Tine Urnaut je  dosegel odločilno točko za zmago Slovenije. Foto: EPA
Tine Urnaut je dosegel odločilno točko za zmago Slovenije. Foto: EPA

Slovenija je zaostajala že z 0:2 v nizih, v odločilnem petem nizu pa je ubranila pet zaključnih žog in na koncu izkoristila svojo prvo ter slavila z 20:18. Zadnjo točko na tekmi je dosegel kapetan Tine Urnaut.
Odločilni servisi Gasparinija
Slovenija se je izkazala predvsem s sprejemom. Korektor Mitja Gasparini, ki je sicer že pokazal mnogo boljše igre, je bil pravi, ko je bilo to najbolj potrebno, v "tie breaku" so bili njegovi servisi odločilni.
V ključnih trenutkih sta bila odlična tudi Andrej Flajs in Urnaut. Dobro je igral še Matej Vidič, ki do zdaj v reprezentanci ni dobival veliko priložnosti za igro, veliko zaslug za preobrat pa ima prav tako organizator igre Gregor Ropret.


V četrtem nizu so se vrnili po zaostanku s 6:11
Prvi niz so Portugalci, ki so poleti dokaj uspešno nastopali v Svetovni ligi, dobili z 28:26. Slovenci so po vodstvu z 1:0 zaostajali vse do izida 17:16, ko so si priigrali drugo vodstvo na tekmi. Pri izidu 24:22 so zapravili dve zaključni žogi za zmago v prvem nizu, Portugalci pa so izkoristili svojo tretjo.
V drugem nizu je bil izid 25:19. Tekmeci Slovencev so ves čas vodili, povedli z 19:12 in hitro prišli do 25. točke.
V tretjem nizu so slovenski odbojkarji zaigrali bolje, ga odprli z izidom 5:0 in vodili ves čas z izjemo izenačenja na 16:16. Na koncu je bilo 25:19. Četrti niz so Slovenci slabo začeli. Zaostajali so s 6:9 in 6:11, vendar so nato ujeli tekmece pri 19. točki in niz dobili s 25:23.
Dolga pot do Londona
Portugalska je na prvem srečanju s 3:0 odpravila Ukrajino. Iz skupine napredujeta po dve ekipi, ki se bosta v petkovem polfinalu pomerili s prvima dvema reprezentancama iz skupine A, v kateri so Finska, Nizozemska in Hrvaška. Finale bo v soboto. Zmagovalec turnirja se bo uvrstil na majski turnir v Sofiji.
Slovenija v Osijeku zaradi poškodb nastopa brez Dejana Vinčića, Vida Jakopina in Matevža Kamnika.
Izjava po tekmi
Tine Urnaut, kapetan Slovenije:
"Tekmo smo pričeli izredno nervozno, kar se je poznalo v prevelikem številu lastnih napak. Sami sebi nismo dopustili razvoja prave igre. Po drugem nizu pa smo pričeli bolje servirati, imeli več priložnosti, da bolje zaigramo v bloku in obrambi, zmanjšali smo lastne napake. Tako smo pripeljali tekmo do petega niza, v katerem smo bili že v izredno neugodnem položaju, ampak ostali smo dovolj mirni, da smo v ključnih trenutkih odigrali s trezno glavo in uspešno zaključili tekmo."

SKUPINA B:

SLOVENIJA - PORTUGALSKA
3:2 (-26, -19, 19, 23, 18)

Slovenija: Flajs 16, Gasparini in Pajenk po 15, Urnaut 11, Vidič 7, Čebron in Ropret po 5, Šket 4, Satler in Čebulj po 3.

Portugalska: M. Ferreira 23, Cruz in Lopes po 17, Jose 11, Malveiro 7, Violas 2.

Odigrano v torek:
PORTUGALSKA
- UKRAJINA
3:0

Četrtek ob 17.20 (prenos TVS 2/MMC):

SLOVENIJA - UKRAJINA

SKUPINA A:
FINSKA - NIZOZEMSKA
3:1

HRVAŠKA - FINSKA
0:3

Četrtek ob 20.20:

NIZOZEMSKA - HRVAŠKA