Roger Federer je pred dvema tednoma sedmič dvignil pokal v Wimbledonu, zdaj se vrača na isto prizorišče še po olimpijsko posamično kolajno. Foto: Reuters
Roger Federer je pred dvema tednoma sedmič dvignil pokal v Wimbledonu, zdaj se vrača na isto prizorišče še po olimpijsko posamično kolajno. Foto: Reuters
Andy Murray
Andy Murray po porazu v finalu Wimbledona ni mogel skriti solz. Foto: EPA
Rafael Nadal
Rafael Nadal je pred štirimi leti v finalu ugnal Fernanda Gonzaleza, zlata pa ne bo branil, saj ima poškodovano koleno. Foto: EPA
Wimbledon
Odločilni dvoboji bodo znova potekali na legendarnem osrednjem igrišču. Foto: EPA

V teniškem svetu je Wimbledon brez dvoma najprestižnejše in najbolj želeno ime na seznamu lovorik, olimpijske igre pa bodo bojem na Church Roadu dale še dodatne razsežnosti. Tenis se je na olimpijske igre vrnil leta 1988, olimpijski teniški turnirji so vedno potekali na trdih podlagah ali na pesku (v Barceloni), v All England Clubu pa bodo olimpijski obračuni prvič na travi.

V konkurenci posameznikov bo nastopilo 64 igralcev oz. igralk, med dvojicami 32, med mešanimi pari pa le 16. V Wimbledonu bodo znova zbrani vsi najboljši. Favoritov za končno zmago ali medalje je na travi običajno manj kot na drugih podlagah, vseeno pa presenečenj ne gre izključiti, saj se igra le na dva dobljena niza.

Federer še brez posamične medalje
Pred dvema tednoma sta na olimpijski generalki zmagala Roger Federer in Serena Williams, podobno razmerje moči pa je pričakovati tudi na olimpijskem turnirju. Švicar je sedmič dvignil prestižni pokal na Church Roadu in se izenačil s Petom Samprasom, skupaj pa ima že 17 naslovov za grand slam.
Pred štirimi leti je osvojil olimpijsko zlato v dvojicah skupaj s Stanislasom Wawrinko, v posamični konkurenci pa je še brez medalje. V Sydneyju leta 2000 je izgubil boj za bron proti Francozu Arnaudu Di Pasqualeju, v Atenah je bil že prvi favorit, a ga je v drugem krogu šokiral Tomaš Berdych, v Pekingu je bil v četrtfinalu boljši James Blake s 6:4 in 7:6.
Murray in Đoković zelo motivirana
V finalu Wimbledona je ugnal Andyja Murrayja s 4:6, 7:5, 6:3 in 6:4. Britanci na zmago na sveti travi čakajo že 76 let, Murray je bil po porazu zelo potrt, a napovedal je, da se bo pobral do olimpijskih bojev. Novak Đoković je izpadel v polfinalu proti Federerju, s tem porazom je izgubil tudi mesto prvega igralca sveta in bo tako še bolj motiviran. Srb je v Pekingu osvojil bron, zlato pa je pripadlo Rafaelu Nadalu. Španec je odpovedal nastop v Wimbledonu zaradi poškodbe kolena.

Pri dekletih bodo Belorusinja Viktorija Azarenka, Poljakinja Angnieszka Radwanska in Rusinja Marija Šarapova najresnejše tekmice Serene Williams, ki je že četrtič osvojila najprestižnejši turnir na svetu. Naslova iz Pekinga ne bo branila Rusinja Jelena Dementjeva, ki je vmes končala kariero.

Kavčič dobil povabilo
Slovenija bo imela v Londonu štiri predstavnike; toliko jih je imela le še leta 2004 na igrah v Atenah, kjer so nastopile Katarina Srebotnik, Tina Pisnik, Maja Matevžič in Tina Križan. Letos se bodo pod vodstvom Mime Jaušovec predstavili Polona Hercog med posameznicami, Blaž Kavčič kot posebni povabljenec med posamezniki ter Srebotnikova in Andreja Klepač med dvojicami. V igri ostaja še slovenski nastop med mešanimi pari, o katerem pa se bosta Srebotnikova in Kavčič odločila šele v Londonu, in sicer na podlagi prijav drugih reprezentanc.

