34-letna Jelena Isinbajeva, zlata v Atenah 2004 in Pekingu 2008 ter bronasta v Londonu 2012, je vodila boj ruskih atletov proti izključitvi iz Ria. A Rusiji se je nato uspelo izogniti izključitvi celotne olimpijske odprave. Foto: Reuters
34-letna Jelena Isinbajeva, zlata v Atenah 2004 in Pekingu 2008 ter bronasta v Londonu 2012, je vodila boj ruskih atletov proti izključitvi iz Ria. A Rusiji se je nato uspelo izogniti izključitvi celotne olimpijske odprave. Foto: Reuters
Justin Gatlin
Justin Gatlin je bil dvakrat ujet pri jemanju nedovoljenih poživil. Leta 2001 je bil suspendiran za dve leti zaradi amfetaminov, leta 2006 pa zaradi testosterona. Sprva je bil kaznovan za šest let, nato je bil kazen skrajšana na štiri leta. Foto: Reuters
MOK prelaga odgovornost na panožne zveze
Si je MOK glede Rusije umil roke?

"Medtem ko pozdravljam odločitev, da ne bo šel na igre noben športnik, ki je v preteklosti prestal suspenz zaradi uživanja poživil, pa hkrati to ne more biti pošteno, če to velja samo za Ruse," je slovita britanska atletinja na dolge proge Paula Radcliff hitro izpostavila mino, na katero bo naletelo olimpijsko gibanje. "Izjemno močno sporočilo za čisti šport bi bila izključitev vseh, ki so bili ujeti pri goljufanju. Na kratko, to zdaj ne daje jasnega sporočila," je dodaten poudarek Radcliffove.

Izključeni samo stari grešniki iz Rusije
MOK v nedeljo ni izključil Rusije s poletnih olimpijskih iger, temveč je usodo prepustil posameznim športnim zvezam. Že predtem so Rusinje in Ruse izključili iz atletike in dviganja uteži, ki sta v McLarnovem poročilu za Wado tudi najbolj dopinško obremenjena športa v Rusiji. A MOK je ob tem tudi zapisal, da v Riu ne sme tekmovati noben športnik oz. športnica, ki je v preteklosti že bil kaznovan zaradi zlorabe poživil. Vendar to velja le za Rusinje in Ruse!

Gatlin in Gay po medaljo v najprestižnejši disciplini
Dosmrtna kazen oz. izključitev za velika tekmovanja za dopinške grešnike je ideja, ki ima veliko podpornikov med samimi športniki, zdajšnjimi in nekdanjimi, a izjava Radcliffove opozarja na dvoličnost MOK-a. Primer: v najbolj prestižni olimpijski disciplini, moškem šprintu na 100 m, bo namreč kandidat za medaljo, celo za zlato, Justin Gatlina, dvakratni grešnik, ki je bil skupno suspendiran kar za šest let. Ob tem je šprinter še Američan, član odprave države, ki je najglasnejša in ne skriva lobiranja za izključitev Rusije iz olimpijskih iger. V Riu bodo za medalje tekmovali tudi drugi grešniki, kot je Tyson Gay.

Bo razlikovanje pri suspenzu zdržala na sodiščih?
Vodilni pravnik vpleten v boj proti dopingu, Mike Morgan, se je na Twitterju oglasil takoj po razglasitvi MOK-ove odločitve in zapisal: "Izmišljanje pravil v trenutku. Začetek konca Wadinega kodeksa." V nadaljevanju je ustanovitelj portala Pravo v športu (LawInSport) opozoril na pravne posledice takšne neenakopravnosti, ki bo težko zdržala na Športnem razsodišču (CAS) v Lozani.

Še slabše pa MOK-u kaže, če bi se Rusi spravili na civilna sodišča. "Z vsem spoštovanjem do McLarna in njegovega poročila: še nobena izmed njegovih trditev ni bila dokazana na sodišču," je bil jasen Morgan. Podobnega mnenja je še en priznani športni odvetnik, Gregory Ioannidis: "MOK bi moral odločati. Preložitev odločitve na športne zveze bo ustvarilo neskladje in postopkovni kaos."

