Največja nogometna zvezdnika trenutno - Cristiano Ronaldo in Lionel Messi. Foto: Reuters
Največja nogometna zvezdnika trenutno - Cristiano Ronaldo in Lionel Messi. Foto: Reuters
Xavi, Andres Iniesta
Veliko bo odvisno od Barcine sijajne naveze v vezni vrsti - Xavi Hernandez in Andres Iniesta. Foto: EPA
Mesut Özil
Real je poleti dobil bitko za Mesuta Özila. Nemški reprezentant se je po nekaj slabših predstavah na pričetku sezone hitro privadil na novi klub in zdaj igra v odlični formi. Foto: EPA
Josep Guardiola, Jose Mourinho
Obeta se tudi velik boj dveh izjemnih strokovnjakov. Lani je Jose Mourinho ugnal Pepa Guardiolo. Foto: EPA
Luis Enrique, Luis Figo
Pri navijačih Barcelone za vedno osovraženi Luis Figo, ki je leta 2000 prestopil v Real. Na sliki v boju z Luisom Enriquejem, ki je v obratni smeri potoval štiri leta prej. Foto: EPA
Carles Puyol, Iker Casillas, Gerard Pique
Na El clasicu bosta osrednja branilca Gerard Pique in Carles Puyol napadala vrata Ikerja Casillasa, ki jih v reprezentanci branita. Kapetana "furije" sta Katalonca premagala na srečanju v Madridu pred letom in pol, ko je Barca slavila s 6:2. Foto: EPA
Sergio Busquets, Xabi Alonso in Jonathan Santana
Defenzivno naravnana vezista Xabi Alonso in Sergio Busquets odlično sodelujeta v izbrani vrsti Španije, zdaj pa si bosta stala nasproti. Foto: Reuters
Camp Nou, Barcelona
Srečanje bo odigrano na Camp Nouu. Lani je Barcelona doma slavila z 1:0. Foto: MMC RTV SLO

Prvi El clasico bo tako kot lani gostila Barcelona. Prav tako bo tudi letošnji prvi obračun odigran 29. novembra, na dan, ko bo katalonski ponos praznoval 111. rojstni dan. Že v lanski sezoni so bila po močno okrepljeni zasedbi Reala pričakovanja ogromna. Letos je v Madrid prišel še izjemni trener Jose Mourinho, ki bo v svoji karieri prvič poskušal osvojiti zelenico kultnega Camp Noua.

Brez konkurence v Španiji
Po nekoliko slabšem uvodu v sezono sta oba kluba pričakovano že prevzela pobudo v španskem prvenstvu. Trenutno je boljši Real, ki ima po 12 krogih 32 točk, Barca ima eno manj. Kraljevi klub je do zdaj dvakrat remiziral – v prvem krogu na Majorki (0:0), brez zadetkov pa se je končal tudi obračun v Valencii z Levantejem. Barcelona je že v drugem krogu prvič izgubila. V gosteh je presenetil povratnik v prvoligaški druščini Hercules iz Alicanteja (0:2). Točko je s Camp Noua odnesla še Mallorca (1:1).

Da so pričakovanja pred velikim derbijem še večja, priča forma obeh moštev v zadnjem času. V tednu pred El clasicom sta bila oba giganta izjemno razigrana. Mourinhova vrsta je najprej v Madridu zlahka odpravila Athletic iz Bilbaa (5:1), nato pa zmagala še v simultanki proti Ajaxu v Amsterdamu (4:0). Varovanci Pepa Guardiole so se z dveh gostovanj vrnili z visokima zmagama. V Ligi prvakov so v Atenah ugnali Panathinaikos (3:0), v Almerii pa povsem "povozili" domačo vrsto s kar 8:0.

Obračun najboljših nogometašev na svetu
Vse oči bodo v ponedeljek uprte v najboljša nogometaša na svetu ta hip – Lionela Messija in Cristiana Ronalda. Argentinec in Portugalec sta letos v izjemni formi. Ronaldo je v španskem prvenstvu letos zabil že 15 golov in vodi na lestvici strelcev. Drugi je z dvema zadetkoma manj Messi.

Portugalski superzvezdnik bo poskušal prekiniti urok obrambne naveze Gerard Pique-Carles Puyol. V svoji karieri 25-letnik z Madeire še ni zatresel mreže Barce, med strelce pa se mu ni uspelo vpisati tudi na nobeni tekmi proti Španiji, kjer v zadnjem obdobju osrednjo obrambo vrsto tvori prav katalonska naveza. Uspešnejši je na drugi strani Leo, ki je proti največjemu tekmecu dosegel že sedem golov.

Poleg glavnih dveh zvezdnikov bo veliko odvisno od Barcine vezne vrste na čelu z Andresom Iniesto in Xavijem Hernandezom ter od tega, kako jima bo Realova parirala. Poleg Ronalda je letos v belem izjemno razpoložen Nemec Mesut Özil, obramba Reala je trdnejša kot lani, saj ji zdaj poveljuje izkušeni Ricardo Carvalho. Omeniti velja še nevarna Argentinca Angleda di Mario in Gonzala Higuaina, na nasprotni strani pa španska napadalca Davida Villo in Pedra Rodrigueza.

