Gregor Javornik je prispeval 18 točk za Šempeter. Foto: www.alesfevzer.com
Gregor Javornik je prispeval 18 točk za Šempeter. Foto: www.alesfevzer.com

Osmouvrščena ekipa lanskega državnega prvenstva je izkoristila nezanimanje boljših slovenskih moštev za nastop v po kakovosti tretjem evropskem tekmovanju in prvič v zgodovini odigrala uradno evropsko tekmo. Žreb tekmovanja je bil Šempetranom ugoden, saj jim ni namenil dolgega potovanja, ampak odhod v Međimurje, kjer jih je dočakala ekipa, ki naj bi bila po kakovosti nekje na isti ravni.

Tako Hrvati kot Slovenci so tekmo začeli živčno, kar se je kazalo v številu napak. V tem so prednjačili varovanci Sebastjana Cilenška, ki so v prvem nizu naredili kar 13 napak, od tega osem s servisi. A kljub vsemu so imeli predvsem zaradi dobre igre v napadu, kjer je bil zanesljiv predvsem Denis Robida, reči v svojih rokah vse do zadnjih trenutkov niza. Že ob prvem tehničnem odmoru so vodili z 8:4, držali tudi do drugega, nato imeli tudi zaključno žogo za zmago v prvem nizu, niso je izkoristili, kar so domači kaznovali.

A izgubljeni niz gostom ni vzel volje. V drugem so ponovili vajo iz prvega, zmanjšali število napak, prednost treh, štirih točk držali do končnice, v kateri pa so bili bolj zbrani od tekmecev, razliko so le še povišali. Toda nato so spet slabše nadaljevali, v tretjem nizu so že zaostajali z 8:15, zatem sicer začeli loviti Hrvate, a za preobrat je bilo prepozno. Obrnjeno sliko tretjega so gledalci videli v četrtem nizu, ko so Slovenci že vodili z 19:14, nato dopustili tekmecu, da se približa na točko zaostanka, a drugo zaključno žogo vendarle izkoristili in si s tem zagotovili "tie break".

Skrajšani niz je bil nov dokaz o izenačenosti ekip (skupno je bilo v osvojenih točkah 110:110), domači so sicer prišli do prednosti 12:9, toda Šempetrani so vrnili udarec, izenačili, toda v končnici so spet bili premalo zbrani.

1/16 finala, prva tekma:
MEĐIMURJE CENTROMETAL - SIP ŠEMPETER
3:2 (24, -19, 21, -23, 15)

Cenrometal Međimurje: Marciuš, Puđa 1, Kurtes, Gotal 6, Juras, David, Vuk, Palinkaš 12, Posavec 18, Stanković, Bogdanović 21, Novak, Kopačević 3, Vincek 12.

SIP Šempeter: Marovt 3, Bukšek, Robida 13, Oder, Pokeršnik 23, Majer, J. Vrhunc, Udrih, G. Vrhunc 8, Javornik 18, Majcenović Zuka 2, Hirci 9, Hrastovec.

Povratna tekma 22. decembra.