Sodniki bodo v prihodnosti pod precej manjšim pritiskom, saj bodo imeli na voljo videotehnologijo. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Sodniki bodo v prihodnosti pod precej manjšim pritiskom, saj bodo imeli na voljo videotehnologijo. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Če bo glavni sodnik imel dilemo, bo vzpostavil stik s človekom, zadolženim za videoposnetek, ki mu bo po pregledu sporne situacije olajšal odločitev. Ta bo še naprej izključno v domeni glavnega sodnika. Mednarodna nogometna zveza namerava sistem videopomoči v prihodnje uporabljati na vseh velikih tekmovanjih.

"To bo zgodovinski dogodek in korak naprej v razvoju nogometnega športa. Sodniki bodo lahko uporabljali sodobno tehnologijo, verjamem, da zdaj večjih napak ne bo. Tukaj bomo sistem preverjali, videli bomo, ali se bodo pojavile kakšne težave, da jih v prihodnje odpravimo," je dejal Marco Van Basten, nekdaj vrhunski nizozemski nogometaš, zdaj pa pri Fifi vodja oddelka, zadolženega za tehnološki razvoj.

Videonadzor so v tej sezoni že uporabili v ameriški ligi in nizozemskem pokalu, kjer je sodnik na tekmi Ajax - Willem II gostujočemu igralcu najprej pokazal rumeni karton, po ogledu posnetka pa je spremenil odločitev in mu dal rdeči karton.

Na turnirju na Japonskem je prvi favorit evropski prvak Real Madrid, ki naj bi se po napovedih v finalu meril z južnoameriškim prvakom, kolumbijskim Atleticom Nacionalom, seveda pa morata oba preživeti polfinalna obračuna.

KLUBSKO SVETOVNO PRVENSTVO, Japonska

Predtekmovanje:
KASHIMA ANTLERS (JAP) - AUCKLAND CITY (NZL)
2:1 (0:0)
Akasaki 67., Kanazaki 88.; Kim 50.

Četrtfinale, nedelja:
MAMELODI SUNDOWNS (JAR) - KASHIMA ANTLERS (1)
JEONBUK HYUNDAI MOTORS (J. KOR) - AMERICA (MEH) (2)

Polfinale, sreda:
ATLETICO NACIONAL (KOL) - zmagovalec četrtfinala 1
Četrtek:
Zmagovalec četrtfinala 2 - REAL MADRID

Tekma za 3. mesto in finale bosta v nedeljo, 18. decembra.