Didier Drogba se sicer ni vpisal med strelce, je pa neprestano povzročal preglavice obrambi Malija. Foto: Reuters
Didier Drogba se sicer ni vpisal med strelce, je pa neprestano povzročal preglavice obrambi Malija. Foto: Reuters
Emmanuel Bayuka
Junak prve polfinalne tekme med Zambijo in Gano - Emmanuel Bayuka. Foto: Reuters
Derek Boateng
Gancem ni šlo prav nič od nog, v 84. minuti pa so za nameček ostali še brez Dereka Boatenga, ki je moral zaradi drugega prejetega rumenega kartona predčasno pod prho. Foto: EPA

Finale se bo v Librevillu odigral v nedeljo ob 20.00, dan prej pa se bosta v tekmi za končno tretje mesto v Malabu udarila Gana in Mali.

'Sloni' precej boljši od nasprotnika
Nogometaši Slonokoščene obale so bili precej boljši od svojega nasprotnika, že v uvodnih minutah je Didier Drogba s strelom z glavo zatresel vratnico, v 15. minuti je okvir gola zadel še Yaya Touré. Prvi resnejši napad Malija se je zgodil v 20. minuti, ko je iz protinapada zapretil Mustapha Yatabare, a je ostalo pri 0:0. Ob izteku prvega polčasa je nato napočil trenutek odločitve. Po levi strani je fantastično prodrl Gervinho in z mojstrskim strelom v malo mrežico ukanil vratarja Soumalio Diakiteja.

V nadaljevanju so se 'sloni' osredotočili na branjenje izida, na svoje priložnosti so čakali predvsem iz protinapada. Nogometaši Malija so do konca tekme ves čas oblegali vrata Slonokoščene obale, a tako želenega izenačujočega zadetka niso dosegli.

Gyan zapravil 11-metrovko
Ganci so imeli že v uvodnih minutah srečanja priložnost za vodstvo, ko je glavni sodnik Mohamed Benouza pokazal na belo točko, a je strel Asamoaha Gyana vratar Kennedy Mweene ubranil. Ganci so pokazali več želje po zadetku, vendar se obramba Zambije ni dala, v 78. minuti pa jim je Emmanuel Bayuka zadal smrtni udarec. Napadalec švicarskih BSC Young Boysov je s fantastičnim strelom v malo mrežico ukanil vratarja Adama Larsna Kwaraseya in svojo reprezentanco prvič po letu 1994 spet izstrelil v finale afriškega pokala narodov. Zambijci so v finalu sicer igrali tudi že leta 1974, a naslova afriškega prvaka še niso osvojili.

Polfinale:

ZAMBIJA - Gana 1:0 (0:0)
Mayuka 78.
RK: D. Boateng 84./Gana
Gyan (Gana) je v 9. minuti zapravil 11-metrovko.

Zambija: Mweene, Musonda, Nkausu, Sunzu, Himonde, Kasonde (66./Lungu), Chansa, Kalaba, Sinkala, Katongo, Chamanga (46./Mayuka).

Gana: Kwarasey, Mensah (72./Vorsah), Boye, Inkoom, Addy, Boateng, A. Ayew, Asamoah, Annan, Gyan (74./Tagoe), J. Ajew.

Sodnik: Mohamed Benouza (Alžirija)

Mali - SLONOKOŠČENA OBALA 0:1 (0:1)
Gervinho 45.

Mali: So. Diakite, Kante, Tamboura, D. Diakite (46./Coulibaly), Berthe, Keita, Traore, Sow (84./M. Traoré), Sa. Diakite, Diabate, Yatabare (73./Dembele).

Slonokoščena obala: Barry, K. Touré, Bamba, Tiene, Y. Touré (90./Konan), Zokora, Tioté, Gosso, Drogba, Kalou (79./A. Keita), Gervinho.

Sodnik: Daniel Bennett (Anglija)