Odbojkarji ACH-ja so kljub spremenjeni ekipi prvi favoriti državnega prvenstva. Foto: Aleš Fevžer
Odbojkarji ACH-ja so kljub spremenjeni ekipi prvi favoriti državnega prvenstva. Foto: Aleš Fevžer
Nova KBM
Glavne favoritinje za naslov v ženski konkurenci so Mariborčanke. Foto: BoBo

Generalni sekretar OZS-ja Grega Humerca je predstavil koledar sezone in poudarke. Prvi bodo začeli tekmovalci v prvih ligah, v mesecu dni pa bodo na igriščih že vsi. Skupno bo v prihajajoči sezoni OZS skrbel za deset različnih lig, v katerih bo sodelovalo skoraj sto ekip. V ženski konkurenci bo v prvi ligi deset ekip, v prvem delu osem, pozneje se bosta pridružila še srednjeligaša Nova KBM in Calcit Kamnik. Prav pri Srednjeevropski ligi je tudi veliko sprememb: v ženski konkurenci bo liga z le štirimi ekipami, po dvema slovenskima in avstrijskima, pri moških pa je še bolj negotovo, saj za zdaj iz vodstva tekmovanja sploh še niso sporočili, kakšen format bo liga imela - če sploh bo.

"Glede na zadnjo sezono ni sprememb, odigrali bomo deset lig. Kar se tiče prve lige, pri ženskah ne bosta nastopala interligaša Maribor in Kamnik, ki se bosta priključila pozneje, pri moških pa bo od začetka potekala z vsemi ekipami. Velika neznanka pa je Srednjeevropska liga. Za zdaj še nismo dobili odgovora, kaj bo z njo. Bojimo se, da bo celo odpadla, in razmišljamo o tem, kaj bomo naredili, saj kakovost te lige nenehno upada," je dejal.

Čeprav spremenjeni - v ekipi ACH Volleyja je nov tudi trener Tomi Šmuc - in morda ne več s takšno prednostjo pred tekmeci kot nekoč, pa ljubljanski zasedbi status favorita ne uide. "Veseli me, da smo se po dolgem času odločili za igranje v domači ligi. V to smo bili prisiljeni zaradi težav v Srednjeevropski ligi. A za mlado in neizkušeno ekipo bo to lepa priložnost, da se izkaže na domačem terenu. Skozi ligo, ki bo dolga, bomo iskali svoje pomanjkljivosti in se skušali kar najbolje pripraviti na Ligo prvakov," pravi Šmuc. "Ne bežimo od vloge favorita, cilji so zastavljeni visoko, v evropskih tekmovanjih pa je zadeva še nekoliko meglena zaradi Budve, za katero ne vemo, v kakšni zasedbi bo igrala. Mi pa bomo iskali tretje mesto v skupini, ki še vodi naprej," je dejal o evropskih ciljih. Na domačem prizorišču bodo njihovi tekmeci GO Volley, Panvita Pomgrad, Maribor, Astec Triglav, Krka, Calcit Volleyball, Šoštanj Topolšica, Fužinar Metal Ravne in Salonit Anhovo.

V ženskem delu prvenstva vloga favoritinj pripada odbojkaricam Nove KBM Branik. Mariborčanke bodo igrale tudi v evropskem pokalu CEV, v prvem krogu jih čaka švicarski Neuchatel. "Klubov ne gre podcenjevati, vsi so se okrepili. Naši cilji so še vedno finale državnega prvenstva, finale pokala in tudi finale Srednjeevropske lige. V evropskem tekmovanju smo dobile za nasprotnice Švicarke, ki so močna ekipa. Zmaga oziroma napredovanje v osmino finala bi nam veliko pomenilo. V nasprotnem primeru bomo nadaljevali v Pokalu challenge," so pred začetkom povedali pri Braniku, ki ga je na predstavitvi zastopala sekretarka kluba Irena Kovačič.

Glavne tekmice Mariborčank v državnem prvenstvu bodo odbojkarice Calcita iz Kamnika, ki bodo tudi igrale v pokalu CEV. Najmlajšo ekipo v prvenstvu bodo imeli pri Braslovčah, saj je povprečna starost igralk ekipe zgolj 16 let. Braslovčanke čaka evropski debi v Pokalu challenge. V državnem prvenstvu bodo poleg teh klubov igrali še Aliansa, Kema Puconci, Go Volley, Kostmann Slovenj Gradec, Vital Ljubljana, Formis in Luka Koper.