Andraž Kirm je za Domžale na 136 tekmah dosegel 22 golov, za Wislo na 111 srečanjih 18 zadetkov, v reprezentanci Slovenije pa se je na 50 nastopih 5-krat vpisal med strelce. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Andraž Kirm je za Domžale na 136 tekmah dosegel 22 golov, za Wislo na 111 srečanjih 18 zadetkov, v reprezentanci Slovenije pa se je na 50 nastopih 5-krat vpisal med strelce. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tim Matavž (PSV)
Vodilni PSV, katerega prvi napadalec je Tim Matavž, ima po 21. krogih nizozemskega prvenstva razliko v golih kar +51, a po drugi strani ima samo tri točke prednosti pred Ajaxom. Foto: EPA
Samir Handanović
Eno pomembnejših vprašanj pred tekmo z Bosno in Hercegovino je, kdo bo novi kapetan Slovenije? V klubu je kapetan le Mišo Brečko (Köln). Foto: Reuters

Statistični izkoristek preteklega tedna slovenskih nogometnih reprezentantov, pri čemer je zaigralo 14 selektorjevih izbrancev, sta 2 gola, podaja, 2 rumena kartona, tri "klopce" in kar tri poškodbe. Katanec je za sredin prijateljski obračun z Bosno in Hercegovino v Ljubljani ostal brez napadalca Zlatka Dedića, vezista Kevina Kampla in branilca Dominica Maroha (slednji je bil sicer eden od dveh strelcev).

Zadel v 1.400. minuti igranja v Eredivisie
Na opoldanski zbor nogometašev na Brdu pri Kranju daleč najboljše volje prihaja Andraž Kirm, ki je v soboto zabil prvi gol na Nizozemskem, z njegovim prvencem pa je Groningen prišel do pomembne zmage pri AZ Alkmaarju. Prvi zadetek v svojem tretjem klubu je 28-letni Ljubljančan dočakal na 18. prvenstveni tekmi, z 22. strelom v sezoni in to v natanko 1.400. minuti igranja v Eredivisie.

Prsi, trikrat desna in strel z levo
V 27. minuti je napadalec Groningena Zeefuik z glavo podaljšal predložek vratarja Bizota, s tem pa se je odprl prostor za hiter protinapad slovenskega vezista. Kirm je najprej s prsmi umiril žogo, nato s tremi dotiki z desno prišel do vrha kazenskega prostora, kjer je mimo spustil branilca Marcellisa, nato pa z levico mirno matiral še vratarja Alvarada.

"Zelo sem zadovoljen, da smo osvojili tri točke, kar je najpomembnejše," je najprej izpostavil nekdanji član Domžal in Wisle Krakov, saj ima Groningen na 12. mestu Eredivisie tudi po tej zmagi le 4 točke prednosti pred mesti, ki vodijo v drugo ligo. Po drugi strani pa "ponos severa" samo za dve točki zaostaja za 8. mestom, ki prinaša kvalifikacije za Evropsko ligo.

"Tega gola ne bom nikoli pozabil"
Seveda sem osebno zadovoljen, da je moj prvi gol za klub omogočil to zmago. Tega gola ne bom nikoli pozabil, saj je bil prvi za Groningen," je bil po zmagovitem prvencu srečen Kirm, ki je po prihodu iz Poljske hitro postal standardni član Groningena, za katerega je debitiral že dan po podpisu pogodbe, to pa je bilo tudi edinkrat, da je v igro vstopil s klopi. Na zdaj že 17 tekmah zapored je začel na levem krilu, pri čemer je bil pred koncem tekem zamenjan le petkrat.

Matavž vse boljši podajalec
Na Nizozemskem ne gre mimo Tima Matavža, katerega PSV je prejšnji teden potrdil, da je letos najboljši klub v državi. Med tednom so Eindhovenčani tudi s pomočjo slovenskega napadalca v četrtfinalu pokala izločili Feyenoord z 2:1. Matavž je najprej prispeval podajo za prvi gol, v končnici izenačene tekme je streljal po podaji iz kota, vratar pa je strel odbil naravnost na nogo Marca van Bommla (uradno se to ne šteje kot podaja Matavža).

V soboto se je zgodilo nekaj nenavadnega: PSV je s kar 7:0 razbil ADO den Haag, pri tem pa je Matavž ostal brez gola ali podaje. V letošnji sezoni je Matavž na 26 tekmah za PSV dosegel 19 golov, ob tem pa prispeval še osem podaj, kar je njegov rekord in dokaz, da se njegova igra razvija v skladu z željami trenerja Dicka Advocaata.

