Zlatan Ibrahimović po fantastični predstavi:
Zlatan Ibrahimović po fantastični predstavi: "Bolj mi je všeč prvi gol, ker je bil prvi zgodovinski na novem nacionalnem stadionu." Foto: EPA

Bili smo v Zlatanovi areni. Prihajamo iz Zlatanove dežele. In če smo kdaj potrebovali simbole in voditelje, jih zdaj.

Mnenje Simona Banka v Sportbladetu v kolumni, naslovljeni Švedski ponos
Zlatan Ibrahimović
31-letni "Ibrakadabra" nenehno dviguje prah ali z obnašanjem ali z igrami. Za "modro-rumene" je na 85 reprezentančih tekmah dosegel 39 golov. Foto: Reuters

Prvi igralec v zgodovini nogometa, ki je reprezentanci Anglije na eni tekmi dal štiri gole, je v 90. minuti dosegel gol za anale. "Ibrakadabra" je izkoristil napako vratarja Joeja Harta in s 30 metrov z njemu dobro znanim "kung-fu" udarcem izvedel "škarjice", pri čemer je bil s hrbtom obrnjen proti golu! To je bila krona vseh kron za krst novega nacionalnega stadiona na Švedskem, kjer nepredvidljivega "Zlatana" zdaj slavijo kot združitelja naroda in države.

Preimenovanje novega stadiona po Zlatanu?
"Preprosto - imenujte jo Zlatan Arena," je najbolj razširjeni švedski dnevnik Expressen zapisal z mastnimi črkami na naslovnici, potem ko je Švedska s štirimi Ibrahimovićevimi goli krstila nov nacionalni stadion švedske nogometne reprezentance, ki stoji v Stockholmu in nosi ime Friends Arena (Arena prijateljev).

"Ibra" utišal polemiko o priseljencih
Štirje raznovrstni goli napadalca bošnjaško-hrvaških korenin ob prvi tekmi na novem švedskem ponosu, pa ne odmevajo samo po športni plati, temveč tudi po politični. Samo dan pred tekmo Švedska - Anglija je pod pritiskom ogorčene javnosti moral odstopiti desničarski politik, o katerem je na spletu zaokrožil posnetek, na katerem vidni predstavnik vse bolj priljubljene Demokratske stranke žaljivo govori o priseljencih v švedski družbi.

V švedski nogometni reprezentanci priseljenci oz. otroci priseljencev že tradicionalno sestavljajo zajeten delež moštva. Opazni so predvsem igralci, katerih korenine izvirajo z območja nekdanje Jugoslavije in Turčije. Glavni zvezdnik med njimi pa je seveda ravno v Malmöju rojeni Zlatan Ibrahimović, katerega oče Šefik je Bošnjak, mama Jurka pa Hrvatica.

Sodobni Šved in "švedski ponos"
"Upam, da jim je Zlatan zaprl usta," je bil neposreden Pontus Wernbloom, njegov soigralec v vezni vrsti Kim Kälström pa je povzel občutke reprezentantov: "Nogomet gradi mostove. On je sodobni Šved, ki predstavlja novo Švedsko." V zadnjih tednih je Demokratska stranka s politiko proti priseljevanju podvojila podporo - lani je desničarska stranka na parlamentarnih volitvah prejela šest odstotkov glasov, zdaj pa jo podpira že 11 odstotkov Švedov.

Kljub čarobnosti, brez možnosti za "puskasa"
Čeprav je zadetek švedskega zvezdnika Zlatana Ibrahimovića na reprezentančni tekmi z Anglijo navdušil ljubitelje športa po vsem svetu, pa ne bo kandidat za nagrado Ferenca Puskasa. Nagrado svetovna krovna nogometna zveza (Fifa) podeljuje za najlepši gol leta, na seznamu kandidatov pa je deset igralcev.
"Glede na to, da se je glasovanje že začelo in smo že dobili številne glasove, je v tej fazi nemogoče vključiti še enega nominiranca," je sporočila Fifa in razočarala vse, ki so hoteli glasovati za Ibrahimovićev gol za 4:2, ko je s "škarjicami" s 30 metrov poslal žogo v prazno angleško mrežo.
Kdo kandidira za "puskasa"? TUKAJ si oglejte vseh 10 predlogov.

Bili smo v Zlatanovi areni. Prihajamo iz Zlatanove dežele. In če smo kdaj potrebovali simbole in voditelje, jih zdaj.

Mnenje Simona Banka v Sportbladetu v kolumni, naslovljeni Švedski ponos
Gol leta v režiji Zlatana Ibrahimovića
Gol leta v režiji Zlatana Ibrahimovića