Hysen Pulaku ne bo nastopil na olimpijskih igrah. Foto: EPA
Hysen Pulaku ne bo nastopil na olimpijskih igrah. Foto: EPA

Iz Mednarodnega olimpijskega komiteja so sporočili, da je albanski dvigovalec uteži "padel" na dopinškem testu 23. julija. Najverjetneje ga čaka dveletna prepoved nastopanja v vseh tekmovanjih. Stanozolol je sorazmerno star in poceni proizvod, ki ga v telesu ni težko zaznati.

Leta 1988 so ga po sporni zmagi recimo odkrili pri šprinterju Benu Johnsonu. Pulakujev stric in hkrati njegov osebni trener nista zanikala možnosti uporabe steroidov, na odločitev se ne bosta pritožila. Med igrami v Londonu nameravajo opraviti več kot 5.000 testov.

Za Haiti le ena "prava" Haitijka
Olimpijska ekipa Haitija šteje pet članov, od teh pa le en zares prihaja iz države, ki jo je leta 2010 prizadejl uničujoč potres. Športniki, ki imajo vsaj malo haitijskih korenin, z veseljem predstavljajo to državo, ki ima zaradi velike revščine zelo malo kvalitetnih športnikov.

Kot edina “prava” Haitijka bo v Londonu nastopila 21-letna judoistka Linouse Desravine. Da športniki iz večetničnih držav, kot so ZDA in Velika Britanija, zastopajo druge države, ni sicer nič nenavadnega. Za Haiti bo v Londonu nastopil tudi nekdanji sostanovalec ustanovitelja priljubljenega družbenega omrežja Facebook Marka Zuckerberga, 28-letni Samyr Laine, ki nastopa v troskoku. Živi v New Yorku, s Zuckerbergom pa je živel v času študentskih let na Harvardu in postal 14. uporabnik Facebooka.