Bekim Balaj se veseli odločilnega zadetka v Aveiru. Foto: EPA
Bekim Balaj se veseli odločilnega zadetka v Aveiru. Foto: EPA
Thomas Müller
Thomas Müller je z dvema zadetkoma poskrbel za uspešen uvod elfa v kvalifikacije. Foto: Reuters
Ikechi Anya
Hitri Ikechi Anya je ušel nemški obrambi in izenačil sredi drugega polčasa. Foto: EPA
Aiden McGeady
Aiden McGeady je bil irski junak na tekmi proti Gruziji. Foto: Reuters
Vrhunci nedeljskih tekem v kvalifikacijah za Euro 2016
Nemčija s težavo ugnala Škotsko

Nemci, ki so 13. julija v Riu de Janeiru osvojili naslov svetovnih prvakov, so v sredo izgubili na prijateljskem obračunu z Argentino. V ponovitvi finala v Düsseldorfu so gavči na krilih Angela di Marie zmagali s 4:2.
Joachim Löw tudi tokrat ni mogel računati na branilca Matsa Hummelsa, odsotni so bili tudi Julian Draxler, ki ima težave z nategnjeno stegensko mišico, Sami Khedira (poškodba leve stegenske mišice) in Mesut Özil (težave z gležnjem).

Kosovo do zgodovinske zmage
Izbrana vrsta Kosova je v nedeljo v Prištini z 1:0 premagala reprezentanco Omana in vknjižila prvo zmago v zgodovini. To je bila za nogometaše Kosova sicer četrta uradna tekma. Edini zadetek na tekmi je v 84. minuti dosegel Imran Bunjaku.


Müller hitro zadel škotsko mrežo

Nemci niso potrebovali veliko časa za zadetek, v 18. minuti so povedli z 1:0, ko je mrežo zatresel Thomas Müller. Napadalec Bayerna se je odlično znašel v kazenskem prostoru, po natančnem predložku Sebastiana Rudyja je žogo z glavo poslal pod prečko v gol.
Nemci so bili pričakovano boljši nasprotnik, v prvem polčasu je bilo razmerje v posesti žoge 76:24 odstotkov, v strelih pa kar 13:2 za gostitelje. Svetovni prvaki bi lahko v 42. minuti vodstvo podvojili, ko je po podaji Andreja Schürrleja proti vratom sprožil Marco Reus, a mu je na golovi črti veselje preprečil David Marshall, vratar Cardiff Cityja, ki si ga je med poletnim prestopnim rokom želel tudi Arsenal. Na odmor sta ekipi odšli z minimalno prednostjo elfa.

Anya izenačil po protinapadu
Škoti so v drugem polčasu zaigrali precej bolj odločno. Steven Naismith je premešal nemško obrambo, Jerome Boateng in Benedikt Höwedes sta izpadla iz igre, napadalec pa je z diagonalnim strelom za las meril mimo vrat, žoga je oplazila vratnico. Škoti so bili vse nevarnejši. V 66. minuti je rezervist Steven Fletcher na levi strani sijajno zaposlil Ikechija Anyo, ki je stekel sam proti Manuelu Neuerju in ga z desnico matiral.

Müller vedno na pravem mestu
Nemci so ekspresno odgovorili. Štiri minute zatem je po kotu v gneči v kazenskem prostoru do žoge prišel Höwedes, ki jo je podaljšal do Müllerja. Nogometaš Bayerna je znova dokazal, da je izjemen pred vrati in z bližine z desnico poslal žogo pod prečko. V sodnikovem dodatku je Charlie Mulgrew prejel drugi rumeni karton, v zadnji akciji na tekmi pa je sijajni Müller z roba kazenskega prostora z levico stresel vratnico.
Lewandowski potopil Gibraltar
Ognjeni krst v uradnih tekmovanjih je doživela reprezentanca Gibraltarja, ki domače tekme igra v portugalskem Faru. Poljska je dosegla visoko zmago (0:7), štirikrat je zadel Robert Lewandowski.
Balaj poskrbel za senzacijo
Z velikim presenečenjem pa se je razpletel uvodni dan v skupini I. Albanci so izkoristili odsotnost Cristiana Ronalda ter z zrelo in pogumno predstavo ugnali Portugalce, junak tekme pa je bil Bekim Balaj z edinim zadetkom v 52. minuti.

Skupina D:
GRUZIJA - IRSKA 1:2 (1:1)
Okriašvili 38.; McGeady 24., 91.

GIBRALTAR - POLJSKA 0:7 (0:1)
Grosicki 11., 48., Lewandowski 50., 53., 86., 92., Szukala 58.

NEMČIJA - ŠKOTSKA 2:1 (1:0)
Müller 18., 70.; Anya 66.
RK: Mulgrew 93./Škotska

Nemčija: Neuer, Rudy, Höwedes, J. Boateng, Durm, Kramer, Kroos, Müller, Reus (92./Ginter), Schürrle (83./Podolski), Götze.

Škotska: Marshall, Hutton, Hanley, Martin, Whittaker, D. Fletcher (58./McArthur), Mulgrew, Anya, J. Morrison, Bannan (58./S. Fletcher), Naismith (82./Maloney).

Sodnik: Svein Oddvar Moen (Norveška)


Skupina F:
MADŽARSKA - SEVERNA IRSKA 1:2 (0:0)
Priskin 75.; McGinn 81., Lafferty 88.

FERSKI OTOKI - FINSKA 1:3 (1:0)
Holst 41.; Riski 53., 78., Eremenko 82.

GRČIJA - ROMUNIJA 0:1 (0:1)
Marica 10./11-m
RK: Marica 53.


Skupina I:
DANSKA - ARMENIJA 2:1 (0:0)
Hoejbjerg 65., Kahlenberg 80.; Mhitarjan 50.

PORTUGALSKA - ALBANIJA 0:1 (0:0)
Balaj 52.


Prijateljska tekma:
SRBIJA - FRANCIJA 1:1 (0:1)
Kolarov 80.; Pogba 13.

Vrhunci nedeljskih tekem v kvalifikacijah za Euro 2016
Nemčija s težavo ugnala Škotsko