so imeli veliko premoč (streli 22:6, v okvir vrat 6:4, koti 16:0, posest 58:42), a so bili v zaključku akcij nezbrani.
Pogumna poteza selektorja Storcka se je obrestovala
21-letni Kleinheisler letos sploh ni odigral nobene prave tekme! Pri Videotonu je v drugem moštvu zaradi pogodbenega spora, v prvi polovici koledarskega leta je bil posojen v Puskas Academio. Sicer je nosilec reprezentance do 21 let, a je selektor Bernd Storck presenetil že z vpoklicem, z uvrstitvijo v prvo postavo pa šokiral tekmece in zadel v polno.
V nedeljo lahko končajo 30-letno sušo
Madžari, ki so sredi prejšnjega stoletja veljali za nogometno velesilo, imajo v nedeljo lepo priložnost, da se prvič po letu 1986 prebijejo na veliko tekmovanje. Norveška je na velikem tekmovanju nazadnje igrala pred 15 leti v Belgiji in na Nizozemskem v skupini s Slovenijo.
V 33. letu umrl nekdanji vratar Fülöp
Nekdanji vratar madžarske reprezentance in številnih angleških klubov Marton Fülöp je za posledicami raka danes umrl v 33. letu življenja. Kariero je začel v klubu MTK iz Budimpešte, od koder je leta 2004 prestopil k Tottenhamu. Ta ga je nato posodil Chesterfieldu in Coventry Cityju, leta 2007 pa ga je odkupil Sunderland. Tudi pri njem pa na golu ni našel mesta, zato je kot posojen igralec srečo iskal še pri Leicester Cityju, Manchester Cityju in West Bromwich Albionu. Leta 2012 je za kratek čas nosil tudi dres grškega Asteras Tripolisa.

V reprezentanci je debitiral leta 2005 na tekmi s Francijo, nato pa je v reprezentančnem dresu zbral še 23 nastopov. Leta 2013 je sporočil, da bo za nekaj časa vzel premor, da se pozdravi po operaciji tumorja na roki. Žal se k profesionalnemu nogometu ni več vrnil.

DODATNE KVALIFIKACIJE, prve tekme:
NORVEŠKA - MADŽARSKA 0:1 (0:1)
Kleinheisler 26.

Norveška: Nyland, Högli, Hovland, Elabdellaoui, Forren, Tettey, Johansen, Henriksen, Skjelbred (86./Helland), Söderlund (61./Pedersen), Berget (74./Elyounoussi).

Madžarska:
Kiraly, Lang, Kadar, Fiola, Guzmics, Elek, Dzsudzsak (76./Lovrencsics), Kleinheisler (72./Nagy), Szalai (92./Priskin), Gera, Nemeth.

Sodnik: Mark Clattenburg (Anglija)

Povratna tekma bo v nedeljo.



Petek ob 20.45:
BOSNA IN HERCEGOVINA - IRSKA

Povratna tekma bo v ponedeljek.


Sobota ob 18.00, Lvov:
UKRAJINA - SLOVENIJA

Povratna tekma bo v torek ob 20.45 v Mariboru.


Ob 20.45:
ŠVEDSKA - DANSKA

Povratna tekma bo v torek.

Kleinheisler za lepo prednost Madžarov