Selektor Jure Zdovc je lahko z uvodnima predstavama Slovenije zelo zadovoljen. Foto: Aleš Fevžer
Selektor Jure Zdovc je lahko z uvodnima predstavama Slovenije zelo zadovoljen. Foto: Aleš Fevžer

Zagotovo bo težko igrati na tako visoki ravni. Fizično smo dobro in nimamo večjih padcev. Pri Mehiki se na primer vidi, da je slabše fizično pripravljena in je na obeh tekmah padla, zato tudi dvomim, da bi lahko Mehičani kaj naredili. Psiha je prav tako odvisna od fizične pripravljenosti. Na koncu pravim, da je vse v glavi.

Jure Zdovc
Še Zdovca so presenetili, predvsem z energijo
Zdovc po dveh zmagah: Imamo še rezerve

Slovenija se je po težavah na pripravljalnih tekmah na svetovnem prvenstvu, ko je šlo na Gran Canarii zares, prikazala v odlični luči. Najprej je ugnala Avstralijo, ob Litvi glavnega tekmeca za prvo mesto v skupini D, nato pa še Mehiko, obakrat pa so varovanci Jureta Zdovca navdušili s pristopom in nepopustljivostjo. V torek je na vrsti dvoboj z Južnimi Korejci, nato z Angolo, zadnji dan skupinskega dela (četrtek) pa še derbi z Litvo.

Z visokim ritmom si bolj osredotočen
"Imam rad, da je visok ritem, saj tako ostaja koncentracija visoka. Tako si bolj osredotočen. Proti Mehiki smo v enem dnevu vse odlično opravili - po treh sestankih in enem treningu smo se pripravili enako kot proti Avstraliji, ko smo gledali deset tekem in se dolgo pripravljali. Angola bo neugodna, saj je atletska in zelo čvrsta ekipa. Najprej moramo dobiti Južno Korejo in videli bomo preostale rezultate. V torek igrata še Avstralija in Litva,"
je razmišljal Zdovc.

Selektor je tudi zanikal, da bo izbrana vrsta kalkulirala, jasno je, da drugo mesto v skupini tudi ob uspehu v osmini finala skoraj zagotovo prinaša ZDA v četrtfinalu, a pot do tja je še dolga: "Proti Južni Koreji moramo zmagati, potem pa lahko začneš razmišljati tudi o kalkulacijah. Tudi Avstralci nalašč lahko izgubijo jutri, če mislijo, da bodo potem dobili obe tekmi in bodo tretji. Marsikaj se lahko zgodi. Mi moramo narediti svoje delo. Nikoli nisem maral kalkulirati, kajti slej ko prej jih vedno dobiš po glavi."

Napad se dela z obrambo
Pred dvobojem z Mehiko je Zdovc dejal, da ga je malce strah tekem z na papirju bistveno slabšimi nasprotniki. Zdaj sta pred Slovenijo še dve taki – z Južno Korejo in Angolo: "Strah je vedno malce prisoten. Med prostim dnem si še nekoliko sproščen, a bolj kot se tekma bliža, bolj postajaš nervozen in se zavedaš, kakšna odgovornost te čaka. Enako je pri fantih. Imam občutek, da se jih vsaj večina tega zaveda. Tudi druge pa potegnejo za sabo, da gremo vsi povsem osredotočeni na tekmo."

Slovenci so bili na obeh tekmah razigrani v napadu, kar pa je bila posledica agresivne obrambe, ki se je začela z visokim pritiskom branilcev nad organizatorji igre, pod obročem pa so se, kot pravi Jaka Klobučar, uspešno borili tudi slovenski visoki igralci: "Marsikateri trener pravi, da se napad dela z obrambo. Z dobro obrambo raste samozavest in mislim, da je met v glavi, torej rezultat samozavesti. Potem je lažje zadeti. Igramo dobro obrambo in posledično pridemo do protinapadov ter lahkih košev. Vseh 12 košarkarjev je zelo samozavestnih in za zdaj vsi dobro zadevamo. V košarki je tako, da vsaka sekunda oziroma dve se lahko zelo pozna, če izvajaš visok pritisk že na organizatorju igre oziroma branilcih. Potem ni pravega ritma, kar se lahko zelo pozna pri podajah proti centrom. Tudi centri opravljajo dobro delo pod košem. To je skupek malenkosti, ki na koncu sestavijo celoto."

Z energijo popravili napake
Če so pripravljalne tekme razkrile marsikatero malenkost, pa jih je, kot kaže, slovenski reprezentanci uspelo v miru v nekaj dneh v Las Palmasu dodobra minimalizirati: "Vidna in najpomembnejša je energija, se katero se da popraviti tudi vse pomanjkljivosti, kakršen je bil morda skok v pripravljalnem obdobju. Trenutno nam gre tudi v skoku, saj ga celo dobivamo. To je to, saj gre vseh pet na skok, kar je dokaz te energije. Ob tem tudi vseh pet igralcev steče v protinapad in pridemo do veliko lahkih košev. Tu se tudi dela razlika na naših tekmah. Videl sem, da je tudi odstotek meta zelo dober. To je razlog samozavesti, ki raste s skokom, z obrambo in protinapadom. Na obeh tekmah se nam je poklopilo, vse manj je kriznih minut, ki jih je bilo med pripravami preveč. To moramo držati še naprej in verjamem v še večji napredek."

"Odigrali smo, kot se je od nas pričakovalo. Za marsikoga verjetno še bolje, kot je kdo pričakoval. Glavno je, da smo zmagali s to energijo in borbenostjo, ki sta bili prisotni na obeh tekmah. To smo si tudi vsi želeli, da bo energija prava. Ekipa je tako sestavljena, da če ne bi bilo te energije, bi lahko hitro padli. Tako pa nam s to energijo iz tekme v tekmo raste samozavest, ki nas bo še ponesla. Pričakujem, da bo naša igra samo še rasla," je dodal Klobučar, ki se je izkazal kot dostojna menjava za Gorana Dragića na položaju organizatorja igre.

Iz Las Palmasa

Zagotovo bo težko igrati na tako visoki ravni. Fizično smo dobro in nimamo večjih padcev. Pri Mehiki se na primer vidi, da je slabše fizično pripravljena in je na obeh tekmah padla, zato tudi dvomim, da bi lahko Mehičani kaj naredili. Psiha je prav tako odvisna od fizične pripravljenosti. Na koncu pravim, da je vse v glavi.

Jure Zdovc
Še Zdovca so presenetili, predvsem z energijo
Zdovc po dveh zmagah: Imamo še rezerve