Esteban Chaves je blestel že na Giru in Vuelti, zdaj pa je bil najboljši še na prestižni dirki svetovne serije. Foto: EPA
Esteban Chaves je blestel že na Giru in Vuelti, zdaj pa je bil najboljši še na prestižni dirki svetovne serije. Foto: EPA

v dolge preizkušnje premagal Diega Roso in Rigoberta Urana.

Chaves je prvi Kolumbijec s slavjem na tej dirki. Grega Bole (Nippo - Vini Fantini) in Jan Polanc (Lampre) dirke nista končala.

"Neverjetno! Ne morem verjeti, da sem dobil to dirko. Prav v Lombardiji sem začel poklicno pot, dve leti sem živel tu in zdaj sem tu še zmagal. To je res nekaj posebnega, res bi se zahvalil vsem v ekipi. Presrečen sem in ponosen na svoje moštvo," je bil zadovoljen Chaves, ki je bil skupaj z Roso in Uranom v ubežni skupini.

V zadnjem kilometru je prvi napad poskusil Rosa, a ga je Chaves izničil, Italijanu pa ni uspel niti drugi napad, saj ga je tik pred ciljno črto prehitel novi kolumbijski junak, ki je bil letos že skupno drugi na Giru in tretji na Vuelti.

Ubežniki, ob katerih je bil uvodoma tudi Francoz Romain Bardet, so pobegnili na spustu približno 35 km pred ciljem, ob dobrem sodelovanju so na zadnji vzpon prišli z minuto in pol naskoka pred zasledovalci, kar je zadostovalo za šprinterski obračun ubežne skupinice.

Italijan Vincenzo Nibali (Astana) ni mogel braniti lanske zmage, saj okreva po zlomu ključnice. Poškodoval se je na avgustovskih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru.

Como-Bergamo, 241 km:                
  1. E. CHAVES          KOL    6:26:36 
  2. D. ROSA            ITA       isti 
  3. R. URAN            KOL        čas 
  4. R. BARDET          FRA      +0:06 
  5. D. VILLELLA        ITA       1:19 
  6. A. VALVERDE        ŠPA       1:24 
  7. R. GESINK          NIZ            
  8. W. BARGUIL         FRA        vsi 
  9. A. DE MARCHI       ITA       isti 
 10. P.-R. LATOUR       FRA        čas