Igralci v barvah svoje države
Prav zanimivo bo videti, kakšne barve oblačila bodo izbrali tenisači. V Wimbledonu organizatorji zahtevajo obleke in obutev v pretežno beli barvi, na olimpijskem turnirju pa ta pravila ne veljajo. Na letošnjem turnirju so organizatorji prosili Viktorijo Azarenko, da zamenja rumeno majico, čeprav je igrala na igrišču za trening!

Ena izmed najbolj inovativnih je vsekakor Šarapova. "Že dalj časa sem načrtovala olimpijska oblačila, ki bodo v barvah moje države. Res bo zanimivo stopiti na igrišča v barvnih oblačilih, vse skupaj bo zelo nenavadno v Wimbledonu. Veselim se že tega," je dejala letošnja zmagovalka Rolanda Garrosa.

Federer bo nosil rdečo majico, bele hlače in rdeče-bele športne copate. Jo-Wilfried Tsonga bo nastopal v modri majici in hlačah, obutev pa bo v rdeči barvi. Tudi sestri Williams bosta v barvah ZDA (Stars and Stripes). "Wimbledon bo zame vedno bel, vse skupaj bo zelo čudno. Zelo rada se pokažem v beli oblekici v Wimbledonu, to je tradicija. Enkrat v Eastbournu nisem nosila belih oblačil in vse skupaj je bilo nenavadno, na travi smo vsi navajeni igrati v beli barvi," je poudarila Serena.

Žreb v četrtek, začetek v soboto
Žreb bo v četrtek, 26. julija. Olimpijski obračuni na Church Roadu se bodo začeli 28. julija s srečanji prvega kroga, finale deklet bo na sporedu 4. avgusta, finale moških pa dan pozneje.

Seul 1988 (trda podlaga):
Finale (M): Miloslav Mečír (ČSFR)
- Tim Mayotte (ZDA) 3:6, 6:2, 6:4, 6:2
Finale (Ž): Steffi Graf (NEM) - Gabriela Sabatini (ARG) 6:3, 6:3

Barcelona 1992 (pesek):
Finale (M): Marc Rosset (ŠVI)
- Jordi Arrese (ŠPA) 7:6, 6:4, 3:6, 4:6, 8:6
Finale (Ž): Jennifer Capriati (ZDA) - Steffi Graf (NEM) 3:6, 6:3, 6:4

Atlanta 1996 (trda podlaga):
Finale (M): Andre Agassi (ZDA)
- Sergi Bruguera (ŠPA) 6:2, 6:3, 6:1
Finale (Ž): Lindsay Davenport (ZDA) - Arantxa Sánchez Vicario (ŠPA) 7:6, 6:2

Sydney 2000 (trda podlaga):
Finale (M): Jevgenij Kafelnikov (RUS)
- Tommy Haas (NEM) 7:6, 3:6, 6:2, 4:6, 6:3
Finale (Ž): Venus Williams (ZDA) - Jelena Dementjeva (RUS) 6:2, 6:4

Atene 2004 (trda podlaga):
Finale (M): Nicolas Massu (ČILE)
- Mardy Fish (ZDA) 6:3, 3:6, 2:6, 6:3, 6:4
Finale (Ž): Justine Henin-Hardenne (BEL) - Amelie Mauresmo (FRA) 6:3, 6:3

Peking 2008 (trda podlaga):
Finale (M): Rafael Nadal (ŠPA)
- Fernando Gonzalez (ČILE) 6:3, 7:6, 6:3
Finale (Ž): Jelena Dementjeva (RUS) - Dinara Safina (RUS) 3:6, 7:5, 6:3