Dejan Mezga je po pol ure igre zatresel mrežo Madžarov. Foto: MMC RTV SLO
Dejan Mezga je po pol ure igre zatresel mrežo Madžarov. Foto: MMC RTV SLO
Marko Pridigar
Marko Pridigar je bil zelo razpoložen. Foto: MMC RTV SLO
Mariborčani z ugodnim izidom iz Györa

Tekma je bila v Györu, ker igrišče v Szekesfehervarju ni bilo ustrezno pripravljeno. V šesti minuti je Dejan Mezga z desne strani po tleh poslal žogo pred gol, Marcos Tavares jo je za kakšen centimeter zgrešil, je pa zadel vratarja Mladena Božovića. V 23. minuti je ukrajinski sodnik določil pol minute premora, da so igralci prišli do osvežilne pijače. Tri minute pozneje so gostitelji izvedli kot, žogo pa je z glavo mimo vrat poslal Gabor Horvath. V 27. minuti se je Mitja Viler s 25 metrov odločil za strel, a je žoga zletela čez gol.

Lepa poteza Mezge
Tri minute zatem so Mariborčani povedli. Po uspešni obrambi je sledil protinapad, Viler je podal do Daliborja Volaša. Napadalec je našel Mezgo, ki je z 18 metrov zadel desni levi spodnji kot. To je bil prvi strel v okvir madžarskih vrat. Videoton je skušal ustvariti pritisk, a pri tem ni bil uspešen. Mariborčani so napade večkrat uspešno prekinili že na sredini igrišča. Nevarno je bilo v zadnji minuti, Andre Alves pa je z 20 metrov žogo poslal mimo gola.

Pritisk Madžarov
Bojan Djordjić
in Laszlo Lencse sta v drugem polčasu poživila igro. Domači so več napadali, Mariborčani so le redko prihajali čez polovico. V 55. minuti je Horvath z glavo žogo poslal čez gol, nekaj minut pozneje je po napaki Vilerja žoga prišla do Györgyja Sandorja, ki je streljal z 20 metrov, Marko Pridigar pa je žogo odbil.

Horvath kronal premoč
Sandor je dve minuti kasneje s petih metrov žogo poslal mimo gola. V 72. minuti je Aleš Mejač nespretno reagiral in zadel vratnico mariborskega gola. V 78. minuti je po strelu Sandorja Pridigar žogo odbil do Horvatha, ki je zadel nebranjeno mrežo. Gostitelji so skušali priti do popolnega preobrata, a so varovanci Darka Milaniča zdržali pritisk in si pred povratnim srečanjem v Ljudksem vrtu priigrali dobro izhodišče.
Slovenske ekipe se v Evropi niso izkazale. Olimpija je že izpadla, Koper in Hit Gorica pa sta pred povratnimi tekmami v popolnoma izgubljenem položaju.

Evropska liga, 2. predkrog, prva tekma:
VIDEOTON - MARIBOR 1:1 (0:1)
3.000; Horvath 79.; Mezga 30.

Videoton: Božovič, Andic, Horvath , Liptak , Polonkai ( 46./Djordjić), Sandor, Farkas, Gosztonyi ( 83./Nikolić), Vujović ( 46./Lencse), dos Santos , Elek.

Maribor: Pridigar, Viler, Andželkovič ( 80./Džinić), Rajčevič, Mejač , Mertelj, Cvijanovič ( 92./Jelič), Bačinovič, Mezga ( 71./Iličič), Volaš, Tavares.

Sodnik: Viktor ŠVECOV (UKR)

Povratna tekma bo 22. julija.

Zanimivejši pari:
OFK BEOGRAD - TORPEDO ŽODINO 2:2 (1:1)

AUSTRIA DUNAJ - ŠIROKI BRIJEG 2:2 (0:1)

ANORTHOSIS - ŠIBENIK 0:2 (0:1)

LAUSANNE SPORTS - BORAC 1:0 (1:0)

CERCLE BRUGGE - TURKU 0:1 (0:1)
Dejan Kelhar (Cercle) je bil na klopi.

ŠIAULIAI - WISLA KRAKOV 0:2 (0:0)
Andraž Kirm (Wisla) je bil na klopi.

Mariborčani z ugodnim izidom iz Györa