Brez presežka na Apeninskem polotoku
Slabše je šlo nosilcem reprezentance, ki igrajo v Italiji. Zdaj že nekdanji kapetan, a še vedno prvi vratar Slovenije Samir Handanović je z Interjem grdo izgubil pri skromni Sieni (3:1). "Sarma" je bil pri zadetkih sicer brez moči in je bil ob koncu celo med bolje ocenjenimi "nerazzurri".

Boštjan Cesar je proti Juventusu zdržal le prvi polčas, saj je bil med krivci za oba prejeta gola, za kar je dobil najnižjo oceno pri Chievo. Bojan Jokić je po bledem prvem polčasu v nadaljevanju močno popravil vtis. Edini "Italijan" z zmago je Rene Krhin, ki pa je tekmo Pescara - Bologna (2:3) presedel na klopi za rezervne igralce. Tudi ustvarjalni dvojec, od katerega Katanec pričakuje veliko, se ni proslavil. Valter Birsa je dobil le pet minut igre, Josip Iličić pa je odigral najslabšo tekmo zadnjih dveh mesecev.

V pričakovanju srede in BiH-a
A klubske prestave bodo zdaj postavljene ob stran, saj nogometno javnost zanima predvsem, kako se bo obnesla selektorska menjava in kaj lahko slovenska nogometna reprezentanca ponudi v letu 2013. Prvi pravi odgovor bomo dobili v sredo zvečer na stoženskem stadionu.

Kirmov prvenec za zmago Groningena (od 1:43)

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca (24)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe

VRATARJI (3)

VId BelecInter (ITA)Siena - Inter 3:1
/
na klopi
Jasmin HandanovićMaribor*** zimski premor ***-1. mesto (od 10) v SNL-ju
Samir HandanovićInter (ITA)Siena - Inter 3:1
vso tekmo/

BRANILCI (8)

Mišo BrečkoKöln (NEM II)Köln - Aue 2:1vso tekmo
Boštjan CesarChievo (ITA)Chievo - Juventus 1:2
46' (0:2) v 35' - 5. karton
Branko IlićAnorthosis (CIP)Anorthosis - Olympiakos 4:3
vso tekmo/
Bojan JokićChievo (ITA)Chievo - Juventus 1:2vso tekmo/
Dominic Maroh *Köln (NEM II)Köln - Aue 2:1vso tekmo v 4' - 2. gol v prvenstvu, poškodba
Aleksander RajčevićMaribor*** zimski premor ***-1. mesto (od 10) v 1. ligi
Andraž StrunaCracovia (POL II)*** zimski premor ***-3. mesto (od 18) v 2. ligi
Marko ŠulerLegia Varšava (POL)*** zimski premor ***

-

1. mesto (od 16) v 1. ligi

VEZISTI (8)

Armin BačinovićHellas Verona (ITA II)Reggina - Verona 1:162 (0:1) v 51' - 7. karton

Goran Cvijanović

Maribor*** zimski premor ***-1. mesto (od 10) v SNL-ju
Josip IličićPalermo (ITA)Palermo - Atalanta 1:2
77' (0:2) /
Kevin Kampl *Salzburg (AVT)

*** zimski premor ***

-
2. mesto (od 10) v 1. ligi; poškodovan
Andraž KirmGroningen (NIZ)AZ Alkmaar - Groningen 0:1

vso tekmo

v 27' za 0:1 - prvenec
Rene KrhinBologna (ITA)Pescara - Bologna 2:3
/na klopi
Jasmin KurtićPalermo (ITA)Palermo - Atalanta 1:2
/na klopi
Aleksandar RadosavljevićVVV Venlo (NIZ)VVV - Ajax 0:362' (0:2) /

NAPADALCI (5)

Robert BerićMaribor*** zimski premor ***-1. mesto (od 10) v SNL-ju
Valter BirsaTorino (ITA)Torino - Sampdoria 0:0
85' (0:0)

/

Zlatko Dedić *Bochum (NEM II)Aalen - Bochum 2:256' (1:3) poškodba stegenske mišice
Dejan LazarevićModena (ITA II)Varese - Modena 2:0
vso tekmo/
Tim MatavžPSV (NIZ)PSV - Feyenoord 2:1 (P);
PSV - ADO den Haag 7:0
vso tekmo
67' (4:0)
podal za 1:0 - rekordna 8. podaja v sezoni

* - zaradi poškodbe Maroh, Kampl in Dedić niso na voljo selektorju, pozneje je bil vpoklican le Berić.