Vasilij Žbogar je na olimpijskih igrah že osvojil srebro in bron. Foto: www.alesfevzer.com
Vasilij Žbogar je na olimpijskih igrah že osvojil srebro in bron. Foto: www.alesfevzer.com

Letos je vse podrejeno olimpijskim igram, ker se želim za to tekmovanje čim bolje pripraviti, bom svetovno prvenstvo izpustil,” je odločitev o nenastopanju na svetovnem prvenstvu obrazložil Žbogar in nadaljeval: “Ker je svetovno prvenstvo zelo blizu olimpijskim igram, ga bo izpustila večina jadralcev, ki bodo avgusta nastopili v Riu, zato rezultat v Italiji ne bo pomenil prav veliko. Zame so veliko pomembnejše priprave na največje tekmovanje tega leta.”

Po regati na Palmi de Mallorci se je Žbogar vrnil v pripravljalno bazo v Valencii, kjer so bili zadnji tedni zelo delovni: “Zaradi novembrskega svetovnega prvenstva na Novi Zelandiji in treningov v Riu se pozna manjši primanjkljaj bazične pripravljenosti iz zimskega obdobja, zato smo temu v zadnjem obdobju namenili veliko pozornosti, in ta primanjkljaj tudi nadoknadili. V ospredju so bili dolgi, bazični treningi, ki trajajo po šest, sedem ur. To bo trajalo še dober mesec, potem pa spet normalni treningi, veliko več spet na morju, intenzivneje in krajše,” je s potekom dela zadovoljen Izolan, ki v ospredje postavlja tudi dobro zdravstveno stanje: “Zdrav sem, nič me ne boli, to je zelo pomembno. Zaradi napornih priprav sem utrujen, ampak to je tudi cilj teh treningov.”

Program priprav je zdaj dokončen, do 20. junija bom v Valencii, kjer treniram dvakrat na dan. Od 20. junija do 7. julija bom v Riu. Takrat bom imel že vso opremo, ki jo bom uporabljal tudi na olimpijskih igrah. Po vrnitvi v Španijo bodo zadnji dnevi namenjeni predvsem regeneraciji in treningom, 23. julija pa že potujem na olimpijske igre - in cirkus se začne,” je še povedal Žbogar.