Večina zvez že prižgala zeleno luč Rusom
Rusija se je medtem odločila, da se zdaj ne bo pritožila na odločitev, in raje lobira za nastopanje svojih športnikov pri mednarodnih panožnih zvezah. Večina največjih zvez, kot so plavalna, kolesarska in teniška, je že sporočila, da bodo ruski športniki lahko nastopili v Riu. Očitno bodo samo atletika in dvigovanje uteži minila brez Rusov.

Globoko razočaranje Wade na MOK-om
Predstavniki Wade so medtem razočarani nad MOK-ovo odločitvijo, da Rusiji kljub dokazanemu dopinškemu škandalu in sistemskemu dopingu na državni ravni ni prepovedal nastopa na poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru.

"McLarnovo poročilo je brez dvoma razkrilo dopinški program na državni ravni, ki jasno kaže na to, da v Rusiji načrtno delajo proti principom čistega športa v smislu svetovnih protidopinških pravilnikov," je v nedeljo zvečer dejal predsednik Wade Craig Reedie.

Lobiranje ni prineslo popolne izključitve
Obtožbe na račun MOK-a in predsednika Thomasa Bacha letijo vsepovsod iz anglosaškega sveta: ZDA, Kanade, Velike Britanije, Avstralije in Nove Zelandije. Iz preostalega sveta so bolj zadržani in se predvsem sprašujejo, zakaj so potem v isti koš s preostalimi ruskimi športniki vrgli žvižgačico Julijo Stepanova, brez pričanja katere in njenega moža afere najbrž sploh ne bi bilo.

Žvižgačica ostala brez olimpijskega nastopa
Stepanova, tekačica na 800 m, je leta 2013 padla na dopinškem testu in tako po določilu MOK-a ne more nastopiti v Riu, četudi so ji predtem napovedali, da bo lahko tekmovala pod nevtralno zastavo. Pričevanje Julije in Vitalija Stepanova, njenega moža in osebnega trenerja, je bilo povod za prelomni dokumentarec ARD-jevega novinarja Haja Seppelta. Ruska dopinška afera je eksplodirala, pok pa je pripeljal do MOK-ove odločitve.

Stepanova je danes pozvala MOK, naj še enkrat pretehta svojo odločitev. "Odločitev MOK-a ni poštena, saj temelji na napačnih in neresničnih predpostavkah," sta v sporočilu zapisala z Vitalijem.

Glavnina izginulih testov iz atletike in dvigovanja uteži
Wada oz. Richard McLaren je ugotovil, da je bilo med letoma 2012 in 2015 vsaj 643 pozitivnih testov, ki so jih Rusi prikrili v dodelanem projektu "izgubljanja testov", ko so sporni testi preprosto izginili in nikoli niso bili dostopni. Po podatkih Wade je bilo vpletenih 30 športov oziroma panog, največ pozitivnih testov je bilo v atletiki (139), sledita pa dviganje uteži (117) in paraolimpijski šport (35) pred rokoborbo (28). Izpostavili so predvsem zimske olimpijske igre v Sočiju 2014 in zadnji svetovni prvenstvi v atletiki in plavanju, ki ju je gostila Rusija. Kar 14 svetovnih protidopinških agencij, tudi ameriška, kanadska in nemška, je tako nato zahtevalo suspenz za celotno rusko olimpijsko ekipo.

"Zagotovo pozdravljamo odločitev, da tako imenovani čisti športniki sodelujejo na olimpijskih igrah, če jim tako dovolijo panožne športne zveze. Mislimo, da je to pozitivna odločitev," je v Kremlju odziv vrha ruske države uradno povzel Dmitrij Peskov, predstavnik za medije ruskega predsednika Vladimirja Putina.
MOK prelaga odgovornost na panožne zveze
Si je MOK glede Rusije umil roke?