Pep proti Realu še ni oddal točk
Zadnje štiri obračune – odkar na klopi sedi Guardiola – je dobila Barcelona. Real je nazadnje na Camp Nouu slavil pred tremi leti, ko je gol za 1:0 dosegel Brazilec Julio Baptista. Lani je obračun v prestolnici Katalonije odločil Zlatan Ibrahimović (1:0), ki je zdaj član Milana. V Madridu so gostje slavili z 2:0 (Pedro, Messi). Dve suvereni zmagi je Barca dosegla pred dvema letoma. Pred domačimi navijači je vrsta, ki je v tisti sezoni osvojila zgodovinski trojček, vseskozi vršila velik pritisk. Na udaru Realovih branilcev je bil predvsem Messi, nad katerim je bilo storjenih ogromno prekrškov. Sedem minut pred koncem so gostitelji le strli obrambo Madridčanov. Zadel je Samuel Eto'o, zmago pa je potrdil Messi. V Madridu je bilo pozneje kar 2:6.

To bo že 209. El clasico. V skupnem seštevku je boljši Real, ki je dobil 85 derbijev, 82 pa jih je pripadlo Barci. V španskem državnem prvenstvu sta se najuspešnejša kluba s Pirenejskega polotoka pomerila na 160 tekmah. 68 jih je dobil Real, 62 pa Barcelona. Šest medsebojnih obračunov sta moštvi odigrali v evropskih pokalih. Dvakrat je napredoval kraljevi klub, enkrat pa je to uspelo Barci. Nazadnje so bili pred osmimi leti v polfinalu boljši nogometaši Reala, ki so pod vodstvom Vicentreja Del Bosqueja pozneje tudi osvojili Ligo prvakov. Na Camp Nouu so tedanji "galaktiki" nadigrali Barco. Za 2:0 sta zadela Zinedine Zidane in Anglež Steve McManaman, ki je v igro vstopil v drugem polčasu namesto Luisa Figa. Povratno srečanje na Santiagu Bernabeuu se je končalo z remijem (1:1).

Franco, di Stefano, Figo ...
Rivalstvo med kluboma se je začelo že v 30. letih, ko je Barca začela dobivati vlogo nekakšnega simbola v boju proti centralistično usmerjeni oblasti. Vse skupaj so zaostrili španska državljanska vojna, diktatorski režim Francisca Franca in zatiranje Katalonije pod vodstvom omenjenega generala. Med državljansko vojno je bil s strani Francovih sil ubit tedanji predsednik Barcelone Josep Sunyol.

Veliko rivalstvo so skozi leta še "začinili" prestopi. Najprej je ogromno prahu dvignil argentinski velemojster Alfredo di Stefano, ki sta si ga v svoji vrsti želela oba kluba. Po dvojni registraciji in odločitvi Fife o nekakšnem delnem lastništvu je nazadnje di Stefano končal v belem dresu. Za navijače Barce bo za vedno z veliko črno piko zapisano ime Luis Figo. Portugalec je bil velik ljubljenec privržencev "blaugrane" in je celo nekajkrat nosil kapetanski trak kluba, a je leta 2000 prestopil v osovraženi Madrid.

Še kar nekaj je podobnih primerov. Več nogometašev je prestopilo iz Barcelone v Real (kot na primer najboljši danski nogometaš vseh časov Michael Laudrup). Prava legenda Barce je postal Luis Enrique. Asturijec je v Katalonijo prišel prav iz vrst kraljevega kluba. Pozneje je postal celo kapetan Barcelone in gre po stopinjah svojega velikega prijatelja in nekdanjega soigralca Guardiole. Zdaj vodi B-ekipo Barcelone, ki uspešno igra v drugi španski ligi.

Mourinho za prekinitev črne Realove serije
Real je že lani imel izjemno kakovostno zasedbo, pa sta vseeno oba El clasica pripadla Barceloni, a s prihodom trenerskega velemojstra Mourinha je ekipa dobila še dodatno vrednost. Guardiola je že pred časom dejal, da je Portugalec najboljši trener na svetu. Tudi "Mou" ni skoparil s pohvalami na Pepov račun in je zatrdil, da je že za časa svojega delovanja pri Barceloni – bil je pomočnik trenerja – vedel, da bo danes 39-letni Guardiola postal velik trener.

Mourinho je sicer že znal premagati Barcelono, saj jo je dvakrat že izločil v Ligi prvakov. Lani je z Interjem umiril nogometaše katalonskega ponosa, presekal njihovo igro in slavil v polfinalu. Tudi letos ima podoben načrt, saj je po njegovih besedah Barca tehnično najbolj dovršena ekipa na svetu in se njegova vrsta ne sme spustiti v značilno igro Pepovih varovancev.