Prvi znaki depresije so se pri Babaku Rafatiju začeli kazati pred približno letom in pol. Foto: EPA
Prvi znaki depresije so se pri Babaku Rafatiju začeli kazati pred približno letom in pol. Foto: EPA
Robert Enke
Robert Enke se je pred dvema letoma zaradi depresije vrgel pod vlak. Njegova žena je po smrti povedala, da je imel težave več let. Bolezen je poskušal pozdraviti s terapijami, pred drugimi pa jo je skrival. Foto: EPA

Rafatija, ki sta ga kopalni kadi v hotelu s prerezanimi zapestji našla njegova pomočnika, so pred dnevi odpustili iz bolnišnice. Zdaj zanj skrbijo psihologi, v izjavi, ki jo je javnosti posredoval Sven Menke, pa prosi vse, naj ga pustijo v "miru" in mu "dajo čas", da se pozdravi.

Opozoril tudi na pritisk medijev
"Skupaj s partnerico in družino se je odločil, da javnost obvesti o razlogih za svoje dejanje. Zdravniki so v zadnjih dneh ugotovili, da boleha za depresijo. Prvi simptomi so se, kolikor se sam spomni, pojavili približno pred letom in pol, od takrat pa so vse bolj intenzivni. Gospod Rafati je čutil vse večji pritisk, da bi čim bolje sodil, zaradi tega in pritiska medijev ga je bilo neprestano strah delati napake, to pa je vodilo v vse večje breme. To je povzročilo, da so bile celo dnevne rutinske težave zanj nepremagljive, in čutil je, da jim ni več kos," piše v izjavi za javnost.

Rafati upa, da se bo čim prej vrnil v "normalno življenje" in želi po končanih terapijah tudi še naprej soditi. Bankir iranskega rodu je bil sicer v zadnjih štirih polletnih anketah, ki jih med nogometaši v Bundesligi opravi časnik Kicker, vselej izbran za najslabšega sodnika v nemškem prvenstvu. Septembra je nemška nogometna zveza sporočila, da ga od prihodnjega leta ne bo več na listi Mednarodne nogometne zveze.

Pred dvema letoma tragedija Enkeja
Zanimivo je, da Rafati prihaja ravno iz Hannovra, kjer je nazadnje branil nekdanji nemški reprezentančni vratar Robert Enke, ki se je 10. novembra pred dvema letoma zaradi depresije vrgel pod vlak.