Ali si lahko šesterica svetovnih prvakov med seboj
Ali si lahko šesterica svetovnih prvakov med seboj "požre" preveč glasov in bo zlato žogo drugič zapored dobil Cristiano Ronaldo? Foto: EPA
Cristiano Ronaldo s sinom
Lansko podelitev je zaznamoval ganjeni Cristiano Ronaldo, ki je po letih porazov proti Lionelu Messiju le dočakal najbolj prestižno posamično nagrado v svetu nogometa. Foto: EPA
Ballon d'Or 2013
Leta 2010 sta se združila Fifin izbor nogometaša leta z bolj tradicionalni izbor France Footballa, ki je prvo zlato žogo podelila že leta 1956. Foto: Reuters
Cristiano Ronaldo najboljši v La Ligi

Kot je v letu svetovnih prvenstev običajno, se pričakuje, da bo zlato žogo prejel svetovni prvak. Favoriti za Ballon d'Or 2014 so tako: Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger, Manuel Neuer, Thomas Müller, Mario Götze in Toni Kroos.

Bayern in Real s po sedmimi kandidati
Vsi so bili v minuli sezoni tudi člani Bayerna, od kjer prihaja še en nominiranec Arjen Robben, s čimer je bavarski klub s sedmimi nominacijami ujel tudi evropskega klubskega prvaka Real Madrid, od koder prav tako prihaja sedmerica kandidatov za zlato žogo, pri čemer pa jih je "le" peterica igrala ob lanski osvojitvi "La Decime".

Lahko Messi dobi še eno tolažilno nagrado?
V lanski sezoni je naslov najboljšega nogometaša na svetu osvojil Portugalec Cristiano Ronaldo, ki seveda kot glavni zvezdnik Reala velja za največjega izzivalca Nemcev. Argentinski superzvezdnik Lionel Messi se za naziv poteguje že petič, med letoma 2009 in 2012 je bil štirikrat zapored nepremagljiv. V Braziliji 2014 je bil Messi kljub porazu v finalu mundiala razglašen za najboljšega igralca svetovnega prvenstva, kar pa je sprejel z vidnim odporom, odločitev strokovne komisije pa je razburila svetovno strokovno in navijaško javnost.

Od imen, ki so izstopali v letošnjem letu, med kandidati pričakovano ni Luisa Suareza, ki je sicer ravno odslužil ostro Fifino kazen zaradi vampirskega izpada na svetovnem prvenstvu.

Iz vsake članice trije glasovalci
Seznam 23 kandidatov je sestavila skupina iz časopisa France Football in Fifinega nogometnega komiteja. Zdaj bo odločitev o najboljšem nogometašu leta v rokah selektorjev in kapetanov državnih reprezentanc in novinarja iz posamične države članice, ki ga izbere France Football. Za Slovenijo bodo tako glasovali Srečko Katanec, Boštjan Cesar in Andrej Stare.

Razglasitev nagrad po novem letu v Zürichu
Rok za glasovanje je 30. november, saj bodo 1. decembra predstavili tri finaliste, ime zmagovalca pa bodo objavili 12. januarja na gala prireditvi v Zürichu. Na prireditvi bo razglašen najboljši trener sveta v letu 2014, ki bo bržkone svetovni prvak Joachim Löw, razkrita tudi Fifa FifPro enajsterica sveta in predstavljen najlepši gol leta, katerega avtor bo prejel nagrado Ferenca Puskasa. Nominiranci za postavo sveta in najgole leta bodo predstavljeni konec novembra.


Kandidati za zlato žogo 2014 (23/po abecednem redu):
Gareth Bale (Wales/Real Madrid), Karim Benzema (Francija/Real Madrid), Diego Costa (Španija/Atletico Madrid/Chelsea), Thibaut Courtois (Belgija/Atletico Madrid/Chelsea), Cristiano Ronaldo (Portugalska/Real Madrid), Angel Di Maria (Argentina/Real Madrid/Manchester United), Mario Götze (Nemčija/Bayern), Eden Hazard (Belgija/Chelsea), Zlatan Ibrahimović (Švedska/PSG), Andres Iniesta (Španija/Barcelona), Toni Kroos (Nemčija/Bayern/Real Madrid), Philipp Lahm (Nemčija/Bayern), Javier Mascherano (Argentina/Barcelona), Lionel Messi (Argentina/Barcelona), Thomas Müller (Nemčija/Bayern), Manuel Neuer (Nemčija/Bayern), Neymar (Brazilija/Barcelona), Paul Pogba (Francija/Juventus), Sergio Ramos (Španija/Real Madrid), Arjen Robben (Nizozemska/Bayern), James Rodriguez (Kolumbija/Monaco/Real Madrid), Bastian Schweinsteiger (Nemčija/Bayern), Yaya Toure (Slonokoščena obala/Manchester City).

Kandidati za Fifinega trenerja leta 2014 (10):
Carlo Ancelotti (ITA/Real Madrid), Antonio Conte (ITA/Juventus/Italija), Pep Guardiola (ŠPA/Bayern), Jürgen Klinsmann (NEM/ZDA), Joachim Löw (NEM/Nemčija), Jose Mourinho (POR/Chelsea), Manuel Pellegrini (ČIL/Manchester City), Alejandro Sabella (ARG/Argentina), Diego Simeone (ARG/Atletico Madrid), Louis van Gaal (NIZ/Nizozemska/Manchester United).

Cristiano Ronaldo je v ponedeljek bil razglašen za najboljšega igralca La Lige, nogometaši Real Madrida pa so pobrali posamične lovorike, prvak Atletico Madrid pa je bil nagrajen z najvratarjem (Thibaut Courtois) in najtrenerjem (Diego Simeone).
Cristiano Ronaldo najboljši v La Ligi