Slovenski odbojkarji se veselijo zmage nad Španci. Foto: EPA
Slovenski odbojkarji se veselijo zmage nad Španci. Foto: EPA
false
Jan Kozamernik je petkrat blokiral udarce nasprotnika in svoji ekipi priboril točko. Foto: EPA
false
Slovenski selektor Slobodan Kovač je svoje varovance odlično pripravil na obračun s Španci. Foto: EPA
Štern blestel ob zmagi odbojkarjev nad Španci

Varovanci Slobodana Kovača niso imeli večjih težav, pestro je bilo le v prvem nizu, v katerem so Španci še "grizli", v nadaljevanju pa jim ni več uspelo slediti aktualnim evropskim podprvakom in so izgubili.

Slovenci so prvič na evropskih prvenstvih premagali Špance, ki so predtem zmago slavili dvakrat. Leta 2007 so bili boljši v Rusiji, dve leti pozneje še v Turčiji.

Vinčić in Štern blestela
Španci na papirju niso uvrščeni med favorite v skupini, a so kljub vsemu lahko nevarni. Slovenci so se tej nevarnosti izognili in dosegli prvo zmago na prvenstvu. Potrebovali so nekaj časa, da so ujeli ritem, na začetku nikakor niso mogli razviti svoje igre, predvsem zaradi dejstva, da jim ni stekel začetni udarec. Ob drugem tehničnem odmoru so zaostajali z 12:16, a so se še pravočasno prebudili in prišli do preobrata. Eden najzaslužnejših je bil tudi Tonček Štern, drugo presenečenje v začetni postavi Slovenije, ki je že v prvem nizu zbral osem točk. Štern je zamenjal rahlo poškodovanega Mitjo Gasparinija, ki je treniral po prilagojenem programu.

Slovenci razred zase
Nadaljevanje je bilo tudi zaradi psihološke prednosti, ki je bila posledica dogodkov v prvem nizu, za slovenske fante lažje. V drugem nizu, ki ga je pri Kovačevih varovancih na mestu organizatorja igre spet začel Ropret, je na igrišču obstajala le ena ekipa. Slovenija je povedla z 9:3, prednost pa do konca le še povečala. Z bloki je blestel Jan Kozamernik, obramba je ustavila Villeno, v napadu sta bila poleg Šterna zanesljiva še Alen Šket in kapetan Tine Urnaut, ki je bil v tem delu praktično neustavljiv.

Tudi v zadnjem nizu Španci brez možnosti
Razmerje moči se ni dosti spremenilo niti v tretjem nizu, Slovenci so hitro prišli do prednosti treh točk. Ob drugem tehničnem odmoru so vodili s 16:9, takrat je tudi postalo jasno, da presenečenja ne bo in da bodo favoriti tekmo mirno pripeljali do konca.
"Težka tekma, predvsem zaradi tega, ker je bila prva. Normalno je, da je vsak začetek težek, da smo na začetku igrali v krču. A sem zadovoljen, pokazali smo dobro igro. Na začetku smo imeli nekaj težav v napadu, v položajih 1:1, ko pa smo to popravili, nam je steklo. Držali smo se dogovorov, lahko bi mogoče dosegli kakšen blok več, saj smo poznali, kako zaključuje njihov korektor, a nič ne de. Za prvo tekmo je bilo zelo dobro," je pojasnil selektor Kovač.

Slovenska reprezentanca se bo v drugem krogu v soboto pomerila z Rusi, ki so v prvem krogu odpravili Bolgare s 3:0 (23, 20, 19).

Evropsko prvenstvo v odbojki (M), Poljska

Skupina C (Krakov)

1. krog:
ŠPANIJA - SLOVENIJA
0:3 (-25, -15, -16)

Španija: Villena 14, Vigil in B. Ruiz po 6, Fernandez Valcarcel 5, Gonzalez 4, Noda Blanco 2, F. Ruiz 1.

Slovenija: Štern 17, Ropret 16, Šket 15, Pajenk in Kozamernik po 8, Ropret 2, Vinčić 1.

BOLGARIJA - RUSIJA
0:3 (-23, -20, -19)


Skupina A (Gdansk)

1. krog:
FINSKA - ESTONIJA
3:2 (21, 22, -25, -22, 9)

POLJSKA - SRBIJA
0:3 (-22, -22, -20)

Štern blestel ob zmagi odbojkarjev nad Španci